Entitats


1. LA CORAL AL VENT VA GUANYAR EL 24È CONCURS DE CARAMELLES DE SANT JULIÀ DE VILATORTA

2. 50 ANYS DE LA FUNDACIÓ DE L'AGRUPACIÓ SARDANISTA


LA CORAL AL VENT VA GUANYAR EL 24È CONCURS DE CARAMELLES DE SANT JULIÀ DE VILATORTA

El diumenge 22 d'abril la Coral "Al Vent" del nostre poble, fou premiada doblement al Concurs de Caramelles convocat pel poble osonenc de Sant Joan de Vilatorta en la part de secció d'adults.

Els cantaires santvicentins que foren qualificats com un conjunt de gran solvència musical obtingueren dos premis: una la millor caramella i un altre a la millor peça lliure. El premi en metàl·lic era de 250.000 pessetes.Esperem el seu pròxim concert a Sant Vicenç per poder gaudir d'aquestes noves peces, que de ben segur hauran incorporat en el seu repertori.


50 ANYS DE LA FUNDACIÓ DE L'AGRUPACIÓ SARDANISTA

Els sardanistes del 2001 estem de festa, doncs enguany celebrem el 50è aniversari de la fundació de l'Agrupació Sardanista de Sant Vicenç de Castellet. Aquest any 2001 és molt especial pels sardanistes ja que amb aquesta data es dóna el tret de sortida als actes de celebració del nostre cinquantenari. Uns 50 anys que ens recorden temps passats, que vivim des del present i projectant-nos al futur. Amb la voluntat clara de no ser esclaus de la memòria ni deixar que mai ens bloquegi el futur. Un cinquantenari que vol seguir avançant en el terreny musical i cultural pel bé del nostre país. Així doncs, us convidem als actes que l'Agrupació Sardanista ha preparat al llarg de l'any 2001. 

Bé, la història és més llarga, doncs ja el 1916, per Pasqua de Pentecosta i per la Festa Major d'aquest poble, la societat "Ateneu", tenia contractada la Cobla-Orquestra "La Principal de Cassà de la Selva" i foren ballades 2 o 3 sardanes solament per forasters. D'aquest fet esdevingué tal entusiasme que el jove Modest Casas, que en aquell temps treballava a Terrassa, venia a ensenyar-ne gratuïtament i s'apuntà molta joventut per aprendre a ballar sardanes.

El 1930, per la Festa Major, i sota la direcció de la comissió formada per Vicenç Bach, Miquel Buxeda, Ramon Llovet, Ramon Mengod i Miquel Bosch, s'organitzà un concurs de sardanes al camp d'esports. Aquests joves del Foment de la Sardana eren molt actius; doncs durant l'any es celebraven moltes ballades i l'activitat sardanista era molt notable.

Avancem en el temps, i després del dolor de la Guerra Civil, els sardanistes i entusiastes de la dansa catalana, s'ajuntaren i formaren l'Esbart Dansaire Santvicentí, on les sardanes i la dansa catalana anaven de bracet, èxits dignes de recordar són les actuacions de l'Esbart a Balaguer, Barcelona, Manresa, etc, etc,... fins que el 1951 torna a tenir vida pròpia com l'Agrupació Sardanista. Puntals d'aquell temps foren en Vicenç Bach, Pere Vall, l'Eladia Farguell, Conxita Batalla, etc, etc,...

Del 1951 ençà, és l'època més esplendorosa, gràcies al mestratge del bon sardanista Mn. Jaume Tuneu i d'en Valentí Santacreu, els quals ensenyaren a ballar sardanes a molts nois i noies i es formaren tres colles sardanistes. Cel Blau i Sóc Santvicentina del 1952 al 1956, participaren en 32 concursos; la Colla Argelaga, participà en vuit concursos els anys 1976 i 1978. També és digne de destacar l'arribada de la Flama de la Sardana, i els homenatges a gent santvicentina que s'han destacat pel seu amor a la sardana: el 1978 Eladia Farguell, el 1981 el Mestre Jaume Cristau, el 1983 Vicenç Bach, el 1984 Pere Vall i el 1998 Valentí Santacreu. Sardanes dedicades al poble o a gent santvicentina són "Sant Vicenç Finestral de Montserrat" de Jaume Cristau, "La petita del Bar Serra" d'en Bardina, "Sóc la Laura" de Francesc Juanola, "El Xavier i la Montserrat" de F. Juanola, "Carme formosa" de F. Juanola, "Festa a Castellet" d'en Joan Lázaro, dedicada a la Colla Gegantera e 1994 pel seu esforç en la recuperació de l'Aplec de Castellet, i l'"Amic Valentí" d'en Jaume Cristau que l'Agrupació Sardanista dedicà a Valentí Santacreu pel seu amor a la Sardana i a Catalunya.

ACTIVITATS ACTUALS

-Curset de Sardanes els mesos de Juny i Juliol al pati dels Col·legis Vells. - Inscripcions al telèfon 93 833 03 62
-Ballades de Sardanes a les Places del Poble.
-Concerts de Música Popular a la Plaça de l'Ajuntament.
-L'Aplec de Sardanes el tercer diumenge de setembre.
-Enguany és extraordinari, doncs fem 50 anys. Farem un Monument a la Sardana, a càrrec de l'artista Elisa Arimany Brossa, i un festival d'homenatge a l'Agrupació que es farà al Pavelló Municipal.

L'Agrupació es manté gràcies als 185 socis i a les ajudes voluntàries de les indústries, comerços i del magnífic Ajuntament i treballant molt:

PRESIDENT: Joan Gorgas Vila 93 833 03 62
SOTS-PRESIDENT: Marta Samper
SECRETÀRIA: Rosa Cinca
TRESORER: Enric Berenguer
VOCALS: Pasqual Embid, Júli Marazuela, Josep Santacreu, Rita Vila, Mª Carme Mateo, Elena Serra, Marcel Prat, Rosa Sala, Montserrat Simón

Ens complau col·laborar amb totes les entitats del poble i estem oberts a iniciatives culturals per mantenir i divulgar la Sardana com a dansa senyera del poble català; com diu el poeta Joan Maragall que interpreta el sentit d'un ball propi de Catalunya:

"És la dansa sencera d'un poble que estima i avança donant-se les mans."

AGRUPACIÓ SARDANISTA DE SANT VICENÇ DE CASTELLET

EL MONUMENT A LA SARDANA

Una de les artistes de Sant Vicenç més conegudes i amb més obres seves repartides arreu del món des de Barcelona fins Nova York és sens dubte Elisa Arimany.
Elisa Arimany serà l'encarregada de fer el monument que l'Agrupació Sardanista vol dedicar a la dansa catalana i alhora per commemorar el mil·lenari del nostre poble.
A continuació publiquem íntegrament una carta d'Elisa Arimany on ens descriu com serà aquest monument.

"El record de Castellet del meu poble natal, Sant Vicenç de Castellet, és qui m'ha inspirat en la realització d'aquesta escultura que s'anomena "Contrapunt" en homenatge a la sardana. De la línia recta, de la verticalitat, que és una constant en la meva obra, sorgeix un element senzill com el quadrat, que segons la càbala, és l'emblema de la humanitat, la representació dels quatre elements: foc, terra, aigua i aire. I les formes rodones, que són una manera de representar la perfecció, m'han portat a engalzar aquests dos elements: la Sardana que és rodona, amb el quadrat, com el Castellet del meu poble.
Vull també, amb aquesta obra, recordar els 50 anys d'esforç de l'Agrupació Sardanista de Sant Vicenç i el mil·lenari del poble."

Elisa Arimany
Març de 2001

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet