Les Coses de l'Esplai


EUSEBI MAGDALENO

Eusebi MagdalenoEusebi Magdaleno Vilaseca és un altre soci de l'Esplai que ens explicarà un tros de la seva vida. L'Eusebi comença dient-nos que va néixer a Barcelona al barri de Gràcia al carrer rambla Mercè lletra A i el dia del seu naixement el dia 24 d'abril de l'any 1924,el que vol dir que té 76 anys, per molts anys Eusebi.

Digue'ns alguna cosa dels teus pares?
El pare es deia Domicià i la mare Orosia, el pare era natural de Carrión de los Condes (Palència) i la mare de Badalona i havia nascut al carrer del Mar. El pare va morir l'any 1981 i tenia 77 anys, la mare va morir l'any 1998 i tenia 93 anys. Els dos estan enterrats a Esparreguera. El pare va ésser ferir durant la guerra en un peu i li va costar molt de curar-se però a la fi va poder fer vida normal, la ferida va ésser a Montblanc.

Tens germans, Eusebi?
Quatre i encara son vius, tres dones i un home, la més gran és la Isabel que té 73 anys i va néixer després de mi. Li segueixen Domicià i Orosia que són bessons i porten els noms del pare i la mare. Aquests tenen 69 anys i l'última, la petita, es diu Teresa i té 63 anys. Les tres germanes viuen a Esparreguera i el germà viu a Olesa.

Eusebi, de Barcelona a Sant Vicenç a viure ?
No, farà que estic vivint a Sant Vicenç uns 15 anys. Vaig estar vivint al barri de Gràcia fins que en vàrem marxar per culpa de la guerra. Estàvem molt esporuguits per culpa dels bombardejos i com que el pare li havia agradat molt caçar coneixia el terme d'Esparreguera i concretament el Mas d'en Gall, que llavors era una simple casa de pagès, això sí molt gran amb molta terra per cultivar. Actualment és una zona residencial i allà vàrem anar a viure tota la família a aixopluc dels bombardejos. L'ofici del pare era de guixaire, ofici que hem portat tots els homes de la família. En arribar a Mas d'en Gall vàrem haver de fer de pagesos, la feina mes comuna era la de entrecavar els ceps. A mi em donaven uns arpiots que tenien el mànec mes alt que la meva estatura i apa, a cavar ceps!

Vas anar a l'escola?
Mentre estàvem al barri de Gràcia vaig anar a un col·legi que està situat al carrer Sorts núm. 13. El que no recordo és com es deia, però poca cosa vaig aprendre, ja que als tretze anys vaig començar a treballar al Mas d'en Gall i ja va ésser un "suma i segueix".

Vares fer la mili Eusebi?
Com tot bon soldat, però no per ganes, i això que no vaig estar malament. Els primer mesos van ésser a Guardiola de Berga, després em van portar a Manresa al batalló d'esquiadors de muntanya núm. 15. Al poc temps vaig passar a ser l'assistent del capità Zarco, amb el qual vaig estar molt bé. Per a mi va ésser una bella persona, de fet jo també em vaig portar bé, tal com s'ha de portar un bon assistent, creure el que et manen. I vaig estar molt bé, ja que disposava de les claus del magatzem dels queviures i no em va faltar de res. Vàrem estar uns dies a Esterri d'Aneu i també vaig estar molt bé, ja que hi havia dies que al campament només hi quedàvem una quinzena de soldats, ja que la resta estava empaitant maquis.

Resumin, que et vares passar una senyora mili a pesar de ser la mili. Ja sabem la teva vida o un trosset fins a la mili. Amb qui estàs casat, Eusebi?
Actualment no estic casat, estic de parella amb Teresa Altimiras, que és nascuda a Sant Vicenç, és vídua i té quatre fills que són: Paquita, Marcel·lí, Joan i Teresa. Però nosaltres vivim sols al carrer Llibertat núm. 104. Jo també sóc vidu i vaig conèixer a la Teresa en una excursió que vàrem fer a Montblanc i al veure'ns ja va estar "liada" la cosa. I passats uns dies vàrem pensar de primer i després decidir que podíem refer la nostra vida sentimental i així va ser. I no n'estic penedit i penso que ella tampoc. Però de moment no estem casats, cosa que no impedeix que estiguem ben avinguts.

Ens vols explicar alguna cosa de la teva dona amb què vares estar casat?
La meva primera dona es deia Isabel Alquezar i era de Manresa. Ens vàrem casar el dia 30 d'octubre de l'any 1948 a Esparreguera, i em vaig quedar vidu l'octubre del 1981.

Algun fill o fills amb la Isabel?
Una filla que es deia Montserrat, es deia perquè també la vaig perdre en un accident de cotxe, al novembre de l'any 1986. Va ser prop de Sitges, anaven quatre i varen morir tots menys el marit de la meva filla que va quedar mal ferit però es va salvar. La vida per a mi no ha sigut massa "simpàtica", per dir-ho d'alguna manera, m'ha donat molts cops però suposo que cadascú se sent dels seus. La meva filla feia de professora als Escolapis d'Olesa i em va deixar dues nétes que es diuen Oliva, que és la gran, i la petita Elena, l'Oliva és professora d'anglès, l'Elena està estudiant.

Eusebi, sentim tot el que t'ha passat, però com tu dius, tothom ha d'"apetxugar" amb el que li toca, sigui pel destí o pel que sigui. Quina ha sigut la teva feina ja que la primer va ser fent de pagès a Mas d'en Gall?
Una vegada acabada la guerra vàrem anar a viure a Esparreguera, al carrer Montserrat núm. 70 i, ja situats i el pare amb el peu curat, va començar a treballar en el seu ofici, guixaire, i un servidor d'aprenent, ofici que no he deixat fins que em vaig jubilar. El pare el va deixar quan es va morir, el meu germà també l'ha deixat al jubilar-se, però continuen els nebots.

Per dir-ho d'alguna manera, que la "dinastia" Magdaleno és un clan de guixaires, per molts anys ho pugin continuar els qui encara treballen i la resta els pugueu contemplar. La feina de guixaire bona o dolenta?
Totes les feines tenen els seus problemes. Per això se'n diuen feina, però si es fan de gust no són tan pesades. Actualment crec que està ben pagada, això sí, fent moltes hores perquè és una feina que es paga per metres i si no tens mandra i feina tens ocasió de fer una bona setmanada. Jo amb el pare ja guanyàvem unes quinze mil pessetes setmanals. Això sí, havíem de treballar mentre era de dia i tal com la claror ens ho permetia, ara disposen d'uns bons focus de llum i poden treballar mentre el cos aguanta. Nosaltres per estalviar viatges i fonda, menjàvem i dormíem a l'obra, perquè encara que llavors no hi havia unes despeses tan elevades a casa, havíem de viure tots.

Eusebi, què tens per explicar de l'Esplai?
Que jo i la Teresa ens ho passem molt bé, anem a moltes excursions, anem a ballar i si fan alguna que altra festa també hi som, això sí, quan podem canto a la coral, a mi m'agrada molt el cant líric. Jo de jove havia cantat a l'escala, a l'escala mentre estava enfilat enguixant, m'agrada molt cantar, per això col·laboro amb la coral de l'Esplai. Total, que a l'Esplai ens hi trobem bé.

Sr. Eusebi Magdaleno, hem que donar per acabada la teva explicada, que crec que també es interessant com tantes que n'hem fet a Coses de l'Esplai, gràcies a la col·laboració dels socis. Moltes gràcies en nom d'El Breny, de l'Esplai i d'un servidor

Esteve Lafont

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet