Personatges santvicentins


PERE AMBRÒS BALART

A molts pobles o ciutats tenen a una persona que els indentifica amb algun acte esportiu sent un campió o representant algun altre activitat. Aquesta persona o persones al seu poble el consideren un heroi. a Sant Vicenç tenim una persona que passa força desapercebuda per quasi tothom del poble. Només algunes persones el coneixen i no se li dona massa importància. Realment no en té massa perquè el que practica es reconeguda per una minoria d'aficionats, no obstant això ens porta el nom de Sant Vicenç a força llocs de Catalunya, fins i tot a França.

Aquesta persona es en Pere Ambròs Balart, i és conegut per el pastor. El Breny ha cregut que tampoc pot passar tan desapercebut i es mereix una atenció, per tant li hem fet una entrevista perquè ens expliqui les seves activitats que el porten a posar el nom del nostre poble mes enllà de casa nostra.

El Pere es dedica a participar en els concursos que es fan cada any, a diversos llocs de Catalunya on els pastors demostren la seva habilitat i perícia amb el control dels seus ramats. Això sí, acompanyats dels seus gossos que son la seva eina de treball per dir-ho d'alguna manera.

Pere, per què aquesta afecció a participar als concursos?
El motiu és perquè casi tota la meva vida l'he passat entre el bestiar, les ovelles i xais. Vaig començar a fer de pastor amb el pare a casa nostra a l'edat de dotze anys i sempre més fent la mateixa feina, vaig començar a anar als concursos l'any 1973 i des de llavors si he pogut no me n'he perdut casi cap.

Ens agradarà saber a quins llocs has participat i els premis que has aconseguit.
He participat a Castellar de N'Hug, Ribes de Freser, Andorra, a França, al País Basc (Oñate), a Prades, Castellterçol, també he participat a Lloret de Mar, Callong, Guillets i Camprodon. Aquests esmentats últims amb gossos d'atura, l'anomenat gos d'atura català. Per el que fa als premis a l'any 1973 vaig aconseguir guanyar el primer premi ,i a l'any 1974 vaig quedar segon classificat i a l'any passat vaig quedar al tercer lloc. Procuraré que enguany aconsegueixi una mes bona puntuació.

Bo serà que sapiguem el funcionament dels concursos, explica't.
Primer tenim d'inscriure's al lloc que ja sabem que es porta a terme el concurs i el dia senyalat ens presentem amb el nostre gos o gossos. A l'hora de participar, hem de tenir el gos ensinistrat perquè faci el que se li mana en el menor temps possible, i el que aconsegueix la puntuació més alta guanya. Tot depèn de les ganes que tingui el gos de creure o "treballar".

Quan aneu al concurs suposo que no heu de portar el ramat.
Seria una mica difícil fer-ho d'aquesta manera. Tots treballem amb el mateix ramat que el posa la l'organització.

Heu de desplaçar-vos amb algun dia d'antelació al concurs?
Aquí a Catalunya normalment hi anem al mateix dia. Quan anem al País Basc hem de marxar amb més temps i quan anem a França estem una miqueta més perquè com que són tants participants el dissabte fan unes eliminatòries, i el diumenge els millors classificats fan la final.

Quants participants acostumeu a ser a cada concurs?
Normalment som uns quinze o vint més o menys, tot depèn del lloc a on es porta a terme el concurs, el lloc més nombrós de participants és a França. Allí solem ser més de quaranta pastors. Són mes aficionats que nosaltres en aquesta modalitat. Per aquest motiu ho fan en dos dies eliminant els mes fluixos el primer dia o sigui el dissabte

A la present temporada a on tens previst d'anar a participar?
Si estic bé i Deu em dona salut, penso participar a tots els que pugui, ja que la cosa cada vegada és més difícil, però per poc que pugui jo a participar a tot arreu.

Has tingut molts gossos o encara en tens?
De gossos se n'han de tenir uns quants i ensenyar-los perquè no tots serveixen ni per anar a concurs ni per manejar ramats, per tant ni ha alguns que et fan perdre el temps i la paciència, es com tot, no tothom serveix. N'he tingut varis, recordo que quan vaig guanyar el primer premi en portava un que es deia Xeri, i com de bons n'he tingut el Astrolag, el Llop, el Xoc, entre d'altres, actualment tinc la Pastora que és molt bona però ja comença a ser una mica gran.

Pere, pel que fa als concursos et desitgem tota la sort del món, ja que si quedes campió el nom del nostre poble, Sant Vicenç de Castellet, encara que sigui per una minoria, ressonarà amb més força. Ens agradaria saber mes coses de la teva vida de pastor però de moment l'espai no ho permet però un altre dia hi tornarem. Ja tenim una noció del que són els concursos que feu els pastors, esperem que serveixi perquè els veïns de Sant Vicenç sapiguem que tenim un personatge que porta el nom del nostre poble a altres indrets de Catalunya i més llunyans. Direm que no es un tema de massa envergadura però serveix perquè ens coneguin una mica. Moltes gràcies Pere Ambròs Balart.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet