Les Coses de l'Esplai


GONZALO CASAS SÁNCHEZ

Gonzalo CasasEn Gonzalo Casas Sánchez, és un soci més de l'Esplai i un company nostre que ens explicarà coses seves a les pàgines d' El Breny.

Gonzalo, nascut a ?
Vaig néixer a Gorafe, província de Granada, a l'any 1938, el dia 10 de maig.

Els pares?
El pare Josep i la mare Àngels, el pare es va morir l'any 1945 i la mare el 1988, els dos estan enterrats a Sant Vicenç.

Quants germans Gonzalo?
Cinc germans, Josep, Antoni, Immaculada i Horaci, tots aquests estan vius gràcies a Déu i n'hi havia un altre, en Joan que es va morir. Aquest era el més conegut de tots els germans ja que tenia la feina de guàrdia municipal o guàrdia urbà, penso que és el mateix.

Quina edat tenen els teus germans?
En Josep te 76 anys, l'Antoni en té 72, la Immaculada en té 64 i l'Horaci 57. En Joan es va morir l'any 1986 i ara tindria 67 anys.

A on viuen?
L'Horaci a Olesa i l'Antoni a França, la resta a Sant Vicenç.

Els teus pares, quina activitat tenien a Gorafe, quin treball feien?
La seva feina era la de fer de pagesos, tenien una mica de terra pròpia i collien una miqueta de tot el que podien collir.

Saps el motiu pel qual van venir a viure a Catalunya?
Em penso que per millorar la situació econòmica, ja que amb sis fills la cosa no aniria massa bé de "butxaca".

De Gorafe a Sant Vicenç? i a quin any?
Directament i va ser l'any 1953 i per ser més exacte el dia de Tots Sants, el dia 1 de novembre. Jo tenia quinze anys.

De l'escola què tal estàs?
El just per defensar-me, vaig fer les primàries a les escoles de Gorafe i en arribar a Sant Vicenç ja vaig començar a treballar.

Vares fer la mili?
Sí, vaig haver d'anar a la mili i vaig estar destacat a Lleida, a Artilleria de Muntanya, on hi vaig estar 15 mesos.

Com va anar? Tens alguna anècdota curiosa per explicar?
Ni bé ni malament, els primers dies que van ser més difícils, fins que no et situes, després em vaig col·locar a la cuina de "ranxero" i la cosa ja va canviar per millorar. Com a anècdota en tinc una que recordo molt: li vaig dir a l'ajudant que posés un bon grapat de bicarbonat als cigrons, que s'estaven coent perquè quedessin més tous i es coguessin més de pressa. No he sabut mai el que hi va tirar, la qüestió és que varen quedar completament desfets i aquell dia vàrem haver de menjar de primer plat puré de cigrons en comptes de cigrons, la cosa no estava per llençar el menjar.

Recordes a quin lloc vàreu anar a viure en arribar a Sant Vicenç?
El primer pis en què ens vàrem instal·lar va ser un del carrer Doctor Trias, després vàrem anar a viure a un pis del carrer Eduard Peña, al nº 52, i després al carrer Narcís Monturiol, i ara estem vivint amb la dona al carrer Manresa nº 22.

Amb qui estàs casat Gonzalo i quan us vàreu casar?
La meva dona es diu Josefa Garcia Pardo i ella és de Torrent (València) i ens vàrem casar el dia 23 de Juny de l'any 1963 a l'església de Sant Vicenç.

Quants fills Gonzalo?
En varen néixer dos: l'un es va morir d'una malaltia l'any 1988 i tenia 23 anys. L'altre és en Miquel Àngel i té 34 anys i està casat amb Manoli Ramos Pradas, i la seva feina és de mosso d'esquadra. Està destacat a Pons. Ja sé que em preguntaràs quants néts tenim, doncs de moment no en tenim cap.

Lògicament havia de fer-te la pregunta però ja m'has contestat abans de fer-la, si Déu vol ja vindran els néts. Quina o quines feines has fet durant la teva vida de treballador?
D'arribada a Sant Vicenç vaig anar a treballar a Filats i Tints Soler, a les màquines de filar, unes màquines de carro com en deien, i et passaves tot el dia anant endavant i endarrera ja que les màquines tenien aquesta rotació i tu havies de seguir el seu ritme. Hi vaig estar treballant durant dotze anys. Després vaig anar a treballar a les pedreres a picar "bordillo" i després vaig passar als tallers.

Recordes a quants tallers havies treballat?
Si no a tots a una bona colla, Canteras Montserrat, Canteras Sant Vicenç, Canteras Valsan... Passats uns anys, l'any 1970 amb companyia de uns companys vàrem muntar un taller pel nostre compte al barri de Boades i vam ser-hi des de l'any 1970 fins l'any 1983, llavors es va dissoldre la societat. Al quedar sol em vaig muntar un taller a Igualada i hi vaig ser-hi fins l'any 1995 que vaig haver de plegar per malaltia cardíaca. El taller estava situat al terme de Vilanova del Camí i per aquest motiu vaig haver d'empadronar-me allà.

A Vilanova tenies molta feina al taller?
No em podia queixar, em defensava molt bé, treballava molt per Barcelona, vaig fer molta feina per en Carrasco, el jugador que havia jugat amb el Barça. Li estaven construint una torre i jo vaig haver de fer-li la feina del marbre i el que es presentés tocant a la pedra. Per aquest motiu vaig tenir molta coneixença amb gent del futbol, ja que anàvem a esmorzar a un bar que era freqüentat per ells.

Recordes de quins jugadors o esportistes es tractava, encara que no els recordis tots?
L'esmentat Carrasco, Sánchez, Gordillo, Waldo Ramos, i també Amado i Solsona, aquests de l'Espanyol. Allà fèiem petar la xerrada i per a mi, que m'agrada molt el futbol era un gran "què" conèixer tant de prop aquells jugadors, perquè encara que sóc nascut a Granada sóc un culé. Llavors solia anar a veure el Barça, però una vegada tancat el taller i amb la malaltia es va acabar tot això.

Ja m'adono que ets un esportista, vull dir que t'agrada l'esport.
M'ha agradat sempre i encara m'agrada. El que passa és que ara només el veig per la televisió. De jove havia jugat una mica al futbol juvenil, amb el Frente de Juventudes. També havia jugat a bàsquet amb Filats i Tints Soler, que havien tingut un equip. Tot el que és esport m'agrada.

Actualment a què et dediques que la salut et permeti?
Ara de moment vaig jugant a la petanca. Com a esport la cosa no dóna per a més. També em dedico a cultivar bonsais, que en tinc una bona colla. M'agrada llegir, escoltar música, mirar la tele. Intento fer tot el que està al meu abast per distreure'm.

Em sembla molt bé el que fas. És interessant no estar parat, si és possible, i intentar viure el millor que es pugui. Ara digue'm alguna cosa de l'Esplai com a soci.
Considero que l'Esplai és un bon lloc per nosaltres, la gent gran. Podem passar l'estona entre companys. Jo personalment hi passo molt bones estones, fent una xerrada o jugant al dòmino o cartes. S'hi fa alguna partideta de petanca o algun torneig. En fi, m'hi trobo molt bé.

Gonzalo Casas, després de la teva explicació ja ens hem assabentat de coses teves que no sabíem. Moltes gràcies en nom d'El Breny, de l'Esplai i d'un servidor.

Esteve Lafont

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet