Inundacions a la Farinera


1. EL DILUVI MORTAL PORTA EL CONSELLER POMÉS I EL PRESIDENT PUJOL A SANT VICENÇ

2. EL BRENY PREGUNTA A ROSA M. MARTÍN, REGIDORA DE SERVEIS SOCIALS DE L'AJUNTAMENT DE SANT VICENÇ

3. AJUTS PELS DAMNIFICATS DEL BARRI "LA FARINERA"

4. LES EMPRESES TAMBÉ SOTA L'AIGUA

5. ELS ALCALDES DE LA ZONA ES PLANTEGEN ACTUAR DE MANERA CONJUNTA

6. INUNDACIONS A LA FARINERA. PLE URGENT A L'AJUNTAMENT


EL DILUVI MORTAL PORTA EL CONSELLER POMÉS I EL PRESIDENT PUJOL A SANT VICENÇ

El president de la Generalitat a l'Ajuntament de Sant VicençL'aiguat que va caure el matí de dissabte 10 de juny a les comarque del Bages i Baix Llobregat va castigar fortament la nostra població. I especialment, el barri de La Farinera, on la força de l'aigua es va endur fins i tot la vida de Carmen Fernández Rodríguez, de 83 anys. L'evacuació d'uns 200 veïns, la quantiosa pèrdua de mobiliari, roba i objectes personals (conseqüència de la riuada) i la manca de subministrament dels serveis bàsics (llum i aigua) a la zona afectada van portar el conseller d'Interior Xavier Pomés a visitar Sant Vicenç de Castellet. Després d'aterrar en helicòpter al camp de futbol del municipi a mig matí de diumenge, el representant de la Generalitat de Catalunya va ser conduït per la policia local a La Farinera, juntament amb l'alcalde Joan Montsech i els regidors santvicentins Vicenç Saez i Isidre Costa.

El president Pujol visitant la zona afectadaEls veïns de la zona (la majoria evacuats la nit abans) ja feia estona que recollien records malmesos entre el fang i que intentaven netejar les brutals destrosses que havia ocasionat a les seves llars el pas de l'aigua, quan va arribar el conseller. Xavier Pomés, acompanyat en tot moment pel batlle santvicentí, va poder observar de prop el cor de la catàstrofe, el carrer Clot del Tufau, qualificat en estat de "ruïna total" per l'arquitecte municipal Josep Maria Vives. El representant de l'administració catalana va pronunciar diverses vegades un mateix adjectiu, "impressionant", en comprovar els efectes devastadors causats pel diluvi en el petit nucli santvicentí. Ben equipat per a l'ocasió, amb botes de pluja i impermeable, el conseller Pomés va arribar fins el final del carrer i va traçar una primera teoria sobre com s'havia pogut produir el desastre. A continuació, va tornar sobre els seus passos, i només es va aturar per escoltar l'explicació d'algun dels afectats, als quals va aconsellar que fessin un llistat (documentat amb material fotogràfic, a ser possible) de totes les pèrdues i desperfectes ocasionats per la riuada.

La resposta que va oferir la Generalitat de Catalunya, un dia després del fort diluvi, a qui l'aigua havia arrabassat bona part del què tenia va ser que el primer pas passava per "quantificar els danys". En aquesta línia, l'ajuntament de Sant Vicenç ja ha mogut fitxa; aquell mateix dia tècnics municipals van repartir un imprès entre els afectats per a què realitzessin un inventari personal dels desperfectes. Al dia següent, una primera estimació provisional calculava en 1.700 milions de pessetes els danys ocasionats per l'aiguat al barri de la Farinera. Li toca jugar a la Generalitat.

Vista de la Bòbila en el moment de la rieradaD'altra banda, el dissabte dia 17 el president Pujol va visitar Sant Vicenç i va ser acompanyat per l'alcalde Joan Montsech al barri de la Farinera, on va poder comprobar amb els seus propis ulls les destrosses causades per l'aiguat. El president de la Generalitat, que aquell mateix dia també va visitar Marganell i Monistrol de Montserrat, va arribar en helicòpter i va aterrar a l'esplanada de la zona esportiva. Des d'allà es va traslladar a l'Ajuntament on va mantenir una reunió amb l'alcalde i els regidors del consistori santvicentí. Tot seguit la comitiva es va desplaçar al barri de la Farinera, on el president Pujol va parlar amb alguns dels veïns i empresaris afectats per conèixer de prop la seva situació i donar-los ànims. Durant La visita, que va durar una mitja hora, el president no va voler fer cap declaració als mitjans de comuncació.

Estel Huguet


EL BRENY PREGUNTA A ROSA M. MARTÍN, REGIDORA DE SERVEIS SOCIALS DE L'AJUNTAMENT DE SANT VICENÇ

- Passat l'impacte del primer moment, amb angoixa i estupefacció, els santvicentins sabem que es necessitarà la solidaritat de tot el poble per pal·liar una mica els efectes devastadors de la catàstrofe. Com podem col·laborar?
- Hem fet un comunicat (que reproduïm més endavant) on es dóna un telèfon d'ajuda, uns números de comptes corrents pels donatius en metàl·lic i es fa un llistat d'algunes de les primeres necessitats que calen cobrir.

Els cotxes que hi havia al concessionari de la Renault van quedar escampats per la carretera- Quines són les accions que l'Ajuntament ha dut a terme?
- De moment hem arbitrat unes ajudes socials i tècniques que anirem ampliant o variant segons les necessitats que vagin sorgint. Hem passat, conjuntament amb l'Assistent Social, a visitar casa per casa als damnificats per tal de conèixer "in situ" la seva dramàtica situació, i per oferir-los-hi tot el nostre recolçament.
Ens hem preocupat de :
- Canalitzar les ajudes que exigien rapidesa : procurar allotjament, menjar, roba, diners per les primeres necessitats,...
- Vetllar perquè les persones afectades, puguin tornar a les seves llars tan aviat com la seva seguretat personal ho permeti. Tècnics municipals han comprovat personalment, l'estat dels habitatges.
- Donar informació i tramitació de demandes d'ajudes a les administracions (Generalitat, Ministeri, Diputació,...) fent gestions perquè les ajudes siguin ràpides i suficients.
- Ajudar a omplir un full que es facilita a l'Ajuntament, on s'han de descriure la relació de danys soferts, per rebre les ajudes oportunes.
- Donar recolzament a les empreses, que han estat tan greument colpejades, de les quals perilla la seva continuïtat, per trobar ajudes.

Arbres, canyes, fang i materials de les indústries i cases van fer un tap al carrer del Clot del Tufau- Alguns santvicentins s'han ofert per acollir a casa seva, durant uns dies, infants de les famílies afectades, per tal de que els familiars tinguin més llibertat per fer gestions, tasques de neteja i recuperació, etc. Què cal fer?
- Sembla que no farà falta perquè aquest problema el solucionen gràcies a l'ajut d'amics i familiars, però si volen es pot trucar al telèfon que donem i fer el seu oferiment. ( Tel. 686-810-460)

- Davant la magnitud de la catàstrofe i tenint en compte que aquesta situació límit repercuteixen en l'estabilitat emocional de les persones, ¿s'ha pensat en oferir ajuda psicològica?
- Sí. Una vegada solucionats els problemes urgents i inaplaçables, s'oferirà, si cal, aquesta ajuda a través de l'Assistent Social. Per acabar, voldria fer algunes recomanacions, que ens ajudaran a tots a ser més eficaços. Per qualsevol oferiment, dubte o suggerència es pot trucar al telèfon d'ajuda o bé acudir a l'Ajuntament, preferiblement a l'horari del matí o a la policia municipal, a les altres hores, ja que es donarà tot tipus d'informació.

M. CARME GRAUVILARDELL

AJUTS PELS DAMNIFICATS DEL BARRI "LA FARINERA"

Truqueu al telèfon d'ajuda als damnificats del Barri "La Farinera", on us pendrem nota de tot el que ens pugueu oferir: 686-810-460. Falta principalment electrodomèstics per a la cuina (neveres, torradores, cuines...) i sobretot ajuda econòmica als següents números de compte corrent:

- Caixa de Manresa
2041-0021-58-0040028700

- Caixa d'Estalvis i Pensions
2100-0361-50-0200107369

Tot el que s'ofereixi no cal portar-ho a l'Ajuntament, s'haurà de trucar al telèfon ja esmentat 686-810-460 i ja us pendran nota.

L'Ajuntament dóna les gràcies a tots els que han col·laborat i encara col·laboren d'una manera o una altra amb els veïns afectats.


LES EMPRESES TAMBÉ SOTA L'AIGUA

Les indústries de la Farinera van patir fort la potència de l'aiguaA més a més dels particulars afectats, l'aiguat també va passar factura a les empreses. Moltes són les petites empreses que es van veure afectades per la fúria de l'aigua i que, ara, dies després del desastre comencen a fer balanç. Una d'elles és Automaq S.A, una empresa d'elevadors electromecànics, situada al carrer Clot del Tufau i que, a en estar situada ben bé al costat de la riera, va ser una de les més afectades. Aquesta empresa de 1500 m2 està dividida en dues parts, el taller en un dels seus extrems, i les oficines situades en l'altre extrem, ambdues parts tocant la riera.

En Ramon Besora, un dels socis de l'empresa, explica que la rierada amb tot el que arrossegava va destrossar les parets del taller tocants a l'aigua, emportant-se tot el que trobava. Quan va arribar a l'altre extrem de l'empresa, les oficines estaven tancades i, per sort, l'aigua ja havia perdut força i no va trencar ni portes ni parets. Això si, l'aigua es va infiltrar per sota de les portes i va aconseguir anar entrant a poc a poc a les oficines fins arribar a una alçada que pot oscil·lar entre 1,20 metres i 1,50 metres . L'aigua fins i tot va aconseguir infiltrar-se a la caixa forta. Amb la rapidesa que l'aigua va arribar va marxar, tret de les oficines que en estar tancades a l'aigua li costava marxar, això va provocar que totes les restes que l'aigua duia es precipitessin al terra. Per aquest motiu les oficines van ser el lloc on més gruix de fang i restes hi havia. Com a anècdota dir que en el taller un cop se'n va anar l'aigua, hi va quedar un enorme arbre amb quasi un metre de diàmetre entre d'altres arbres, branques i canyes.

El cost aproximat de les pèrdues és ara per ara molt difícil de fer ja que encara no s'ha fet el recompte de tot allò que l'aigua s'ha endut, això si, Automaq calcula que tardarà 3 o 4 mesos en poder tornar a assemblar-se a la normalitat, tot aquest temps significa la pèrdua de vendes i per tant no tenir cap ingrés.

Entre el que l'empresa ha perdut destaquen els equips informàtics, només s'han quedat els discs durs, dels quals esperen recuperar la informació. La resta d'aparells elèctrics s'han hagut de tirar.En quan als milers de documents de l'empresa, s'ha pogut recuperar els més importants encara que una mica malmesos deguts a la mullena, molts altres documents s'han hagut de llençar.Pitjor sort han tingut els també nombrosos plànols que té l'empresa, tots van estar sota l'aigua i encara no se'n pot fer una valoració del seu estat ja que es troben dins un moble al qual no s'ha pogut accedir. La maquinària s'haurà de desmuntar per tal d'avaluar-ne els danys, per tant ara per ara es desconeix el seu estat i si es podran reutilitzar totes les màquines o parts d'elles.

De tots aquests danys se'n fa càrrec el consorci de companyies d'assegurances que intenta recuperar tot allò possible per tal de pagar menys. L'Administració però, intenta que el consorci sigui flexible.

En Ramon Besora vol destacar, i alhora agrair, la gran labor que els bombers han fet i a l'Ajuntament per posar tots els mitjans de que li ha estat disponible per ajudar.


ELS ALCALDES DE LA ZONA ES PLANTEGEN ACTUAR DE MANERA CONJUNTA

Els cotxes que hi havia als garatges dels carrers Clot del Tufau i Lleida no es van salvar de la rieradaEls alcaldes de Sant Vicenç, Castellbell, Monistrol, Marganell i Castellgalí, es va reunir el l'endemà de la tragèdia per fer una valoració de tot l'ocorregut i estudiar la conveniència d'actuar conjuntament en la reclamació d'ajuts. Al final de la reunió van emetre el comunicat següent:

"Joan Montsech i Vilà, Alcalde de Sant Vicenç de Castellet; Àngels Queraltó i Casas, Alcaldessa de Monistrol de Montserrat; Ramon Bisbal i Baró, Alcalde de Marganell; Cristòfol Gimeno i Iglesias, Alcalde de Castellgalí i Isidre Badia i Biosca, Alcalde de Castellbell i El Vilar, reunits a la Casa Consistorial de Castellbell i el Vilar, a 11 de juny de 2000, manifestem el següent:

Arran de les pluges caigudes el dissabte dia 10 de juny sobre la zona del Bages Sud i Montserrat, els sotasignants volem, mitjançant aquesta nota, donar les gràcies per les mostres de solidaritat i les accions d'ajut rebudes, tant des del veïnat de cada municipi com d'institucions diverses: Departament d'Interior, Departament de Governació i Relacions Institucionals, Delegació Territorial del Govern e la Generalitat a Barcelona i Direcció General d'Administració Local de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Consell Comarcal del Bages, Ajuntaments de poblacions veïnes, Creu Roja, Agrupacions de Defensa Forestal i Protecció Civil.

A la vegada, volem fer pública la nostra preocupació pels danys ocasionats tant a les infraestructures públiques com als habitatges i activitats industrials. L'enorme dimensió dels mateixos sobrepassen les possibilitats dels Ajuntaments i dels particulars per afrontar, en solitari, la seva recuperació.

Els responsables polítics dels municipis del Bages Sud afectats, demanarem formalment que des de la Generalitat de Catalunya i el Govern de l'Estat, s'estableixin línies d'ajut per les zones damnificades tal com ja s'ha fet anteriorment en els casos d'incendis o altres tipus de catàstrofes d'aquesta magnitud. Tanmateix els sotasignants estudiarem la conveniència d'avaluar els danys conjuntament, si això ha de facilitar la canalització dels ajuts cap a les persones i el teixit econòmic del nostre territori, sens perjudici, si s'escau, de sol·licitar la declaració de zona catastròfica".


INUNDACIONS A LA FARINERA. PLE URGENT A L'AJUNTAMENT

La desgràcia hauria estat molt pitjor si el Llobregat no hagués pogut engolir l'aigua de la riera de CastelletEl dilluns dia 12 es va celebrar a la sala d'actes municipal una reunió urgent del Ple de l'Ajuntament tenint com a únic punt de l'ordre del dia l'aiguat que va caure damunt la nostra població i que va afectar de manera dramàtica al barri de La Farinera.

L'Alcalde Joan Montsech va explicar que el Ple es convocava en relació a l'aiguat caigut sobre la població i que havia afectat de manera tant dramàtica al barri de La Farinera, tot deixant constància del seu agraïment al veïnat de la població pels oferiments d'ajut, als voluntaris que havien col·laborat en tasques de neteja, al personal de l'Ajuntament, a l'ADF, als establiments diversos del pobles que van estar en tot moment a punt per subministrar tots aquells elements que s'anaven necessitant, a la parròquia, als cossos de seguretat, al personal de les empreses de serveis, i a tots els càrrecs electes del consistori.

El ple va manifestar també el seu pesar per la pèrdua humana de la conciutadana Maria Carmen Fernández Resina, a la família de la qual va voler expressar el seu públic condol.

Finalment es va acordar per unanimitat, instar a les diverses administracions competents, que, mitjançant la declaració que en el seu cas correspongui en referència a la situació patida, procedeixin a l'adopció de totes les mesures de reparació i indemnització dels danys materials soferts, públics i privats.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet