Editorial


DOMODOSSOLA

Situada al nord de la regió italiana del Piemont, la ciutat de Domodossola constitueix el centre geogràfic, polític i administratiu de la vall d'Ossola, un territori assegut a la falda dels Alps i molt proper a les gèlides aigües del llac Maggiore. Compta amb uns 18.000 habitants i és especialment destacable el seu centre històric, de clares ressonàncies medievals. Malgrat que es tracta d'una ciutat amb una intensa activitat industrial -entre les quals, l'extracció de pedra-, nombrosos turistes s'hi acosten cada any per visitar-la o per convertir-la en punt de partida d'altres recorreguts per la zona. A tocar de la frontera de Suïssa, Domodossola es troba a una hora de distància de Milà, la capital econòmica, i a poc més d'una hora de Torí, la capital regional.

Sembla, per tant, una ciutat prou interessant, tot i que difícilment hauria despertat el nostre interès si no hagués estat perquè l'Ajuntament de Sant Vicenç s'ha plantejat agermanar el nostre poble amb aquesta ciutat del nord d'Itàlia. Amb aquest objectiu es va constituir fa alguns mesos una comissió, formada per persones de diverses entitats del poble perquè actuessin en representació de tot el seu teixit social, educatiu, econòmic i cultural. El procés d'agermanament tot just acaba de començar. Caldrà, això sí, complir de forma prèvia amb uns determinats tràmits i després, naturalment, serà necessari que des de totes dues bandes hi hagi interès a mantenir viva aquesta relació.

De moment, per tal de començar a conèixer de primera mà aquesta ciutat, fa algunes setmanes l'Ajuntament de Domodossola va rebre una delegació del nostre Ajuntament. La acollida va ser magnífica i l'interès que els amfitrions van mostrar per estrènyer lligams amb Sant Vicenç van causar una molt bona impressió. Es comença, doncs, amb bon peu.

Però un fet com l'agermanament de Sant Vicenç ens hauria de fer reflexionar. Hauríem de ser capaços de veure què ens pot aportar i estar preparats per aprofitar-ho. Algú es preguntarà: per què no ens agermanem amb Castellgalí, si hi tenim més coses en comú? La pregunta té la seva lògica, però la finalitat d'un agermanament no és mirar-se en un mirall, sinó saber veure-hi més enllà. Una relació entre entitats musicals de Sant Vicenç i de Domodossola, per exemple, ha de permetre que músics d'aquí i músics d'allà gaudeixin del que els uneix i alhora aprendre del que els diferencia. El mateix succeeix amb la resta d'entitats, amb el comerç, amb les empreses, amb les institucions, amb els centres educatius, amb els mitjans de comunicació... Les possibilitats són immenses i no es poden deixar passar.

Res ni ningú no ens pot assegurar que la cosa funcioni, però tampoc que fracassi, de manera que ara com ara tot és una incògnita. Hi ha, de tota manera, dues qüestions essencials en aquest procés que encara falta per veure quina evolució tindran i que marcaran en gran mesura l'èxit o el fracàs de l'agermanament. D'una banda, la implicació ciutadana, una condició imprescindible si es vol assegurar l'èxit d'una relació entre dues poblacions que, malgrat les bones intencions, es troben allunyades geogràficament i separades lingüísticament. D'una altra, la polèmica qüestió de les infraestructures locals. Si les entitats santvicentines han d'acollir entitats de fora caldria primer que tinguessin un lloc digne on poder-les acollir. Ningú no dubta ni una mica que les entitats de Sant Vicenç se sentin orgulloses de ser d'on són, però ja fa massa anys que dissimulen la vergonya que els produeix no tenir un espai digne per al desenvolupament de les seves activitats. És evident, doncs, que aquesta és una qüestió que animarà o dissuadirà les entitats a l'hora d'implicar-se en l'agermanament amb Domodossola.

En qualsevol cas, cal confiar en què l'agermanament de Sant Vicenç amb un altre poble serà del tot positiu. Ens pot reportar experiències interessants, ens pot servir per demostrar-nos a nosaltres mateixos de què som capaços, obrirà un intens procés de reflexió a tots nivells i molt probablement ens demostrarà a tots plegats que ens hem de sentir orgullosos de ser qui som i de viure on vivim.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet