El Poble


1. NADAL, LLUM I MISTERI

2. CAGATIÓ 2000

3. MELCIOR, GASPAR I BALTASAR ARRIBEN A SANT VICENÇ PLENS DE REGALS

4. L'ENVIAT REIAL RECULL LES CARTES PER ALS REIS

5. ELS PASTORETS DE L'ASSOCIACIÓ MUSICAL CASTELLET

6. MOVIMENT DEMOGRÀFIC

7. BOTIGUERS DEL CARRER MESTRE AUBERT PREMIEN ELS SEUS CLIENTS

 


NADAL, LLUM I MISTERI

L'ESPECTACLE

L’Esbart Dansaire Santvicentí juntament amb la Coral Al Vent han decidit aquest any passar un Nadal diferent. De fet no només el Nadal, començaren ja fa un temps les converses per realitzar de forma conjunta un espectacle. De les converses sorgí un muntatge, “Nadal, llum i misteri” que finalment ha esdevingut el que pretenia però amb majúscules.

L’espectacle s’ha construït sobre la música d’en Francesc Vila i textos de Joan Farràs amb coreografia de Joan Maria Segura i vestuari de Lídia Estany. La posada en escena mou 25 dansaires, 28 cantants, 3 músics i 15 persones més entre feines tècniques de llum i so, maquillatge, vestuari i escena. Aquest és l’espectacular currículum amb que es presenta i que es format íntegrament per persones de la comarca del Bages.

Es representà inicialment el mes de novembre del 2000 a la immensa Seu de Manresa dins de la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional, esdevenint un dels espectacles amb més espectadors de la Fira. La seva estrena oficial fou el 15 i 16 de desembre on uns 600 espectadors santvicentins i forans ompliren l’església parroquial de Sant Vicenç, engalanada per l’ocasió quasi de forma irreconeixible. I finalment tota la feina quedà recompensada amb l’aparició a última hora d’una d’aquelles actuacions per la història. El dia 24 de desembre es presentava el nou muntatge en el marc incomparable de la Basílica de Montserrat.

L’espectacle complert consta de dues part, un concert coral inicial a càrrec de la Coral Al Vent i una segona part amb el nou el muntatge que el formen 11 cançons: Nadal, Misteri, Neu, Prec, Ara que el món s’ha adormit, Establia, El crit de Déu, Dorm infant dorm, Neu vermella, La música de l’alegre Jan i l’Oblit totes elles enllaçades mitjançant la poesia. Mossèn Joan Farràs defineix l’espectacle com un missatge de Nadal transmès per mitjà de la poesia, la musica i la dansa. Els organitzadors escriuen que: “Ens sentiríem prou satisfets que us emportéssiu un petit Nadal, ple de llum, a casa vostra...”. I els espectadors parlen que l’aspecte més important de l’espectacle recau en la unió de factors cuidats al màxim detall per aconseguir una integració perfecta. Nadal, llum i misteri, un muntatge per veure, sentir i escoltar ha resulta ser un bon treball realitzat per persones que han posat una part del seu temps a passar i fer passar un Nadal diferent i que sembla ho han aconseguit.

LES ENTITATS

L’Esbart Dansaire Santvicentí neix l'any 1948 amb la intenció de divulgar les danses populars de Catalunya. És a partir de 1981 que, sota la direcció de Joan M. Miquel i Eva Ortega, inicia la seva tasca per a consolidar-se com a ballet folklòric. A partir de l'any 1999 el fins ara sots director de l'Esbart, Lluís Oliveras i Giralt, assumeix la direcció artística del grup.

Han estat nombroses les seves presentacions en teatres i places de gairebé tot Catalunya entre les que cal destacar el Teatre La Passió d'Olesa de Montserrat (1989 i 1992), Palau de Congressos de Perpinyà i Teatre la Passió d'Esparreguera el 1990, l’any 92 al Palau de Congressos de Perpinyà i la Sala l'Espai de Barcelona, al Teatre Conservatori de Manresa el 1993 i 1998, la Cloenda de les Jornades Internacionals Folklòriques de Barcelona el 1997 i el Palau de la Música Catalana el 1999.

En el terreny internacional cal mencionar el viatges a Itàlia el 1985, 87, 90, 92, i 99, Bulgària el 1988, França el 1993, Alemanya el 1994 i Hongria el 1998.

L'any 1993, rep el "PREMI EUROPA PER L'ART POPULAR" de mans de la Fundació Alfred Toeofer F.V.S. d'Hamburg, com a reconeixement a la tasca duta a terme en la recerca i divulgació de les tradicions populars.

La Coral "Al Vent" es va formar als voltants dels anys 60 per un grup de jovent que es reunien per cantar alguna cançó i, que més endavant començaren a cantar a veus mixtes.
Amb el pas del temps, el grup es va consolidant i empren embranzida amb el nom actual.
L'octubre de 1979 comença una segona etapa, amb els directors actuals, en Pere Díez i Montserrat Casas.

La coral "Al vent" ha actuat arreu de Catalunya, a Mallorca, Euskadi, Astúries (en el V Certamen Coral Villa de Avilés, assolint el quart lloc). L'any 1991 la coral va actuar com a coral convidada i fora de concurs en l'acte d'obertura de l'esmentat festival. També ha viatjat a Polònia, a l'antiga Iugoslàvia i a Israel. Ha participat en el festival de Cant Coral de la Catalunya Centre i en les Jornades Internacionals de Cant Coral de Barcelona. Actualment el grup està format per 25 veus mixtes, i té un repertori que abraça des de la música religiosa, popular catalana i contemporània, fins a negres espirituals i populars d'arreu del mon.


CAGATIÓ 2000

Mig miler de nens fan cagar l'últim Tió del segle i del mil·lenni

Pessebre Vivent de l'Associació Musical CastelletUna de les festes nadalenques més esperades per grans i petits al nostre poble, és sens dubte, el Caga Tió. Amb més d'una dècada d'història, el Caga Tió es celebra una setmana abans que arribi el Nadal. Aquest any, es va celebrar el diumenge 17 de desembre.

La festa va començar pels volts de les cinc de la tarda on el grup d'animació "Els Sapastres" aixecava l'ànim a la Plaça de l'Ajuntament abans que arribessin el Nen i la Nena de la Colla de Geganters acompanyats dels "Tioners". Els "Tioners" són els follets del bosc encarregats de buscar el tió més gros que hi hagi al bosc per tal que pugui cagar de valent a tota la mainada. Pels volts de quarts de sis, el Nen i la Nena van fer acte de presència a la Plaça juntament amb els "Tioners" que carregaven un carro on hi havia el Tió d'aquest any envoltat per torxes de foc que duien els membres de la Colla de Geganters. Quan es va arribar a la Plaça, el Tió s'havia de tapar perquè entrés en calor i que pogués repartir regals per tothom. Per la qual cosa, "Els Sapastres" van continuar amb la seva animació i van oferir al Tió tot un seguit d'actuacions que eren representades per diferents entitats del nostre poble. Primerament, es va oferir el tradicional Pessebre Vivent, organitzat i dut a terme pels monitors i alumnes de l'Associació Musical Castellet. Elaboració del brou per part de la Colla de Geganters. Un clàssic del Cagatió Després, els grups més joves de l'Esbart Dansaire Santvicentí van oferir un petit repertori de danses tradicionals catalanes. Juntament amb el brou que es prepara cada any a la mateixa plaça i l'animació que hi havia el Tió ja estava prou calent per que descarregués tots els regals.

Els primers que van fer cagar el Tió van ser el Nen i la Nena, que els va obsequiar amb una gran bossa de llaminadures. Després, el Tió es va portar fins a una tarima on tots els nens i nenes de Sant Vicenç i de fora de Sant Vicenç van fer cua per tal de recollir la bossa de llaminadures que "cagava" el Tió. La cua va ser immensa i en total van fer cagar el Tió 510 nens i nenes. Un veritable rècord, ja que l'any passat van ser poc més de quatre-cents.

Un cop tots els nens van tenir la seva bossa de "gominoles" es va fer la "Tionada" on es rifa un arbre de Nadal i un pastís amb la cara del Nen o de la Nena dels Geganters.


MELCIOR, GASPAR I BALTASAR ARRIBEN A SANT VICEÇ PLENS DE REGALS

Nens i nenes esperaven amb il·lusió l'arribada d'aquests personatges tan màgicsEl passat dia 5 de gener a dos quarts de set de la tarda van arribar els Reis Mags a Sant Vicenç. Quan entraven pel pont els va acompanyar un fantàstic castell de focs artificials que avisava a tot el poble que els Reis vinguts d'Orient ja havien arribat.

La cavalcada d'aquest any va tenir una novetat. Aquesta novetat va ser que la parada principal de Ses Majestats va ser a la Plaça de la Generalitat on van ser rebuts per l'alcalde de la nostra població Joan Montsech, que va pronunciar un discurs de benvinguda i va recordar a tothom que aquest nou any, nou segle i nou mil·leni és una data important per Sant Vicenç ja que celebra el mil·lenari. Un cop finalitzat el discurs de salutació de l'alcalde, el Rei Gaspar també va oferir unes paraules d'agraïment en nom de tots tres reis i va recordar que tots els nens s'han de portar bé no només un dia sinó al llarg de tot l'any.

Un cop fets tots els discursos, tots els nens i totes les nenes que hi havia a la Plaça de la Generalitat van fer cua per tal de poder parlar i explicar a Ses Majestats com s'havien portat. Quan tots i absolutament tots els nens havien passat per on eren els Reis la comitiva va encarrilar-se fins passar per quasi bé tots els carrers del poble. Després va agafar el Passeig de la Pau amunt, va passar per el Barri de la Plaça Espanya fent una parada a davant del Bar Ramoneda.

Després d'aquesta petita pausa, la cavalcada va tornar fins a la Plaça de l'Ajuntament on també es van agafar alguns nens que encara no havien pujat a les carrosses.

Quan ja no hi faltava cap nen per pujar-hi, es va oferir coca i mistela per a tota la gent que hi havia a la Plaça de l'Ajuntament. Ara només faltava arribar d'hora a casa per llevar-nos aviat a l'endemà per veure que ens havien portat els Reis durant aquella nit.

JORDI LARGO

 


L'ENVIAT REIAL RECULL LES CARTES PER ALS REIS

Molta mainada es va acostar a l'Ajuntament per donar les cartes a l'enviat reialEl Patge Reial va arribar el dia 30 de desembre a l'Ajuntament de Sant Vicenç pels volts de quarts de set de la tarda per tal de poder recollir totes les cartes que els nens i nenes havien escrit en dies anterior desitjant que els Reis Mags portessin aquell joc o aquella nina que més els hi agradava.

Hassuan anava acompanyat d'uns quants patges més que l'ajudaven a recollir les cartes i a portar els nens fins on era ell. Tots els nens que van anar a rebre el Patge Reial es van endur un bon grapat de caramels.

Segons ens va explicar, va dir que a Sant Vicenç, quasi bé tots els nens són molt bons i tindran allò que van demanar però tampoc s'escaparan de tenir almenys, un trosset de carbó.

JORDI LARGO

 


ELS PASTORETS DE L'ASSOCIACIÓ MUSICAL CASTELLET 

Ja fa uns anys que els integrants de l’Associació Musical Castellet, sense descuidar en cap moment la música que els uneix, es posen dalt d’un escenari per escenificar una de les tradicions més antigues del Nadal, els Pastorets. El teatre de la Societat Coral l’Estrella ha estat envaït per uns dies per actors aficionats que rememoren la manera peculiar d’explicar la història d’en Josep Maria Folch i Torres. Aquest any però, amb novetats. Salvador Garcia a la direcció, l’Escola de Dansa de l’Esbart Dansaire Santvicentí col·laborant amb un ball típic català i uns molt ben disposats pares i mares de membres de l’associació com actors en són tres de les destacades.

No és casualitat que per aquestes dates actors i actrius de renom recordin amb enyorança els seus inicis fent els pastorets ja que són presents a qualsevol barri, vila o llogaret que vulgui celebrar el Nadal sense descuidar les tradicions. A Sant Vicenç gràcies al jovent d’aquesta associació no tant sols no ho descuidem sinó que hi passem molt bona estona. 

 


MOVIMENT DEMOGRÀFIC

NAIXEMENTS

JORDI MOLINA ILZARBE 22-11-00
FILL D’EN JORDI I DE MARIA JOSÉ

NAIARA ORTEGA MANZANO 27-11-00
FILLA DE JUAN ANTONIO I DE CONXITA

MATRIMONIS

CARLOS GOMEZ GIL – CLAUDIA CATLÀ MUNS 
4-11-00

JOSÉ MARIA BIGAS SERRABASSA – MARIA CARMEN LÓPEZ TETAS
24-11-00

DEFUNCIONS

FRANCISCO SERRANO GARCIA 35 ANYS 31-10-00
ANTONIO LORENTE SALAS 06-11-00
ANTONIO MENDOZA MENDOZA 77 ANYS 11-11-00
MARIA TERESA AYUSO DIAZ 17-11-00
MAXIMO MARTÍN GALVE 86 ANYS 20-11-00
FEDERICO BALLESTEROS LÓPEZ 82 ANYS 24-11-00
EDUARD FARNÓS I COLOM 78 ANYS 03-11-00
JAVIER MARTÍNEZ CARRASCO 29 ANYS 10-11-00
ANONI GALL I OLLER 78 ANYS 11-11-00
MARGARITA RABETLLAT I SALA 89 ANYS 21-11-00
AGUSTÍN ARJONA I MENJIBAR 70 ANYS 22-11-00
ASUNCIÓN-ELVIRA FERNÁNDEZ GARCÍA 92 ANYS 24-11-00
ÀNGEL MAURIZ I PRADA 55 ANYS 28-11-00
ÁNGELES VILLAVERDE ROJO 78 ANYS 29-11-00

 


BOTIGUERS DEL CARRER MESTRE AUBERT PREMIEN ELS SEUS CLIENTS

En el sorteig “Obsequiem els nostres clients amb pernils” van resultar agraciats els següents participants:

Anna López, a Dolceria Bach
Rafael Agudo, a Merceria Elisa
Loly Milan, a Peixateria Griñó
Meritxell, a Cortines Marga
Neus Planell, a Confeccions Neus
Luis, a Bar La Plaça
Sofia Moreno, a L’Infant
A.Blasco, a Perruqueria Sílvia

Una vegada més donem les gràcies als nostres clients per la seva atenció amb nosaltres i felicitem els agraciats. El sorteig es va fer el dia 7 de gener a Ràdio Zènit.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet