Parlem amb...


MARINA RODRÍGUEZ BRIÀ, PIANISTA

El qui escolta música sent que la seva soledat desapareix

Trajectòria professional

Marina Rodríguez Brià va néixer a Sant Vicenç de Castellet. Va estudiar al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona amb la pianista Carme Vilà, graduant-se l'any 1985. En el mateix centre va obtenir posteriorment el títol superior de Música de Cambra.

Ha ampliat estudis en diversos cursos internacionals a Espanya i França amb Pascal Rogé, Gérard Souzay, Claude Helffer, Mª Lluïsa Colom, José María Pinzolas i Paul Badura-Skoda, que van elogiar el seu talent i naturalitat en la interpretació de la música. Paral·lelament ha obtingut diferents premis en concursos de piano i de música de cambra. Ha format part del jurat del I Concurso Nacional de Piano "Gerardo Diego", 1999.

Ha impartit cursos de pedagogia del piano i ofert audicions comentades. Ha estat professora a l'Escola de Música del Palau de Barcelona, entre d'altres. Porta a terme una intensa activitat concertística com a solista i en els terrenys de la música de cambra i del teatre musical actual. El seu interès per noves posades en escena l'ha duta a presentar diversos recitals de caràcter temàtic amb elements escenogràfics. Ha col·laborat amb diferents orquestres de Barcelona i en els musicals de Dagoll Dagom (Mar i cel, Flor de Nit i el recital Cançons).

Com a solista i en duo ha estrenat obres de joves compositors, algunes de les quals li han estat dedicades. Des de l'any 1986 forma duo de piano amb Joan Josep Gutiérrez, amb qui ha enregistrat un disc compacte titulat Danses Romàntiques, per a piano a quatre mans (Ars Harmònica/La mà de Guido, 1997). Amb ell comparteix també la seva vida personal.

Ha actuat a: Festival de Música del segle XX de Barcelona al Mercat de les Flors (1994), Festivals d'Estiu de Barcelona "GREC 95" i "GREC 96", Fundación Juan March de Madrid (1996 i 1999), Festival Chopin de Valldemossa (Mallorca, 1998), Festivals de Ludwigsburg (Alemanya, 1999), Aalto Opera a Essen (Alemanya, 1999), Òpera de Berlin Staatsoper Unter den Linden (Alemanya, 1999), entre d'altres.

Ha gravat en nombroses emissores de ràdio. Catalunya Música la va convidar al seu monogràfic "Primera veu". Per al segell discogràfic A Sense of Music ha enregistrat Miniatures 1 (1997) amb obres per a piano de Txaikovski, Khatxaturian i Kabalevski i Miniatures 4 (1999) amb obres de Clementi combinant el piano modern i un pianoforte històric del Museu de la Música de Barcelona.

Actualment forma part de l'espectacle Kastagnetten Heute, recital que uneix música clàssica, dansa i teatre amb el concertista de castanyoles José de Udaeta, la ballarina Belén Cabanes i al piano, la Marina. D'aquest espectacle està prevista una actuació al Teatre Nacional de Catalunya a l'estiu, i a altres dates a diferents teatres d'òpera d'Alemanya.

Perfil humà

Aquesta brillant carrera musical no ens pot fer oblidar l'estimació que ella sent pel seu poble, Sant Vicenç. Quan en parlem el seus ulls brilles i el seu habitual somriure es fa encara més ampli.

I...recorda...recorda les persones amb les quals va compartir iniciatives i realitats culturals. Ens parla molt especialment de l'entranyable Sr. Flotats, mestre i guia de tants santvicentins amants de la música. Ens diu la Marina: "L'any 1979 conec el Sr. Flotats, que m'engresca en un moment que em feia falta, necessitava un canvi. Em matriculo a Barcelona al Conservatori Superior Municipal de Música amb la catedràtica de piano Carme Vilà, que em donarà la base més important de la meva formació. El senyor Flotats, mentrestant, m'escoltava, tocàvem junts, m'aconsellava i gaudíem fent música i comentant totes les novetats i anècdotes meves de Barcelona. Ell em donava a conèixer la seva interessant època i opinions musical i tècniques d'aleshores. Organitzàvem festes musicals s a "Can Serra" i ell també tocava músiques seves amb molt de sabor i improvisava, cosa que dominava de la seva època de pianista a Barcelona. Em passava partitures seves i sempre m'aconsellava positivament."

També recorda la seva adolescència, la seva participació i ajuda a entitats que sumades a d'altres, permeten avui dia oferir un bon entramat d'entitats culturals i cíviques.

I repassa la seva participació en:

- el grup teatral Xiroi, on feia de tot (apuntadora, efectes sonors, personatges)
- colònies, concerts, cantates amb la Coral Nou Horitzó (junt amb Mn. Pere Soldevila i les companyes Montserrat Casas, Gemma Oliveres, M. Alba Grauvilardell...
- Balls de caramelles, Colla Sardanista "Argelaga"
- L'any 1979 fou nomenada pubilla, representant Sant Vicenç.

Arribada la seva cristal·lització com a excel·lent pianista, tampoc oblida Sant Vicenç i ja des dels seus inicis col·labora en:

- Trobada de corals infantils (Cantata "La Formigueta")
- Concert per a la inauguració de l'ampliació de la Biblioteca, juntament amb Joan Josep Gutiérrez i Xavier Casademunt.
- Participació en l'homenatge a Pere Vall. Estrena per part de l'Esbart Santvicentí del nou Ball de Gitanes
- Concerts a la Biblioteca. Especialment participació al Maig Musical, "Nou del 90", amb Teresa de la Torre, soprano.
- Al teatre de la Societat Coral l'Estrella, "Un concert de pel·lícula", amb Isabel Soriano, soprano.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet