El Poble


1. EL BARÇA I EL MANRESA S'ENFRONTEN EN UN PARTIT SOLIDARI AMB ELS VEÏNS DE LA FARINERA

2. ELS HEREUS I LES PUBILLES DEL NOU MIL·LENNI NO PAREN

3. EL XXV APLEC DE LA SARDANA, TOT UN ÈXIT

 


EL BARÇA I EL MANRESA S'ENFRONTEN EN UN PARTIT SOLIDARI AMB ELS VEÏNS DE LA FARINERA

Pluja de cistelles

La pancarta de la Penya Blaugrana de Sant Vicenç arran de pistaOrganitzat per la Penya Blaugrana de Sant Vicenç i l'Associació de Veïns de la Farinera, el passat 18 de setembre es va disputar un partit de bàsquet amistós a favor dels afectats dels darrers aiguats. S'enfrontaven el Bàsquet Manresa i el FC Barcelona. Inicialment el partit havia de disputar-se al pavelló del nostre poble, però a causa de que aquest no complia certes normatives, l'Ajuntament de Manresa va cedir el pavelló del Nou Congost per disputar el partit. Un preu molt assequible per a tothom (1.000 ptes., excepte socis del Bàsquet Manresa que tenien entrada gratuïta) van permetre un comportament solidari de molta gent que quasi va omplir tres quartes parts del pavelló. L'Associació de Veïns de la farinera també va organitzar un sorteig de samarretes dels equips participants i de la pròpia associació.

Tot i el calor que feia dins el pavelló i ser inici de temporada, el partit va superar les expectatives que s'havien creat: va arribar a ser un partit vibrant, i en ocasions, fins i tot espectacular. El resultat en aquest tipus de partits és el menys important, aquí només va guanyar el públic que hi va assistir: per al seu comportament solidari i per poder gaudir d'un partit de bàsquet d'alt nivell. Tot i això, la victòria purament esportiva se la va endur el FC Barcelona per 66 a 76.

El sopar de germanor va comptar amb la presència destacada de Chichi Creus (assegut a l'esquerra)Parlant únicament de l'espectacle esportiu, aquest tenia mols al·licients: era el primer partit de la temporada del FC Barcelona, i per tant la primera oportunitat de veure la seva nova estrella Ron Seikaly, i també era una bona ocasió per veure el nou Manresa de la lliga LEB enfrontant-se a un equip ACB. Destacar també que l'equip barcelonista es va presentar amb moltes baixes. Molts des seus jugadors es trobaven a Sydney disputant els Jocs Olímpics ( Nacho Rodruíguez, De la Fuente i Dueñas en l'equip espanyol i Jasikevicius per Lituània) i d'altres es trobaven lesionats (Karnisovas i Digbeau). Aquestes absències van estar cobertes per jugadors d'equips de categories inferiors. Tot i això l'equip blaugrana va presentar un cinc inicial amb quatre dels jugadors més coneguts que hi havia (Salva Díez, Pau Gasol, Francisco Elson i Ron Seikaly). Aquest darrer va demostrar el perquè del seu car fitxatge i en el primer partit com a blaugrana va enlluernar. Amb un joc elegant i fàcil va convèncer a tots i va justificar el perquè del seu pas per diversos equips de la NBA. Va ser el millor del partit. Un partit que ja va aplicar les noves normes imposades per aquesta temporada (quatre quarts de 10 minuts i un temps de possessió de 24 segons) i que va començar amb un ampli domini del marcador de l'equip blaugrana. Al descans el Barça guanyava de 22 punts. La represa del partit va començar amb un altre Manresa, molt més inspirat en atac i que va permetre un final molt més emocionant i espectacular del que al descans es podia imaginar. Al final victòria blaugrana de només deu punts. Per al record, el comportament solidari del públic, el seriós partit d'en Seikaly i les espectaculars esmaixades d'Elson i Montas.

FERRAN

Tot un èxit organitzatiu

La Penya Blaugrana del nostre poble s'apunta un gran gol al seu favor en aconseguir organitzar, conjuntament amb l'Associació de Veïns de la Farinera, un partit de bàsquet entre els primers equips del Bàsquet Manresa i del Futbol Club Barcelona, al Nou Pavelló del Congost, en solidaritat amb els afectats pels aiguats del barri de la Farinera. Això, que dit així, sembla fàcil, és ben complicat d'aconseguir. No només cal saber contactar amb ambdues juntes, sinó que fan falta moltes ganes de treballar per una causa justa.

Lliurament de plaques en agraïment a la col·laboració que va fer possible el partitA pocs dies dels aiguats, la Penya Blaugrana ja feia manifest que tant l'encara president Josep Lluís Núñez, com el candidat Joan Gaspar, havien trucat a la Penya oferint la seva col·laboració davant la catàstrofe ocorreguda a Sant Vicenç de Castellet, perquè tots dos saben que una de les penyes que més treballa pel Barça i el barcelonisme és la del nostre poble.

Després dels aiguats tot semblava quiet, però a principis de setembre van aparèixer enganxats pel poble cartells que convidaven a anar al Congost en autocar gratuït. Quan es van començar a veure pel poble cartells anunciant el partit de bàsquet la notícia esclatava com una bomba per tota la comarca. L'èxit era sonat. Calia, però, veure com reaccionaria la gent.

El diumenge 17 de setembre, a les 5 de la tarda, el president de la Penya, el Sr. Gomáriz ja començava a moure els fils perquè tot sortís bé, ja que suposava moltes hores de feina i neguits. A les 6 de la tarda ja anaven arribant els primers simpatitzants i solidaris de l'acte. Entrar al pavelló del Nou Congost fa cert respecte, sembla petit però hi caben 5.000 persones. Al parquet ja començaven a fer estiraments alguns jugadors, després l'escalfament d'ambdós equips, però a la Penya li preocupava que no s'omplissin les grades. De mica en mica la gent anava arribant i a les 7, en començar el partit, va arribar gent i més gent. Després del primer quart de partit ja s'arribava gairebé a 3/4 d'entrada. La Penya ja respirava tranquil·la.

El partit va ser força divertit, els manresans s'ho van agafar seriosament i tot el partit va anar acompanayat d'un gran ambient. A la mitja part hi va haver agraïments i plaques de part de la Penya i dels veïns al FC Barcelona, al Bàsquet Manresa, als autocars, als ajuntaments i a tots els que van col·laborar, com el Sr. Alemany, president de la secció de bàsquet del Barça, que en tot moment va estar molt amable i atent amb tothom. A la represa del partit, més ambient encara, el Barça es va relaxar i el Manresa va treure el geni i va plantar cara, fent disfrutar al nombrós públic del Congost. Tot va acabar amb una forta abraçada i una ovació de gala.

Acabat el partit, es va fer un sopar de germanor a la Farinera, amb la participació de directius i familiars del Barça, també els del Manresa, amb el Chichi Creus, el capità Singla, juntament amb altres famosos, i amb la plana major de la junta de la Penya Blaugrana i els veïns de la Farinera. Un bon sopar i una bona manera d'agrair a ambdós equips de bàsquet la seva col·laboració per una causa justa. També és d'agrair a tants famosos el seu comportament tant humà i senzill, ja que al sopar tothom va ser un autèntic equip solidari.

Alfons


ELS HEREUS I LES PUBILLES DEL NOU MIL·LENNI NO PAREN

ACTUALS HEREUS I PUBILLES DE SANT VICENÇ DE CASTELLETTot i que només fa quatre anys que es proclama HEREU i FADRÍ a la nostra població, la figura de la PUBILLA i la DAMA D'HONOR ja fa més de trenta anys que es nomena. Durant els actes de la Festa Major d'Estiu, el passat 8 de juliol, es va fer la "Proclamació de la Pubilla, l'Hereu, la Dama i el Fadrí de Sant Vicenç de Castellet" corresponent a l'any 2000 - 2001. Els proclamats i els que portaran el nom del nostre poble al llarg de totes les comarques catalanes són els següents:

  • La Pubilla és la representant del C.F. Sant Vicenç, Mª ELENA MOLINA I PADILLA

  • La Dama, és la QUERALT CHECA I VILA, que va ser presentada per Ràdio Zenit

  • L'Hereu, és el representant del MIJAC, en CHRISTIAN MUNUERA I FERRANDIZ

  • El Fadrí, és en JORDI LARGO I MUÑOZ, i va ser presentat per la Biblioteca

Encara que portin pocs mesos de pubillatge, ja han fet un munt de sortides a dintre i a fora de Sant Vicenç. Alguns dels diferents actes de la Festa Major en els quals han participat són la "Trobada de puntaires", el "Concert-Serenata de la Societat Coral l'Estrella", "La Festa de Sant Cristòfol", entre d'altres.

A fora de Sant Vicenç, han pogut fer noves amistats, han après a ballar diferents danses, han après tradicions d'altres pobles,... Els pobles i ciutats que han visitat al llarg d'aquests tres mesos, aproximadament, són Navàs, Sant Salvador de Guardiola, Castellgalí, Navarcles, Castellbell i el Vilar, Manresa, Casserres.

Alguns dels últims actes en els que han participat en el nostre poble són l'ofrena floral a la Plaça 11 de Setembre, amb motiu de la Diada de Catalunya, el 25è Aplec Sardanista organitzat per l'Agrupació Sardanista de Sant Vicenç el dia 17 de setembre i la presentació dels equips del C.F. Sant Vicenç on es van disputar diferents partits de futbol contra el R.C.D. Espanyol, el dia 24 de setembre al camp municipal.

LA PUBILLA I L'HEREU, UNA FIGURA BEN CATALANA I BEN ARRELADA AL NOSTRE POBLE

ACTE DE CELEBRACIÓ DELS 25 ANYS DE PUBILLATGE, EL 7 DE MAIG DE 1995La figura de la "PUBILLA" i de les seves corresponents "DAMES D'HONOR" es porten proclamant a Sant Vicenç de Castellet, des de l'any 1969, per tant ja fa 31 anys. En canvi l'"HEREU" i el "FADRÍ" només es nomenen des de l'any 1997.

Durant la Festa Major de l'any 1995, es va celebrar una gran festa amb motiu dels 25 anys de Pubilles al nostre poble. Així doncs, que publiquem tot el llistat de les Pubilles, Dames, Hereus i Fadrins que hi hagut al llarg de tots aquests anys incloent-hi els nous escollits el dia 8 de juliol de l'any 2000. També publiquem la foto de família que es va fer el dia 7 de maig de 1995 degut a la celebració del 25è aniversari de pubillatge.

HEREUS, PUBILLES, FADRINS I DAMES D'HONOR DE SANT VICENÇ DE CASTELLET (1969 - 2000)

JORDI LARGO


EL XXV APLEC DE LA SARDANA, TOT UN ÈXIT

Rotllanes de sardanes sota l'ombra dels pins de la plaça de CatalunyaDe bon matí a les 11 en punt, la traca matinera, feia despertar a tots els que encara dormien, doncs els 25 coets un per any, engegats per els sardanistes, esclataven sorollosament al cel de la Plaça Catalunya del nostre poble.

A continuació es formava la comitiva per fer la cercavila, encapçalada per tres joveníssimes sardanistes, que portaven una petita pancarta i anunciaven el 25è Aplec, darrera seu les pubilles i encapçalant els gegants i grallers, que feien la seva gresca i les delícies de la poca gent, menuda i gran que el recorregut anaven trobant. Perquè la gatzara no hi faltes, quan paraven els grallers, engegava la Jove Banda del col·legi Santa Maria de Blanes.

Un cop acabada la cercavila i preparada la taula per al vermut dels participats, els sardanistes ja preparaven les de la tarda per dinar. Sense gaire temps per reposar, a dos quarts d'una les sardanes van començar per la Cobla Santa Maria de Blanes a tothom van agradar, ja que molta colla es van posar a ballar les quatre sardanes formoses, que així es van anunciar.

La colla dels 16, de F. Alfarros.
La meva saltirona, de Josep Capell.
Ídols de fang, de J. Ventura Tort.
El sereno, de Josep Coll.

Capçalera de la cercavila del 25è Aplec de la SardanaA les dues ja estava tot preparat per al dinar, un bon empedrat per començar i el fricandó de vedella amb xampinyons, que a tots ens van tornar lirons. El pastís d'aniversari, el gelat, el vi, el cava , el cafè i les gotes van acabar de deixar contents a tots i a totes.

Després de dinar alguna becaina dissimulada es va escapar, altres gatzara i xerrada per aquí i per allà, i molts deien que dinars com aquells no havien d'esperar 25 anys més, sinó que ja s'hi apuntaven a fer-ne un cada any.

Fent broma i brometes arribaren les sardanes de les 5 de la tarda i quina ballada de sardanes! Quin reguitzell de sardanes que van interpretar les dues cobles, amb les seves melodies que van arribar fins al cel, omplint tot el parc de la plaça d'alegria, música i sardanistes, fent a cada racó una sardana. Eren tantes les rotllanes, que fins i tot la plaça es va quedar petita. Quin goig veure un espai tant adient, ple de sardanistes i simpatitzants fins a vessar. No m'ho puc callar! En nom de molts simpatitzants, sardanistes us hem de felicitar!

Alfons

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet