El Poble


1. FESTA GROSSA AL BARRI DE LA PLAÇA ESPANYA. EL PATILLES JA TÉ PARELLA

2. PRESENTAT AL CFI BAGES SUD EL PUNT DE NEGOCI

3. L'IES CASTELLET REP PROFESSORS DE TOT EUROPA

4. MOVIMENT DEMOGRÀFIC

5. EL CFIBS I EL BRENY IMPULSEN LA PRESÈNCIA A INTERNET DEL TEIXIT ASSOCIATIU

 


FESTA GROSSA AL BARRI DE LA PLAÇA ESPANYA. EL PATILLES JA TÉ PARELLA

Francesca Playà, geganta del barri Plaça EspanyaEl passat dia 28 d'octubre l'Associació de Veïns del Barri de la Plaça Espanya van estar de festa grossa. Aquesta festa va consistir en el bateig d'una nova geganta que alhora seria la parella del gegant del Barri, en Joan Playà i Bou "El Patilles". La festa va començar pels volts de la cinc de la tarda quan es va fer una castanyada popular amb moscatell inclòs per tothom qui volgués. A dos quarts de set es va fer l'acte central de la festa, el bateig d'una nova geganta pel barri i pel poble de Sant Vicenç, que representa la senyora Francesca Playà i Buguñà, esposa i cosina d'en Joan Playà i Bou, "El Patilles". En aquest acte, va comptar amb la presència de personalitats de l'Ajuntament, els Hereus i Pubilles d'aquest any i la col·laboració de les Colles Geganteres de Sant Vicenç, del Pont de Vilomara, de Castellbell i el Vilar, de Monistrol de Montserrat, d'Igualada, d'El Bruc, d'Olesa de Montserrat, entre d'altres.

El bateig de la Francesca va comptar amb la presència de gegants vinguts d’altres poblacions de la comarcaEls padrins de la "Francesca" van ser els gegants de Monistrol de Montserrat i els d'"El Patilles" van ser els d'aquí Sant Vicenç. Un cop batejada la nova geganta es va fer entrega d'un petit record a tots els participants per part dels hereus i pubilles i tot seguit es va proocedir a fer una cercavila per tots els carrers del barri de la Plaça Espanya per part de tots els membres participants. Quan ja es va acabar la cercavila pels carrers, cap a dos quarts de nou tots els assistents a l'acte es van dirigir cap a l'Ateneu on van ser obsequiats amb un sopar i ball fins a la mitjanit.

Amb el bateig d'aquesta nova geganta i juntament amb "El Patilles", l'Associació de Veïns de la Barri de la Plaça Espanya vol crear la seva pròpia "Colla de Geganters i Grallers de la Plaça Espanya". Qui vulgui saber una mica més de la història de qui era la Sra. Francesca Playà i Buguñà transcrivim la seva història personal duta a terme per Cèsar Riola i Devant.

Jordi Largo

FRANCESCA PLAYÀ I BUGUÑÀ

El Patilles, gegant del barri Plaça EspanyaVa néixer el 4 de juny de 1859 a Sant Vicenç de Castellet, filla de Francesc Playà natural de Sant Vicenç de Castellet, d'ofici camperol i de Francesca Buguñà natural de Castellbell i d'ofici "sus labores", els quals estaven domiciliats a la "Casa de Campo" Sant Joan de Dalt, així doncs, observant l'ofici d'ambdós, podem afirmar que els pares de la nostra geganta residien i administraven el mas de Sant Joan de Dalt.

El dia 25 de setembre de l'any 1880 es va casar a l'església de Santa Maria de la Seu (Manresa) amb el seu cosí germà el senyor Joan Playà i Bou "El Patilles", després que el Papa Lleó XIII, a través de la mediació del vicari general de Vic el Dr. D. Pio Pi, els concedís la dispensa papal la qual legitimava i validava el matrimoni, impedit en un principi pel segon grau de consanguinitat, (en aquella època estava prohibit el matrimoni entre consanguinis, tot i això, si ho sol·licitaves, el Papa et podia concedir una dispensa papal que et permetia el matrimoni entre consanguinis i així, aquest matrimoni era vàlid i legítim), així doncs, es va poder establir el casament entre la Francesca i el Joan Playà.

Varen residir al mas que ocupaven anteriorment els pares d'en Joan Playà i Bou (difunts abans que es consolidés el matrimoni entre ambdós) a Salelles, així consta al cens de l'any 1890 i de l'any 1910.

D'aquest matrimoni en nasqueren cinc fills: Joan Playà i Playà (març de 1882 - novembre de 1882), Pere Playà i Playà (abril 1884 - juny 1904), Teresa Playà i Playà (febrer de 1887 - novembre de 1888), Benedicta Playà i Playà (maig 1890 - març 1891), Josep Playà i Playà (juny 1892 - maig 1893). Tots cinc fills van morir abans que els seus pares, per tant, les propietats del "Patilles" van passar directament a la seva esposa, Francesa Playà i Bugunyà.

El 4 de novembre de l'any 1913 va morir la propietaria de la "Casa de Campo" (Sant Joan de Dalt) i germana de la Francesca Playà, la senyora Teresa Playà i Buguñà; aquesta va morir sense descendència directa viva i l'única familiar directa que tenia era la seva germana i el marit d'aquesta. Aquest fet va fer que l'any 1913 la nostra geganta i el seu marit passessin a viure a la "Casa de Campo" (Sant Joan de Dalt) fins a la mort d'ambdós. En Joan Playà va ser l'administrador de la "Casa de Campo" fins que va morir l'any 1923, malgrat tot ell mai va constar com a propietari directe de la finca, ja que als empadronaments de la propietat consta com a propietària la difunta Teresa Playà i Buguñà fins l'any 1923 (any que va morir en Joan Playà). Tot i això en el cens d'habitants de l'any 1916 del terme municipal de Sant Vicenç de Castellet, "El Patilles" hi consta amb l'ofici de Propietari, això sí, sense constatar de què, amb tot en el cens de l'any 1921 no hi consta com a propietari sinó que hi consta com a camperol. Pel que fa referència a la Francesca Playà consta amb l'ofici de "sus labores" fins al cens de l'any 1924 on consta ja com a "Jefa" (recordem que l'any anterior havia mort el seu marit). L'any 1921 tenien un servent a la casa que era en Mariano Casaventura, el qual hem de suposar que s'encarregava de dur a terme les tasques domèstiques. Al cens de l'any 1924 la minyona de la casa era l'Adela Torra. Al 1930, la Francesca conta amb dues minyones, la Maria Casarramona i l'Antònia Grané i al 1936 amb l'Anna Grané com a minyona, el seu fill Jaume Rossell Grané com a mosso i la seva filla Maria Rossell Grané com a minyona. Finalment la nostra geganta va morir cristianament el dia 29 d'octubre de l'any 1936 a causa d'una bronquitis crònica. Al morir sense descendència les propietats de la "Casa de Campo", Sant Joan de Dalt van passar a l'actual amo de la finca i antic mosso de la Francesca Playà el senyor Jaume Rossell i Grané.

NOTES

1. Com és sabut pels nostres conciutadans la nostra geganta dóna nom a un dels nostres carrers de la nostra localitat ubicat al sud-oest de la vila que limita pel nord amb el Carrer de Mura, per l'oest amb el Carrer de Pius XII, pel sud amb el Carrer del Cardener i per l'est el Carrer d'en Joan Mª Roma i es tallat perpendicularment pel Carrer del Doctor Trias.

2. El marit de la nostra geganta "El Patilles" posseïa tres propietats a Tavèrnoles (Osona) com consta en el Registre de la riquesa rústica de l'any 1918. En aquest registre no especifica quines propietats tenia. Aquestes, sembla ser que les va rebre d'un oncle el senyor Francesc Playà, el qual va viure a Tavèrnoles l'any 1887-88, ja que en el cens de 1887 i de 1897 no hi consta des de l'any 1870 (any en que s'inicia el Registre civil) cap naixement, defunció o casament de cap Playà ni cap Bou; per tant, podem afirmar que les propietats del "Patilles" les havia comprat anteriorment un seu familiar, en aquest cas el senyor Francesc Playà.

3. El segon cognom de la nostra geganta "Buguñà" està escrit de diverses maneres segons les fonts consultades. Als padrons d'habitants de l'arxiu de Sant Vicenç està escrit "Buguñà"; al Registre parroquial de Salelles "Bogoñà" i al Registre civil de Sant Vicenç de Castellet està escrit "Boguñà". Això demostra que no hi ha un criteri unànim alhora d'escriure els cognoms.

Cèsar Riola i Devant

Peus de foto: 
Foto 1: La Francesca Playà i el Patilles, gegants del barri Plaça Espanya


PRESENTAT AL CFI BAGES SUD EL PUNT DE NEGOCI

Equip tècnic del servei. D'esquerra a dreta: Lídia López, Anna Gasulla i David OliverasEl Consorci de Formació i Iniciatives del Bages Sud ha posat en marxa el Punt de Negoci, un espai en el que s'han concentrat tots els serveis empresarials del CFI Bages Sud, tot incorporant-n'hi de nous. És, doncs, un punt d'informació, d'assessorament, formació i recursos per a pimes. Els serveis principals que inclou són:

· biblioteca i hemeroteca especialitzada en creació i gestió d'empreses,
· informació estadística sobre l'activitat econòmica comarcal,
· assessorament per a la creació d'empreses,
· assessorament fiscal, laboral i comptable,
· formació per a la gestió empresarial,
· xerrades i conferències sobre temes d'actualitat empresarial,
· accés a internet i directori de recursos empresarials a la xarxa telemàtica,
· bases de dades de locals comercials,
· preselecció de treballadors.

També volem potenciar aquest servei com un punt de trobada i intercanvi entre idees i capitals, entre projectes i inversors. És per això que la nostra base de dades inclou també un apartat de contactes en què les persones que busquen socis per al seu negoci o aquelles que tenen intenció en invertir en el teixit empresarial local puguin trobar-se.

En el marc d'aquest servei s'impulsaran, a més, activitats informatives i formatives d'interès per al teixit empresarial. La primera d'aquestes activitats serà una sessió informativa sobre TRÀMITS I CONDICIONS PER A LA CONTRACTACIÓ D'IMMIGRANTS. Es farà el proper 2 de novembre, a les 8 del vespre, a la sala d'actes del CFI Bages Sud. Altres xerrades previstes per als propers mesos són:

L'adaptació del comerç de proximitat a l'euro
dia: 28 de novembre
hora: dos quarts de 9 del vespre
lloc: CFI Bages Sud

Sistemes de finançament per a empreses
dia: 13 de desembre
hora: 8 del vespre
lloc: CFI Bages Sud

Les novetats fiscals i laborals per a l'any 2001
dia: 10 de gener
hora: 8 del vespre
lloc: CFI Bages Sud


Altres activitats previstes a mig termini són la publicació d'un web a internet, l'organització d'una fira virtual i el manteniment dels cicles de xerrades.

El Punt de negoci s'adreça a empreses ja constituïdes, a emprenedors amb una idea de negoci i a empresaris autònoms. Funcionarà tots els dimecres, de 12 a 15 hores i de 18 a 21. D'altra banda, els serveis d'assessorament tècnic es continuaran prestant a partir d'hores concertades al llarg de tota la setmana. L'equip tècnic que s'ocuparà de dinamitzar el Punt de Negoci està integrat per: Anna Gasulla, Lídia López i David Oliveras.

El CFI Bages Sud va posar en marxa el 1992 un dels primers serveis d'assessorament als emprenedors del Bages. Amb el Punt de Negoci, es pretén consolidar la posició de lideratge que ha tingut sempre en aquest camp i avançar en la prestació d'uns serveis que, hores d'ara, encara no existeixen a la nostra comarca. Al llarg dels darrers anys, hem constatat un increment del nombre de consultes dels emprenedors, durant i després del procés de constitució de l'empresa. Això ens ha animat a impulsar aquesta iniciativa, que amplia i millora l'atenció que reben. D'altra banda, val a dir que, tot i l'increment de la quantitat de serveis de suport a la creació d'empreses a tota la comarca, el del CFI Bages Sud continua en plena activitat i atén una mitjana de 100 projectes per any, dels quals acaben constituint-se com a empresa un 40%.


L'IES CASTELLET REP PROFESSORS DE TOT EUROPA

La direcció de l’Institut va donar la benvinguda als participants, vinguts de tota EuropaEl passat divendres dia 20 d’octubre l’IES Castellet va rebre la visita d’un grup de 25 professors de diferents països europeus (França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Àustria, Irlanda, etc.) que participaven en un curs Comenius sobre l'ús de les TIC (Tecnologies de la Informació i de la Comunicació) en els projectes col·laboratius a Barcelona.

Durant la curta estada, els professors/es que van ser a l’Institut van poder fer-se la idea de com es treballa el projecte europeu dins les aules i l’ús de les TIC en els currículums dels alumnes. Per això van estar en contacte amb alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat, als quals en aquell moment s’impartien matèries a les aules d’Informàtica.

Els professors van visitar les aules d’informàtica de l’IES CastelletL’ horari que es va seguir va ser el següent:

· De 10:00 a 10:30: Benvinguda al centre a càrrec de la direcció a la Biblioteca.

· De 10:30 a 11: Visita del centre i de les aules Informàtica 3 (Projecte Comenius) i Informàtica 2 (1r Batxillerat).

· De 11 a 11:30: Esmorzar a Sala d’Àudiovisuals, amb els professors del centre.

· De 11:30 a 12: Explicació del material que s’ha elaborat en els dos anys del projecte Comenius, en concret unes diapositives de sortides: al riu Llobregat i a una masia; i la projecció d’un vídeo sobre la realització d’una videoconferència que va tenir lloc el passat curs, entre els alumnes de l’Scuola San Benedetto de Roma i els de l’IES, per tal de poder intercanviar virtualment els seus treballs.

Els professors van poder conèixer l’experiència de l’IES Castellet durant aquests darrers dos anys d’activitatA partir del curs 1998-99 el centre ha participat en un Projecte Europeu Sòcrates Comènius, com a centre associat i en el qual hi hagut intercanvi de treballs amb dues escoles més europees: San Benedetto de Roma (centre coordinador) i Collège du Gibert de Saverdun (centre associat).

El treball que es realitza és interdisciplinar amb dues àrees: Ciències Experimentals i de Ciències Socials, i es basa sobre "L’entorn com a herència comuna de nacions". Els alumnes que han participat han estat d'ESO (2n, 3r i 4t curs).

Les activitats han estat diverses, a destacar: visites a la planta de reciclatge del Pont de Vilomara, sortida a la ribera del riu Llobregat per tal de prendre mostres de l'aigua i dels animals, visita i treball en una masia del Bages. I actualment estan treballant per poder fer el recull dels dos cursos anteriors en suport CD.

La visita dels professors a l’institut santvicentí té una gran rellevància, ja que hi han participat 25 professors de 20 nacionalitats europees.

 


MOVIMENT DEMOGRÀFIC


NAIXEMENTS 

AÏNA MORENO SOLER
02-09-00
FILLA DE SERGIO I DOLORES

GISELA FLOTATS MORENO
08-09-00
FILLA DE XAVIER I SOFIA MARGARITA

LAIA RIVERO PRIETO
14-09-00
FILLA DE FRANCISCO I SÒNIA

MARIA SUBIRANA CÁRDENAS
FILLA DE JORDI I ANNA MARIA


MATRIMONIS

RAFAEL MÁRQUEZ FERNÁNDEZ – MARIA LOURDES FARRÉ PREÑANOSA
16-09-00

JORGE BENÍTEZ RESTOY – PILAR MEMBRILLA CORVILLO
09-09-00

ANTONIO REQUENA INGLÉS – VERÒNICA SANNNICOLÁS ROMACHO
23-09-00

DEFUNCIONS 

GERMINAL GRIÑÓ PUBILL – 07-09-00 – 84 Anys
ANTONIO SÁNCHEZ LIZA – 17-09-00 – 85 Anys
CARMEN RUIZ BRAVO – 24-09-00 – 84 Anys
MARIA PRAT i CURSELLES – 29-09-00 – 83 Anys

 


EL CFIBS I EL BRENY IMPULSEN LA PRESÈNCIA A INTERNET DEL TEIXIT ASSOCIATIU

El Consorci de Formació i Iniciatives del Bages Sud i l'Associació Cultural El Breny estan duent a terme un curs sobre creació de pàgines web per a membres d'entitats. L'objectiu d'aquesta iniciativa és promoure la presència a Internet del teixit associatiu de la zona i ajudar-lo a aprofitar al màxim el potencial d'aquest nou mitjà per a la difusió de les seves activitats.

El curs té una durada total de 20 hores i hi participen membres d'11 entitats diferents: Coral Nou Horitzó, Biblioteca Salvador Vives i Casajoana, Geganters, Coral l'Estrella, Futbol Sala Femení i Club d'Escacs de Sant Vicenç de Castellet; Associació d'Amics del Cremallera de Monistrol de Montserrat; Agrupació teatral i cultural i Creu Roja de Castellbell; i Grup Tarambana del Pont de Vilomara. En finalitzar el procés formatiu, es preveu dissenyar un portal que aglutini els diferents webs associatius i configuri una mena de fira virtual d'entitats del Bages Sud.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet