El Poble


1. CARNESTOLTES 2000

2. FESTA DE CARNAVAL A L'ESCOLA SANT VICENÇ

3. JORNADES DE LA DIVERSITAT A L'INSTITUT CASTELLET

4. EL TALLER D'OCUPACIÓ BAGES SUD MILLORA EL VERD URBÀ DE SANT VICENÇ

5. EL BAGES SUD LIDERA LA REDUCCIÓ DE L'ATUR COMARCAL AL LLARG DEL 1999

6. MOVIMENT DEMOGRÀFIC

7. AUTÈNTIC MISTERI A SANT VICENÇ


 

CARNESTOLTES 2000

Tot just fa unes setmanes que els carrers santvicentins s’ompliren de festa i disbauxa, una de les festes més esperades i preparades per petits i grans tornava puntual a la seva cita, això si, aquest any amb novetats. Recorregut diferent, música animada amb repartiment de premis, discurs del Rei Carnestoltes i, tal com mana la tradició, el seu enterrament.

La festa del Carnestoltes, tot i ser un clàssic a la nostra població, és d’aquelles festes que més ha permès deixar volar la imaginació dels organitzadors ja des dels seus inicis. El recorregut fou un del canvis més agosarats de la festa. Si tradicionalment la plaça de l’Onze de Setembre era el punt de trobada, una altra plaça, la d’Espanya, fou aquest any la que va viure aquesta trobada. Un canvi d’aquestes magnituds provocà doncs que variés moltíssim el recorregut, passant pel barri de la Pau, baixant fins l’entrada del carrer Gran per la carretera per enfilar en darrera instància la recta final fins la plaça de l’Onze de Setembre on, a més a més d’entregar-se els merescuts premis a comparses i participants individuals, un músic amenitzava la vetllada amb cançons conegudes i animades. Mentrestant, membres de la comissió de Festes, repartien un esperat berenar. La Plaça de l’Onze de Setembre es convertia en tota una festa.

Satèl·lits i planetes, brasilers, síndries, corals gospel, tots els personatges dels set nans, espantaocells i tot l’univers de criatures i formes més inimaginables es passejaren carrer per carrer per mostrar la seva disfressa, ballar i passar-ho bé. La importància d’aquesta festa recau justament en això, la inesgotable imaginació d’aquells que any rera any es converteixen, encara que sigui per un dia, en un altre ser. Sentir-se valorat, o diguem-ne premiat és el que menys compta ( tot i que sempre ajuda), més important és crear aquest ambient de festa i aconseguir-lo. I, aquest ambient, només s’aconsegueix quan una organització respon, prepara novetats d’interès i provoquen que un allau de participants surtin al carrer a passar-ho bé. Una vegada més això s’ha aconseguit i cal valorar-ho per d’altres edicions.

Foto 1: Una animada colla d’espantaocells
Foto 2: Les síndries van donar un toc de color molt especial a la rua


 

FESTA DE CARNAVAL A L'ESCOLA SANT VICENÇ

Sota el lema de La Gran Nevada es va celebrar enguany el Carnaval a l'Escola Sant Vicenç. La celebració es va iniciar amb la preparació de les corrandes i les sortides de Dijous Llarder.

El divendres a la tarda va arribar el rei Carnestoltes amb el seu seguici. Tots vam anar a rebre'l a la plaça Onze de setembre amb bufanda, gorra i guants. Allà el secretari de sa Majestat va llegir el seu discurs i el director de l'escola va fer el seu parlament. Després, va entregar-li les claus, inaugurant així el regnat del rei Carnestoltes. Tot seguit es van cantar les corrandes i entremig de confetti d’una gran nevada hi va haver música i ballaruga per a tothom.

El dilluns va continuar amb la consigna de dur tots el nas vermell. És clar, amb el fred que feia després de la gran nevada... Però el dimarts ja ens vestíem de dol per assistir a l'enterrament de sa Majestat.

A la tarda va arribar la comitiva fúnebre. La vam rebre al pati de l'escola. Els membres del seguici de sa Majestat van llegir el seu testament i tot ballant la dansa del Tio Fresco i A Setze, es va procedir a cremar el rei Carnestoltes d’aquest any.

Foto 1: Rebuda del Carnestoltes a la plaça Onze de Setembre
Foto 2: La crema del rei Carnestoltes va anar acompanyada de la dansa del Tio Fresco i A Setze


 

JORNADES DE LA DIVERSITAT A L'IES CASTELLET

El passat mes de març i més concretament els dies 9 i 10, a l'Institut Castellet es van organitzar unes jornades sobre la tolerància i la diversitat sota el títol "Viu la Diversitat". Aquest acte va durar dos dies i des de les nou del matí fins a les cinc de la tarda.

En el primer dia d'aquestes jornades s'hi va poder celebrar tota una sèrie de tallers organitzats pel centre on els alumnes podien participar-hi de valent. El dia abans, els alumnes havien triat el taller que els hi agradaria fer i per això es van fer diversos grups i diversos torns. Alguns dels tallers que podien fer eren els següents:

- Música i danses de tot el món
- Percussió i sons cubans
- Cuina d'arreu del món
- Maquillatge
- Ludoètnia o jocs de diferents cultures
- Futbol i bàsquet amb barreres arquitectòniques
- Teatre i mim
- Xerrades i taules rodones 
... i molts més

Aquell mateix dia, però a la tarda, es va organitzar una gimcana. Els nois i noies del centre s'ajuntaven en grups de deu o més i feien veure que ells eren una família d'immigrants. Les proves en que consistia aquesta gimcana era en resoldre els diferents problemes que es troben els immigrants quan arriben al nostre país.

L'endemà al matí es van continuar fent diversos tallers fins a mig matí. Llavors, els alumnes es van disfressar per celebrar el seu Carnestoltes particular relacionat, també, amb la tolerància i la diversitat. Es podien veure disfresses d'indis americans, de xinesos i de moltes altres més cultures. Un cop arribada la tarda, l'Institut va celebrar una jornada de portes obertes per tal que tothom qui vulgués pogués veure el centre per dintre i al mateix temps veure-hi una exposició relacionada amb el tema de les altres cultures.

JORDI LARGO


 

EL TALLER D'OCUPACIÓ BAGES SUD MILLORA EL VERD URBÀ DE SANT VICENÇ

El Taller d'Ocupació del Bages Sud treballant a la zona del cementiriEls vuit participants del Taller d'Ocupació Bages Sud ja han començat a realitzar tasques diverses de jardineria a diversos espais verds de Sant Vicenç de Castellet. Una de les primeres actuacions, que en aquests moments ja està enllestida, ha estat a la zona del cementiri, on han fet tasques de neteja i de millora del sistema de drenatge de les aigües de la pluja.

El Taller d'Ocupació té com a objectiu qualificar professionalment persones en situació d'atur alhora que realitzen serveis d'utilitat pública. El programa s'allargarà durant tot l'any 2000 i té previst millorar l'estat actual del verd dels terrenys de la Renfe, del parc de Sant Joan i els accessos a l'ermita de Vallhonesta.


 

EL BAGES SUD LIDERA LA REDUCCIÓ DE L'ATUR COMARCAL AL LLARG DEL 1999

Els municipis del Bages Sud de Monistrol de Montserrat, el Pont de Vilomara i Rocafort i Sant Vicenç de Castellet han viscut la reducció de l'atur més important de la comarca durant el darrer any, amb variacions negatives de 1,93 punts, 2,35 punts i 2,52 punts, respectivament. Aquestes reduccions dels índexs de desocupació es troben entre un i dos punts per sobre de la mitjana comarcal que és de -0,65 punts. Tot i que el Bages Sud continua registrant taxes altes de treballadors sense feina (per sobre del 7%), actualment es troba en el camí d'equiparar-se a la situació més avantatjada de la resta de la comarca (que es troba, en conjunt, lleugerament per sota del 6%). La desocupació ha anat perdent presència, al llarg del 1999, al
conjunt de municipis del Bages, si bé en proporcions diferents en funció de la situació de partida i del potencial dels treballadors de cada zona per aprofitar el bon moment econòmic que ha afavorit la creació de nous llocs de treball.


 

MOVIMENT DEMOGRÀFIC

NAIXEMENTS GENER

NOM I COGNOMS: MARC PLEGUEZUELOS CASCALES
DATA DE NAIXEMENT: 28-12-1999
FILL D’IGNACIO Y PRESENTACIÓN

NOM I COGNOMS: FERRAN NAVARRO ARIZA
DATA DE NAIXEMENT: 16-01-2000
FILL DE FERNANDO MANUEL Y MANUELA

NOM I COGNOMS: SANDRA GÓMEZ RIVILLA
DATA DE NAIXEMENT: 27-01-2000
FILLA DE MANUEL Y ANTÒNIA

MATRIMONIS GENER

CONJUGES: JOSÉ LUIS BAENA PRIETO Y MARÍA CARMEN CARMONA RODRÍGUEZ
DATA DE CELEBRACIÓ: 29-01-2000

DEFUNCIONS GENER

DIFUNT: SEBASTIÁN CHECA GARRIDO 
DATA DEFUNCIÓ: 04-01-2000

DIFUNTA: EMÍLIA COMELLAS I CLARAMUNT 
DATA DEFUNCIÓ: 03-01-2000

DIFUNTA: ANNA MARIA PORCEL MORENO
DATA DEFUNCIÓ: 08-01-2000

DIFUNT: SEBASTIÁN MARTOS I LÓPEZ
DATA DEFUNCIÓ: 04-01-2000

DIFUNTA: CARIDAD GALBE ALQUÉZAR
DATA DEFUNCIÓ: 12-01-2000

DIFUNTA: MARIA VILANOVA I MAYOR
DATA DEFUNCIÓ: 12-01-2000

DIFUNT: JUAN PÉREZ LÓPEZ
DATA DEFUNCIÓ: 12-01-2000

DIFUNT: ALBERTO LÓPEZ I TISSIÉ
DATA DEFUNCIÓ: 05-01-2000

DIFUNTA: VALENTINA ROVIRA VILARASAU
DATA DEFUNCIÓ: 11-01-2000

DIFUNTA: AMOR MOLINA MARTÍNEZ
DATA DEFUNCIÓ: 13-01-2000

DIFUNT: MIGUEL ESPUÑES GARRIGASAIT
DATA DEFUNCIÓ: 16-01-2000

DIFUNTA: PATRÍCIA CALAVIA MARQUINA
DATA DEFUNCIÓ: 19-01-2000

DIFUNT: FERNANDO HINOJOSA BONILLA
DATA DEFUNCIÓ: 26-01-2000

AUTÈNTIC MISTERI A SANT VICENÇ

Un autèntic misteri ha arribat a casa nostra. El passat dijous 27 de gener, un veí de Sant Just Desvern, Fernando H. B., de 53 anys d'edat, va aparèixer ofegat en una piscina d'una masia al barri de Boades. Però aquí no acaba la cosa, la víctima va aparèixer unes dotze hores després d'haver tingut un accident a l'autopista que va de Terrassa a Manresa a l'alçada del camí de Vallhonesta, al barri de Boades. L'home circulava en direcció a Manresa i va topar amb la barana de protecció de l'autopista. Després d'haver-se accidentat i sortir-ne il·lès va avisar una grua per tal d'evitar altres possibles accidents. Llavors, la grua va arribar al lloc de l'accident, però Fernando H. B. ja no hi era.

Per tal d'arribar a la masia cal Fainé, on es va trobar el cadàver, Fernando H. B. hauria d'haver travessat l'autopista i baixar uns trenta o quaranta metres per tal d'arribar a la casa. Alguns veïns van assegurar veure una persona baixant de l'autopista i van pensar que si volia alguna cosa ja arribaria a qualsevol casa i demanaria ajuda. La família de cal Fainé no va veure res d’estrany fins descobrir la víctima flotant bocaterrosa a la piscina amb tota la seva documentació.

Com és de suposar, la víctima va morir ofegada encara que només hi hagués un metre d'aigua. La víctima no presentava cap ferida ni cap cop que s'hagués pogut fer en l'accident. La investigadora del cas, la Guàrdia Civil, encara no ha trobat res d’estrany, però sembla que el veí de Sant Just Desvern, va caure a la piscina quan intentava refrescar-se. El més estrany d'aquest cas és que ningú no s'adonés del cadàver dotze hores després d'haver tingut l'accident a l'autopista.

JORDI LARGO

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet