El Poble


1. FI DE CURS A L'ESCOLA MARE DE DÉU DEL ROSER

2. CELEBRACIÓ ESPECIAL

3. BALL POPULAR DE GITANES

4. II TROBADA DE MÚSICS AL CARRER

5. LLEGENDES DE MONTSERRAT

6. PARTICIPACIÓ DE LA POLICIA LOCAL DE SANT VICENÇ EN LA I TROBADA DE COSSOS POLICIALS CERDANYA 2000

7. MOVIMENT DEMOGRÀFIC

8. VIII JOCS FLORALS ESCOLARS DEL BAGES


 

FI DE CURS A L'ESCOLA MARE DE DÉU DEL ROSER

Els alumnes de 4t d'ESO a ParísDesprés d'un trimestre llarg i cansat, l'escola va programar una sèrie d'activitats cap a la fi dels curs per aconseguir arribar a les vacances estivals amb un bon regust de boca. Les activitats va ser amplies i variades amb la fi de satisfer a tothom.

Ja el dia 8 de juny tots els alumnes de l'etapa de secundària van participar en unes Olimpíades escolars a l'estadi del Congost i a la piscina municipal de Manresa. Allí van competir amb escoles de Manresa, Navarcles, Girona i Vic, essent l'escola santvicentina l'organitzadora . Al llarg del dia es realitzen diverses competicions d'atletisme, de natació, de futbol i de bàsquet.

L'endemà, dia 9 de juny, els alumnes d'Eso duen a terme diverses activitats i tallers: taller de reciclatge de materials, taller de balls de saló, cine-fòrum... tot inclòs dins de les Jornades Culturals de l'escola. Cap al vespre s'inicia la Vetllada Cultural, amb la representació teatral "La princesa i el drac" a càrrec del taller de teatre de l'escola i tot seguit alumnes de 2n cicle d'ESO realitzen unes coreografies musicals de temes actuals. Seguidament una botifarrada per a tothom, just abans d'iniciar, un any més, a les 11 h de la nit les 12 hores de futbol sala i voleibol. Malauradament, com a conseqüència del famós temporal de pluges, aproximadament a les sis de la matinada cal suspendre la competició. Com que molts dels alumnes participants són de poblacions veïnes han de passar la resta de la nit a l'escola a l'espera de que els seus pares puguin venir a buscar-los, a causa dels talls de carretera molts d'ells no poden tornar a casa fins ben entrat el matí del dissabte. Aquest dissabte era el dia en què l'AMPA de l'escola organitzava la festa de fi de curs amb activitats per als més menuts i discoteca per als alumnes d'ESO. Totes les activitats també s'han de suspendre. L'endemà, diumenge dia 11 de juny, els alumnes de 4t d'ESO, molts d'ells afectats pels aiguats, marxen cap a París on gaudeixen de la visita als llocs més emblemàtics de la ciutat. També passen un dia inoblidable a Eurodisney.

Després d'aquesta setmana d'activitats de lleure, els alumnes de secundària tornen a la feina amb la realització del crèdit de síntesi. Per finalitzar el curs, el dia 22 de juny s'acomiada als alumnes de 4t amb un acte emotiu i amb el lliurament d'un record del seu pas per l'escola. Es tanca el comiat amb un piscolabis. El dia 30 de juny, amb l'entrega de les notes, es dóna per finalitzat aquest curs.

FERRAN


 

CELEBRACIÓ ESPECIAL

Com cada any pel mes de juny, els veïns de Vallhonesta i membres del Centre Excursionista van celebrar el dinar de germanor, per fer canvi d'opinions, idees, unir esforços per defensar i millorar la vall. Aquest any ha estat molt especial, ja que els veïns han tingut un motiu prou important com per celebrar-ho de forma especial. Per fi, una cosa tan important i necessària per a la vida quotidiana, i fins ara impossible d'aconseguir, és una realitat. Aquella utopia de fa tants anys i de la qual tant se'n parlava s'ha assolit. Semblava un somni, tot i havent vist el projecte sobre paper i fins i tot després d'haver-lo vist iniciat sobre el terreny. Els veïns de Vallhonesta ja tenen aigua a casa.

Aquest va ser el gran tema de conversa durant el dinar, que va reunir més de 60 persones. Els veïns de totes les cases de la vall, més els de cal Noguera i cal Miqueló han quedat units i agermanats per l'aigua que brolla d'un pou, que baixa per sota del nivell del mar, però que arriba prou amunt i amb prou cabal com per donar l'aigua que faltava a totes les cases.

Així com ha passat aquest miracle, seria molt especial que un altre portés una font fins a l'ermita i el refugi per poder regar el que es planta o per tenir aigua per opder "defensar" l'ermita i el seu entorn.

Alfons


 

BALL POPULAR DE GITANES

El galop d'entrada de totes les colles a la plaça de l'AjuntamentEnguany el ball popular de Gitanes ha tornat a ser una explosió d'alegria popular, de ganes de tirar endavant un acte que tant els participants com el públic en general es senten com a seu. Els gairebé 150 participants provenen de grups o colles tant diferents com els Sardanistes, els antics dansaires de l'Esbart, El Niu, la colla de Geganters i Grallers, la Coral Nou Horitzó, un grup independent, de l'Escola de Dansa de l'Esbart o el propi Esbart Dansaire Santvicentí. Tots ells donen la sensació de ser un grup uniforme en que tothom es sent integrat i participa per arrelar encara més fort aquesta festa on el nombrós públic els respon amb aplaudiments.

Com és tradicional, els barons de Castellet van ballar el seu valsAquest any, i com a novetat, la música en directe era proporcionada gràcies a la cobla jovenívols d'Agramunt. Forasters, vilatans i autoritats local s'arribaren a la plaça per veure en directe el que dóna de si la Festa tot i que degut al aiguats del passat dia 10 de Juny el ball popular de Gitanes es solidaritzà amb els afectats i va creure convenient realitzar-la el dia 24. Aquesta circumstància que, al començar, semblava que havia restat públic a l'hora de la veritat gairebé hi érem tots.

Tos i la calor l'acte va transcorre normalment fent-se, com una tradició més, el sorteig de la núvia de gitanes de l'any 2000. L'afortunada fou la Marta Malo, de la colla del Geganters, i que fou la que presidí el galop d'entrada a la plaça. Com cada any l'acte acabà amb un galop final que hi pot participar tothom qui ho desitgi i adonar-se que ballar no és tant difícil i pots passar-t'ho bé. En acabar, el Ball del Barons de Castellet ballat per el Marià i la Paula de la Colla de geganters posà punt i final a l'acte.


 

II TROBADA DE MÚSICS AL CARRER

Els Quatre Cantons un any més escenari de la II trobada de Músics al CarrerUna nova edició de músics al carrer demostra que la majoria de santvicentins no els sembla una cosa estranya veure una colla de músics i futurs músics tocant diferents instruments al mig del carrer. Molt públic assistent participava amb atenció donant suport i aplaudiments als participants. Tot i així, és important que això tingui continuïtat, ja que totes les actuacions tenen la seva importància. La majoria de músics són amics que els agrada força sortir al carrer i mostrar la seva música a tothom. Cada cop hi ha més participants i seria important que arribés a ser un acte més popular i participatiu.

Cal remarcar que totes les col·laboracions han estat destinades íntegrament als damnificats pels aiguats.


 

LLEGENDES DE MONTSERRAT

El llibre Llegendes de Montserrat, escrit per l'historiador Josep Albert Planes Ball i que és a les llibreries des del passat mes de març, recull un conjunt d'històries llegendàries que tenen com a escenari la muntanya de Montserrat i els pobles circumdants, entre els quals, naturalment Sant Vicenç.

L'obra constitueix una selecció ben representativa de l'ampli repertori de llegendes i rondalles que durant molts anys s'han explicat en relació amb la muntanya més coneguda de Catalunya. Entre les llegendes escollides hi figuren les que expliquen els orígens mitològics de de Montserrat, la troballa de la Mare de Déu, històries d'ermitans com Fra Garí, d'éssers malèfics com les llegendes de la Roca del Diable o la del Cap de Mort, les relacionades amb el cicle artúric o amb la Guerra del Francès, com les del Timbaler del Bruc o la d'en Masuet Boixó. I també llegendes que van tenir lloc als pobles que a través de la història han estat vinculats més directament amb Montserrat, com El Bruc, Collbató, Marganell, Monistrol de Montserrat o Sant Vicenç de Castellet.

En el cas de Sant Vicenç la llegenda recollida és la de la Roca dels Enamorats, una història que explica el final que van tenir la filla del senyor de Castellet i el seu jove enamorat quan van haver de fugir de la fúria del pare, perquè aquest no consentia la relació.

Llegendes de Montserrat és el primer número d'una colecció publicada per l'editorial santvicentina El Farell Edicions i que compta també amb un llibre sobre llegendes de ponts, dòlmens i menhirs de Catalunya i que té en preparació un sobre llegendes del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

David Sanz


 

PARTICIPACIÓ DE LA POLICIA LOCAL DE SANT VICENÇ EN LA I TROBADA DE COSSOS POLICIALS CERDANYA 2000

La Policia Local de Sant Vicenç de Castellet va participar el 4 de juliol d'enguany a la Primera Trobada de Cossos Policials Cerdanya 2000, a la localitat francesa d'Osseja. L'acte principal de la trobada va ser un concurs de tir en situacions policials. La classificació de l'equip santvicentí va ser la següent:

2n classificat: Joan Martín i Pérez
4t classificat: Rafael Medina i Muriana
7è classificat: Ramon Vall i Torrego


 

MOVIMENT DEMOGRÀFIC

Defuncions

04/05/00 - PETRA PLAZA I DE MARTOS (80 anys)
12/05/00 - JOSÉ ANTONIO TORTOA I HIDALGO (67 anys)
16/05/00 - JUSTINO LÓPEZ I MARTÍN (86 anys)
20/05/00 - MANUEL JURADO I VILCHEZ (67 anys)
20/05/00 - AURORA ARQUÉS I ESQUENA (91 anys)
23/05/00 - LORENÇ BACH I VILA (92 anys)
22/05/00 - TERESA PALAU I VILALTA (87 anys)
30/05/00 - ÀNGELA CASANOVAS I SALLÉS (96 anys)
31/05/00 - CARMEN RAMON I RÍOS (83 anys)
24/05/00 - MARIA FRANCISCA CUEVA I OCHANDO (83 anys)
04/05/00 - JAIME SÁNCHEZ I ALVAREDA

Naixements

04/05/00 - DAVID SÁNCHEZ I MARTÍNEZ
Fill d'Antonio i Alícia

13/05/00 - LAIA BELTRÁN I QUINTANA
Fill de Miguel i d'Amparo

13/05/00 - LAIA ABAKOUY
Fill d'en Chaib i de Fatiha

23/05/00 - FRANCESC HERRERO I RUIZ
Filla d'en Francico i de Maria Dolores

Matrimonis

06/05/00 - JUAN LARREA CARPIO i GEMMA PADILLA ROCA
20/05/00 - DOMINGO MARTÍNEZ i MARIA PILAR PORCEL RUIZ


 

VIII JOCS FLORALS ESCOLARS DEL BAGES

El dia 7 de maig va tenir lloc a la Col·legiata Sant Vicenç de Cardona l'entrega de premis dels VIII Jocs Florals Escolars del Bages, organitzats per l'Agrupació Cultural del Bages. Enguany van ser premiats dos alumnes de centres de St. Vicenç: Isaac Ferrer i Garcia de l'Escola St. Vicenç, que participava en la primera categoria de 9 a 11 anys. I Glòria Vázquez i Molina del Col·legi Montserrat, que participava en la segona categoria de 12 i 13 anys.

Tot seguit reproduïm els seus poemes. L'acte va ser presidit per la Sra. Carme Laura Gil, Consellera d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Accèssit
POESIA TEMA LLIURE
Isaac Ferrer i Garcia

Muntanyes de Montserrat

Que petit es veu Montserrat
des de Sant Vicenç mirant.

Muntanyes serrades, braves i altes,
plenes de boira sovint estan.

Els caps de setmana,
turistes sempre hi ha,
escalant, amb bicicleta, cotxe, autobús
o cistella hi van.

És tot un ambient,
el mercat ple de gent,
el retoc de les campanes
i el cant dels ocells.

Al punt més alt, Sant Jeroni,
només se sent xiular el vent.
I es contempla un paisatge de boscos
i jardins en moviment.

Tot sembla que acaroni Sant Vicenç.

 

NARRATIVA

Glòria Vàzquez i Molina
Lema: Mediterrània

Sobreviure

Aquelles terres quedaven llunyanes a la meva mirada, el meu cor ple de llàgrimes plorava d'enyorança i por. Rere meu deixava una vida plena d'alegries i tristeses, però desitjava una vida millor. Estret enllà. Les meves últimes paraules van ser "Fins aviat".

La meva mirada perduda en aquell paisatge monòton i atapeït d'aigua salada, com el meu cor; aquelles aigües tèrboles, mai podrien ser dolces. Aquelles llàgrimes que rajaven dels meus ulls eren plenes d'impotència i soledat. Volia córrer enrere i estar amb la meva gent; els meus companys semblaven contents en els seus pensaments i feliços perquè l'Estret era allà, prop seu, gairebé a tocar.

Quina tristesa quan es van veure enfocats per unes llanternes, aquelles paraules "Fins aviat", se'm repetiren una vegada i una altra al meu cap, envoltat per una boira freda i immensa anomenada mar.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet