Entitats


1. L'AGRUPACIÓ SARDANISTA CELEBRA EL SEU 50È ANIVERSARI

2. EL CERCLE DE IOGA SOL I LLUNA ORGANITZA UNA TROBADA DE IOGA

3. UN GRUP ITALIÀ VISITA SANT VICENÇ

4. ASSEMBLEA ORDINÀRIA DE LA PENYA


L'AGRUPACIÓ SARDANISTA CELEBRA EL SEU 50È ANIVERSARI

Contrapunt, obra de la santvicentina Elisa Arimany en homenatge a la sardana, amb Castellet com a font d'inspiració Elisa Arimany, acompanyada de l'alcalde de Sant Vicenç, Joan Montsech, i membres de l'Agrupació Sardanista

L'Agrupació Sardanista va celebrar el passat 29 de juliol els seus 50 anys d'història, amb molta participació, emoció, art i, com no, sardanes. La inauguració de l'escultura "Contrapunt" d'Elisa Arimany i l'estrena de la sardana "Tot ballant n'hem fet 50" van ser els plats forts de la diada festiva. L'aniversari de l'entitat, a més, coincideix amb el mil·lenari de Sant Vicenç.

A la festa no van faltar les sardanesLa celebració va començar a les 11 del matí, amb la missa del sardanista, en què membres de l'agrupació van ballar una sardana al voltant de l'altar de l'església parroquial, plena a vessar. Els gegants de Sant Vicenç, els del barri de la plaça d'Espanya i els del Niu esperaven tothom a fora per anar en cercavila fins a la plaça de Catalunya, on es va fer el gruix de la festa. Primer va ser el torn dels parlaments institucionals. El president de l'Agrupació Sardanista, Joan Gorgas; l'alcalde, Joan Montsech; i el president del Centre de Promoció de Cultura Popular i Tradicional Catalana, Joan Vidal, van coincidir en remarcar la importància de les tradicions catalanes i van fer una crida als joves perquè les mantinguessin, sense caure en l'hermetisme. Membres de l'entitat sardanista van recordar amb emoció els seus inicis i van homenatjar alguns dels seus fundadors.

Molta gent es va congregar a la plaça de Catalunya per celebrar el 50è aniversari de l'Agrupació SardanistaTambé en aquest espai es va inaugurar l'escultura "Contrapunt" de la santvicentina Elisa Arimany, en homenatge a la sardana, la dansa catalana per excel·lència, amb el record de Sant Vicenç de Castellet com a inspiració. "Contrapunt" és de grans dimensions i combina les línies rectes i la verticalitat, dues constants en l'obra de l'artista. D'aquestes sorgeix un element senzill, el quadrat, com a símbol de la humanitat i la representació dels quatre elements: foc, terra, aigua i aire. D'altra banda, les formes rodones de l'escultura són la manera de representar la perfecció. Així, en un mateix monument, Arimany uneix el quadrat de Castellet i la rodona de la sardana. L'escultura consta d'un bloc prim i quadrat, d'acer oxidat, que descansa en un dels seus costats. El detall més significatiu d'aquest bloc és el petit quadrat, fort i estàtic, retallat en la part superior, que crea una mena de finestra. L'altre element principal de "Contrapunt", els cercles superposats i oberts, són fets amb una tira de metall en espiral. Descansen en les cantonades del quadrat i són prims i elegants. L'angle dels cercles i la relació que hi ha entre ells vol aportar una sensació de moviment a l'escultura.

La festa d'aniversari va acabar, com no, amb sardanes. Primer, al migdia, a la plaça de Catalunya, amb la cobla Vila d'Olesa i, al vespre, en una concorreguda plaça de l'Ajuntament, amb la cobla Ciutat de Cornellà, on l'agrupació va presentar la sardana "Tot dansant n'hem fet 50", composta expressament per a l'ocasió per Tomàs Gil.

Adriana Delgado


EL CERCLE DE IOGA SOL I LLUNA ORGANITZA UNA TROBADA DE IOGA

Dins dels diferents actes que les entitats del nostre poble porten a terme per commemorar el Mil·lenari, el Cercle de Ioga Sol i Lluna, amb la col·laboració de l'Ajuntament, va organitzar una trobada de ioga a l'escola CEIP Sant Vicenç el passat 15 de juny. L'acte fou dirigit per la professora i formadora de professors de l'A.E.P.Y Rosa Maria Mares, directora de l'Estudi de Ioga de Manresa. Va ser una vetllada molt profitosa i concorreguda. Des d'aquí volem agrair el suport de les persones que hi van assistir. Gràcies.

Així mateix, a tot aquells i aquelles que tingueu ganes de practicar el ioga i formar part de la nostra entitat, us comuniquem que les classes s'iniciaran el dijous 14 de setembre a les 20'30 hores, a les Escoles Velles, al passeig Francesc Macià. Animeu-vos i veniu a veure'ns.

Glòria


UN GRUP ITALIÀ VISITA SANT VICENÇ

A principis del mes d'agost un grup italià del poble d'Alatri, molt a prop de Roma, fou convidat a visitar el nostre poble durant una setmana. El seu amfitrió local fou l'Esbart Dansaire Santvicentí. 

Durant una setmana les escoles velles de la nostra població es convertiren en un improvisat quarter general de les dues entitats, d'allà es sortia cada dia per realitzar les diferents activitats que se'ls havien preparat. Visita obligada a tot el nostre poble, amb recepció a l'Ajuntament inclosa i intercanvi de regals, visita de tot el dia a Barcelona, a Montserrat, a la platja de Sitges i per arrodonir-ho actuacions a Santpedor, Monistrol de Montserrat i una actuació conjunta amb l'Esbart Dansaire Santvicentí a la plaça de l'Onze de Setembre de la nostra població. 

El Gruppo Folk "Aria di Casa Nostra" (www.ariadicasanostra.it) i l'Esbart Dansaire Santvicentí es coneixen des fa un temps. Junts es trobaren en el festival que va tenir lloc a Shékesféhervar a Hongria l'any 1998. Gràcies a la bona entesa entre els dos grups, l'Esbart fou convidat a participar en el Festival Internacional d'Alatri el 1999 i dos anys més tard s'ha tornat finalment la visita. 

Aquest grup italià té una història que arranca l'any 1950 i des d'aleshores no ha parat de portar les danses i cançons típiques de la Ciocciaria arreu del mon. La trobada de les dues entitats es genera l'any 1976 quan Aria di Casa Nostra és guardonat amb el premi Europa per l'Art Popular atorgat per la Fundació Alfred Toeofer F.V.S. d'Hamburg, guardó que recau l'any 1993 amb el nostre Esbart i que gràcies a ell, totes dues entitats són invitades a Hongria a participar en el Festival junt amb d'altres premis Europa.

La nota destacada d'aquesta trobada és que en saber que les Gitanes de Sant Vicenç són ballades un cop l'any per tota aquella gent que vulgui, el grup italià es va interessar ràpidament en aprendre algun dels passos, tant fou així que demanaren que l'actuació conjunta de les dues formacions s'acabés amb una amalgama de dansaires ballant la Jota de les Gitanes. Un punt i final a una actuació on deixaren tota la seva energia per demostrar, al nombrós públic que s'acostà a la plaça de l'Onze de Setembre per aprendre una mica més de tradició italiana, l'agraïment per la rebuda que havien tingut. 

La bona sintonia existent durant els dies de convivència han refermat encara més els llaços existents entre Aria di Casa Nostra i l'Esbart Dansaire Santvicentí, no tancant la porta en un futur a d'altres trobades entre els dos grups.

 


ASSEMBLEA ORDINÀRIA DE LA PENYA

La Penya Blaugrana de Sant Vicenç va portar a terme, el passat 6 de juliol, l'Assemblea General Ordinària de Socis de l'entitat corresponent a l'any 2001 amb els següents temes tractats:

- Lectura de l'acta de l'assemblea anterior que va ser aprovada per unanimitat de tots els socis assistents.

- Lectura de l'estat de comptes corresponent a l'any 2000. En aquest apartat es va poder comprovar que l'exercici no va donar beneficis ni perjudicis però gràcies a haver tocat la loteria de Nadal l'exercici es tanca amb saldo positiu perquè algunes butlletes no es varen cobrar. 

- L'informe d'alguna secció esportiva va ser molt pessimista. Les seccions Infantils i Juvenils d'Atletisme, mancades de responsables i atletes nous, no hi van participar, i de moment, han quedat aturades les seves activitats. Quedava oberta també, la resposta de fer un equip de futbol sala o fer-se càrrec d'un dels equips infantils de CF Sant Vicenç ja que ara no hi ha junta, i en cas que fos possible encarregar-se de tots dos equips.

Els apartats de precs i preguntes no van ser massa significatius i seguidament acabada l'Assemblea es va fer un sopar de germanor amb entrepans. La quantitat d'assistents a la Assemblea va ser molt positiu ja que es va omplir al complert el local de la Penya.

Alfons

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet