Mil·lenari


PRODUCTE TÍPIC SANTVICENTÍ

Un formatge de cabra, una gerra de ceràmica, unes galetes de dos gustos i la silueta del mapa geogràfic Santvicentí han estat els quatre productes presentats al concurs per triar un producte típic per Sant Vicenç i que s'emmarca dins dels actes de celebració del mil·lenari del nostre poble. Us donem a conèixer amb aquest reportatge els quatre productes, inclòs el producte triat i que es comercialitza actualment en fleques i pastisseries amb el nom de Pedres i lloses. 

MAPA GEOGRÀFIC DE SANT VICENÇ

L'establiment Pastisseria Casajuana presentava un producte típic per el nostre poble basat amb l'originalitat de reproduir la silueta del mapa geogràfic del terme municipal. Aquest establiment fa 22 anys que es troba a Sant Vicenç a càrrec d'en Joan Casajuana, actualment hi treballen 4 empleats. La Pastisseria Casajuana es va presentar al concurs sobre el producte típic amb motiu del Mil·lenari del nostre poble per col·laborar amb els actes del mil·lenari. 

La valoració del concurs és bona perquè creu que està molt bé tenir un producte típic tant per la gent de Sant Vicenç mateix com pels que ens visiten de fora. La pastisseria Casajuna, un cop enquestada sobre si creu convenient la comercialització dels productes no guanyadors donada la qualitat de tots ells, creu que són productes molt adequats per representar a Sant Vicenç i veu possible la seva comercialització. 


FORMATGE "MADURAT" DE CABRA DE PELL FLORIDA

L'empresa ARTELAC va presentar al concurs del producte típic un formatge de cabra elaborat amb llet produïda íntegrament a Sant Vicenç. L'empresa ARTELAC començà fa 30 anys amb el nom de Làctics Casanueva S.L., és una empresa familiar on hi treballen el pare, en José Casanueva, la mare, MªCarme Cabrero, els seus 5 fills, en José Luis, la Mª del Carmen, el Daniel, el Migel Àngel i la Maria Lluïsa, i per últim el marit d'una de les filles, el Carlos Sánchez. S'hi presentaren per col·laborar amb els actes del mil·lenari ja que creuen és un fet molt important. L'originalitat del seu producte recau en que la llet amb que elaboren aquest formatge és 100% de cabra santvicentina. La llet passa un procés llarg que comença afegint'hi un ferment làctic i "cuajo" animal a una determinada temperatura per passar més tard a una cambra de maduració a temperatura i humitat constants que combinat amb el microclima santvicentí fan possible que un cop embolcallat amb pell "enmohecida" li dona el gust característic d'aquest producte. 

Creu que el concurs ha estat molt adient per commemorar el mil·leni del nostre poble i que pel que fa el seu producte és perfectament comercialitzable. En destaca que és ecològic i molt artesana i que amb producte com aquest, mató, formatge fresc i curat, pastís de formatge, mousse de llimona o xocolata i d'aquí molt poc iogurts ha aconseguit el títol de Mestre Artesà de l'Agrupació d'Artesans de Catalunya. 


PEDRES I LLOSES 

L'establiment santvicentí Pastisseria Vila va ser el guanyador del concurs del producte típic amb una combinació de galetes amb nom, Pedres i lloses. La pastisseria Vila farà 40 anys aquest mes de desembre, portada per la família Vila hi treballen actualment 2 treballadors més. Es presentà al concurs per col·laborar amb els actes del mil·lenari amb unes galetes de gustos diferents, les pedres, amb formes diferents i gust a aromes i les lloses, totes rectangulars i de la mateixa proporció amb gust de xocolata. L'originalitat del producte recau amb la consonància del mateix amb l'entorn de Sant Vicenç ple de canteres i que el poble ja és conegut per la seva pedra. 
En Miquel Vila creu que el concurs ha omplert un buit que hi havia al poble però que podria haver-se presentat molta més gent i haver pogut fer alguna distinció d'estils com productes d'hostalera, artesania i alimentació. 

LA GERRA DEL MIL·LENARI

L'empresa ARTFANG presentà al concurs uns de les seves especialitats, una gerra de ceràmica amb història. ARTFANG fa 28 anys que es troba a Sant Vicenç i la tiren endavant la Montse Raventós i el Marcel·lí González juntament amb 4 treballadors més. La idea del concurs creuen que és uns proposta interessant per participar activament amb el poble. L'originalitat d'aquest producte recau amb la història que hi ha darrera d'aquesta gerra. Es tracta de la reproducció d'una gerra ovoïdal trobada dins el terme municipal santvicentí durant les excavacions que portà a terme el Centre Excursionista Montserrat del dipòsit votiu del sepulcre del carrer Igualtat. Aquesta gerra es conserva actualment al Museu Comarcal de Manresa.

ARTFANG pensa que la proposta del concurs és molt positiva per la possibilitat de mostrar l'ingeni i l'originalitat de les diferents empreses del nostre poble, també creu que els participants són lliures de comercialitzar o no el seu producte encara que no hagin estat els guanyadors del concurs.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet