Editorial


L'APASSIONANT (I EMBOLICAT) MÓN DE LES ENTITATS

El nombre d'entitats que es troben en actiu actualment a Sant Vicenç se situa al voltant d'una cinquantena. Naturalment, el nombre de socis i el nivell d'activitat varia molt de les unes a les altres, però totes sense excepció contribueixen a assegurar la cohesió social i la participació ciutadana en una època en què les facilitats de comunicació i els moviments de població refreden les relacions entre veïns i conciutadans. De vegades, fins i tot, arribant a límits incomprensibles.

En general, la tasca de les entitats no busca explícitament la cohesió social, però indirectament la reforça moltíssim. Actes que reuneixen en una plaça cinc-cents nens i nenes amb la mateixa il·lusió, o que aconsegueixen fer una corrua inacabable de gent ballant la mateixa música, haurien de ser considerats més enllà del propi acte festiu. Actes de marcat caire popular i tradicional com la cavalcada de Reis, la festa dels Tres Tombs, les Gitanes al carrer, els aplecs de Vallhonesta i Castellet, el Carnestoltes, les Caramelles, el Cagatió, els Pastorets, els actes de les dues festes majors, i tots els actes que al llarg de l'any s'organitzen, com representacions teatrals, balls, concursos, concerts, trobades, exposicions, cercaviles, cursos, caminades, conferències, competicions esportives, exhibicions, homenatges... demostren que el poble està viu i que vol continuar estant-ne. 

No tot, per això, són flors i violes. Les dificultats amb què topen les entitats, l'esforç poc o gens reconegut o la manca d'espais adequats són traves que cal anar superant per poder tirar endavant i mantenir-se en actiu. En aquest sentit, la construcció de l'esperadíssim centre cultural constituirà, sens dubte, una ajuda i un incentiu immillorables per tal que el teixit associatiu de Sant Vicenç encari el futur amb optimisme.

Hi ha, però, qüestions més complexes i difícils de superar. L'associacionisme és essencialment un entrellat de múltiples relacions entre persones i l'èxit en el funcionament d'una entitat té molt a veure amb aquestes relacions. Una mateixa afició o un mateix objectiu no té per què reunir sempre persones o grups compatibles. És llavors quan neixen els conflictes interns i el perill de desestabilització. També es poden donar conflictes o malentesos entre diferents associacions, causats massa sovint pel desconeixement mutu. Així per exemple, una carta apareguda recentment en el butlletí d'una entitat acusant obertament una altra entitat del poble és una demostració tristíssima de menyspreu envers la tasca, absolutament voluntariosa i desinteressada, d'un grup de persones que tan sols pretén fer una aportació més al coneixement mutu i reforçar la memòria col·lectiva de tots els habitants de Sant Vicenç.

Tot i això, exemples com aquest, aïllats i protagonitzats per individus concrets, no han de fer oblidar que tots els actes que organitzen les entitats porten al darrera un esforç enorme i un desig infatigable de fer poble. La col·laboració entre entitats és la mostra més satisfactòria i esperançadora d'aquest esforç de comprensió mútua, encara que malauradament no tothom comparteix. Malgrat tot, hem pogut veure darrerament exemples superbs de col·laboració entre entitats amb resultats espectaculars, impossibles en solitari. El muntatge Nadal, Llum i Misteri, ha demostrat que unint esforços, coneixements i habilitats es pot arribar a nivells de qualitat i èxit altíssims. Actes de més llarga tradició, com el Cagatió popular o l'Aplec de Castellet, posen de relleu la importància i la necessitat de trobar punts d'unió entre els diferents col·lectius que dinamitzen la vida social del poble. És vital que les entitats s'esforcin per entendre's les unes a les altres i també que des de l'Ajuntament es posi a l'abast d'aquest teixit humà els recursos i les facilitats necessàris per assegurar la seva pervivècia. 

En aquest sentit, el Mil·lenari és una magnífica ocasió perquè els santvicentins demostrem la nostra capacitat d'organització, comprensió i generositat. També és una excel·lent oportunitat perquè l'Ajuntament demostri el seu grau d'implicació en la vida social del poble, i perquè aposti decididament a favor de la cohesió, la integració, la participació i el sentit de responsabilitat col·lectiva.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet