Editorial


LA BIBLIOTECA FA 50 ANYS

Sense cap mena de dubte, la data del 18 de juliol de 1950 mereix un lloc destacadíssim en la història de Sant Vicenç. Aquell dia, gràcies a un conveni entre l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, i la col·laboració de Caixa Manresa, s’inaugurava la Biblioteca Popular Salvador Vives Casajuana. Inicialment va ocupar una sala de 75 m2 que pertanyia a la caixa, fins a l’any 1983, quan gràcies a un nou esforç conjunt de l’Ajuntament, Diputació i Caixa Manresa, la biblioteca va passar a disposar d’un local de 400 m2. Dels 2.000 llibres que formaven el primer fons s’ha passat a més de 12.000. Es poden consultar també un centenar de revistes i sis diaris, i compta amb un extraordinari fons audiovisual format per 2.000 títols entre vídeos, cassets i discos compactes. És també molt notable la seva col·lecció local, que reuneix documentació essencial de la nostra història recent. A més a més, en un esforç extraordinari per adaptar-se als nous temps, assumint el repte de les noves tecnologies, la biblioteca està informatitzada, connectada a internet i està treballant en l’elaboració d’una pàgina web pròpia. Actualment és de titularitat municipal, tot i que continua integrada a la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació. 

Però si aquestes dades donen una idea de la dimensió de la nostra biblioteca, són altres dades les que reflecteixen la veritable significació que ha tingut i té per a Sant Vicenç aquesta important institució. Des dels seus inicis la biblioteca va constituir un autèntic focus de cultura i de pensament. I així es feia constar de forma molt explícita en el moment de la seva obertura. En un article publicat al periòdic Castellet la bibliotecària Pilar Boleda comentava “en busca siempre de un mayor índice cultural, se darán con la frecuencia posible conferencias sobre los temas que encierren notable interés para los distintos sectores de la vida de San Vicente”, i tancava l’article esperant que amb els esforços dedicats “un más elevado nivel cultural se refleje en todos los ámbitos de la vida en San Vicente de Castellet”. Ja es tenia molt clar des del moment en què s’inaugurava que la biblioteca no podia acontentar-se amb una actitud de servei a l’espera que els ciutadans s’interessessin per la lectura, sinó que calia adoptar una actitud activa, dinàmica, que atragués l’interès de tothom. Amb aquesta filosofia va començar a donar els seus primers passos la biblioteca i amb aquesta filosofia ha continuat durant cinquanta anys. 

És per tot això que la nostra biblioteca popular s’ha convertit en el gran referent de la vida cultural santvicentina. És molt significatiu en aquest sentit que fos justament a la biblioteca on l’any 1965 tinguessin lloc les primeres classes de català. Però van ser les cèlebres Vetllades Culturals les que van consolidar la biblioteca com a potent nucli de difusió i dinamització cultural. En uns anys de repressió i d’imposició, les Vetllades Culturals van assumir el difícil repte d’acostar la cultura i la ciència a la gent de Sant Vicenç, sobretot a la gent jove, mancada en aquella època de llibertat d’expressió i de referents culturals propis. S’organitzaven actes setmanalment i van comptar amb la presència de conferenciants d’alt nivell. La participació ciutadana va ser en tot moment l’aspecte més encoratjador de les Vetllades.

En la commemoració del 50è aniversari de la biblioteca, per tant, tot Sant Vicenç té motius de sobres per retre un homenatge ben especial a una institució que ha marcat el pols cultural del poble durant mig segle. I qui té motius especials és precisament el Col·lectiu El Breny, que va néixer a l’aixopluc de la biblioteca. La necessitat de què Sant Vicenç es dotés d’un mitjà propi de comunicació, obert, independent i en català va sorgir l’any 1974 a la biblioteca i va ser sota els seus auspicis que va néixer l’associació cultural que des de llavors edita el periòdic mensual El Breny. Han passat des d’aleshores 25 anys i El Breny continua tenint encara avui una estretíssima relació amb la biblioteca, amb qui ha col·laborat en nombrosíssimes ocasions.

La Biblioteca Popular Salvador Vives Casajuana ha estat durant cinquanta anys al servei de tota la ciutadania de Sant Vicenç, ha estat el pal de paller de la vida cultural del poble, ha impulsat i ha donat suport incondicional a multitud d’activitats de divulgació, formació i d’animació. És evident que sobren arguments per felicitar la nostra biblioteca i per desitjar-li un gran èxit en aquesta commemoració tan especial.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet