Les Coses de l'Esplai


AGUSTÍ SOLÉ ALBERT

L'Agustí Solé Albert va néixer a Sant Vicenç de Castellet el 21 de juliol de 1930, en un pis situat al número 15 del carrer Gran. L'Agustí que enguany farà 70 anys és fill d'en Maties i de la Vicenta, ambdós ja morts. La seva dona es diu Isabel Ramos, va néixer a Bedar, província d'Almeria, però ja fa molts anys que considera Catalunya la seva casa, es van casar a Sant Vicenç el 23 de Març del 1957, la cerimònia va ser oficiada per mossèn Lluís Jané. De germans no en té cap en l'actualitat.

Quants fills teniu ?
Dos xicots, en Matias i en David.

Casats o Solters ?
En Matias, el gran, està casat amb la Montserrat Casas, i tenen tres fills, dos nois que són bessons, en Marc i en David, de 10 anys d'edat i una noia que es diu Marta i en te cinc. Pel que fa a l'altre fill, en David, encara està solter.

Per tant, ja hem vist que t'han fet avi, per molts anys i molts records a tots.
Recordes on vas estudiar ?

Recordo haver anat al col·legi dels capellans amb Mossèn Nicefor, Mossèn Genís i el Sr. Vidal i després estigué dos cursos a la Salle de Manresa, vaig plegar d'anar a escola cuant tenia tretze anys.

De la mili tens alguna cosa per explicar?
No ja que no vaig anar-hi degut a una malaltia del pare.

La teva activitat laboral quina va ser?
Al acabar l'escola hem vaig posar a treballar amb el pare a casa, aprenent l'ofici de matalasser així com també a fer guarniments per als cavalls. També fèiem bosses per Cal Sole per a transportar el fil. Fèiem moltes guarnicions per cavalls de transport per a l'Agència Moll. Tot plegat estigué dos anys fent d'aprenent a cal "Matias".Quant tingué 15 anys vaig anar a Sabadell a treballar per aprendre l'ofici de tapisser i la instal·lació de cortinatges i hi estigué fins als 18 perquè el pare va agafar una malaltia a la mà que de ben poc no perd el braç, sort de la penicil·lina el va poder salvar, de totes maneres va quedar amb la mà impossibilitada per poder fer la feina de baster, llavors jo hem vaig posar al front de la botiga i el negoci.

Això de fer matalassos crec que ja ha passat a la història, però per aquella època devíeu tenir molta feina oi?
Per aquell temps, tenir un matalàs de llana ja era molt. N'hi havia molts fets de borra, que s'aconseguia a les fàbriques que tractaven amb cotó. Nosaltres només en fèiem de nous i els refèiem quan estaven molt aixafats.

Com els refèieu ? Quan costava la feina ? Quant en cobràveu ?
N'hi havia de dues classes, el normal i a l'anglesa. Referent als normals, tardàvem una hora i mitja, més o menys, i si era a l'anglesa en tardàvem dues hores. Pel que fa al preu, tot i fer molts anys i per tant, ja no ho recordo ven bé, crec que un a l'anglesa el cobràvem a 150 pts i un de normal a 125, això amb el desplaçament inclòs ja que havíem d'anar per les cases a fer-los. Solíem treballar pel poble i per les rodalies. Un cop el pare no va poder fer la feina a la botiga es va dedicar a fer de "recader" de Sant Vicenç a Barcelona i viceversa.

Resumint, el teu pare va passar a fer de "recader" i tu vas ser el baster de cal "Matias". Quants anys va fer de "recader" el teu pare ?
Va començar als cinquanta-un o cinquanta-dos i ho estigué fent durant uns 20 anys.

Quants anys has portat la botiga ?
Hem vaig fer càrrec de la botiga des de l'any 1951 fins al 1995, a hores d'ara el meu fill David ja se n'encarrega.

De totes maneres Agustí, la botiga tan si la vares portar tu que et dius Agustí com ara que la porta el David, per la gent gran del poble sempre serà coneguda per "Cal Matias" perquè tots sou de la mateixa família. Sabem que ets músic, ens pots explicar alguna cosa sobre aquest tema?
Mentre treballava a casa, o a Sabadell estudiava solfeig, i l'any 1952 vaig aconseguir treure'm el Professorat de Piano al Conservatori de Manresa. Un cop aconseguit el professorat, els primers passos com a músic van ser a l'Orquestra Maracaibo i Farres de Manresa i amb les Planes de Martorell. Quan actuava amb les Planes de Martorell tenia molts problemes de desplaçament ja que havia d'anar fins a Martorell amb el tren dels Catalans, llavors havia de caminar uns tres quilòmetres fins a arribar al local de l'orquestra carregat amb tots els estris. El 20 de gener del 1960 vam fundar l'Orquestra Virginias que actualment encara existeix, i jo ja fa dies que els dic als meus companys que tinc ganes de plegar ja que ja tinc l'edat, però no hem deixen.

Si no plegues és perquè encara t'hi sents bé ?
De fet, quan hi estic encara m'agrada molt, però ja t'he dit que són molts anys i això és per la joventut o per a gent més jove que jo.

Explica'ns alguna cosa sobre l'Orquestra Virgina ?
T'explicaré coses de quan érem més famosos, o estàvem de més actualitat. Entre moltes coses havíem actuat a Palma de Mallorca quan feien Miss Nacions Unides, conjuntament amb el Duo Dinámico, cada vegada que sortia una Miss li tocavem un passatge de música del país que representava. Havíem tocat fins i tot música japonesa. Havíem actuat a Saragossa, a les festes oficials anomenades La Maja de España. A Pamplona als Sant Fermins, allà tocàvem nou dies seguits, hi vàrem anar dos anys seguits. També havíem tocat a França, al poble de Ville de Bedous. També havíem acompanyat en les seves actuacions a Julio Iglesias, Luis Mariano, Mary Sampere, Antonio Machín, Alberto Cortes, això entre d'altres. A més a més, també tocàvem a la Banda Municipal de Manresa, i com pots comprendre no hi podia pas anar amb el piano, i per això hi tocava la trompa. En aquells temps ens donaven 350 pts al mes per anar-hi quan precisava i anar a assajar dos dies a la setmana.

M'estic adonant que si furguéssim a fons el tema de la música segur que n'ompliríem un grapat de fulls, però, no tenim pas gaire temps, per tant, si tens alguna anècdota curiosa que sigui interessant, ens la podries explicar ?
En tinc varies, però la més sonada va ser un 15 d'Agost. Havíem d'anar a tocar a Santa Coloma de Cervelló, havíem de començar acompanyant l'hora de la Missa i després el ball del migdia (llavors n'era costum de fer ball al migdia). Però resulta que ni a l'hora de la Missa ni al ball del migdia l'Orquestra Virginias encara no s'havia presentat. Els organitzadors, empipats amb tota la raó, ens varen telefonar preguntant-nos que volíem fer, anar o no anar-hi a Santa Coloma i que de no anar-hi que ens avinguéssim a les conseqüències per no haver-nos presentat. Nosaltres vam quedar parats ja que segons el nostre representant no hi havíem d'anar fins l'endemà. El resultat és que el nostre representant es va equivocar de data, una vegada reconegut l'error ens vàrem trobar tots i vam anar cap a Santa Coloma per començar amb el ball de tarda. En sortir a l'escenari la xiulada va ser d'època, però com que els va agradar la nostra actuació tot va acabar bé.

Has desenvolupat alguna altra afecció a part de la música ?
He fet teatre, he jugat a futbol, he ballat amb l'Esbart Dansaire Santvicentí. Al teatre vaig començar als tres anys, suposo que no vaig fer gaire bon paper, però de més grandet, vaig representar obres com ara "Terra Baixa", "El Hotel de los Líos", ... Entre tot crec que estigué fent actuacions durant 12 anys, el principal motiu de tot això era que el pare va ser durant molts anys l'apuntador escènic a la Coral l'Estrella. També vaig ser un dels refundadors de l'Esbart Dansaire Santvicentí, dic refundador perquè ja havia estat fundat amb anterioritat i s'havia perdut. A l'Esbart hi ballava i també tocava el piano, només que quant feia un cosa no feia l'altre. També havia jugat a futbol amb el primer equip del Sant Vicenç, hi estigué tres o quatre temporades, no ho recordo exactament ja que ja fa molt de temps.

Tens alguna altra cosa per explicar-me que no sigui molt llarga ?
Te'n podria explicar moltes més, però penso que serien massa llargues i hem faria pesat. Ara m'agradaria poder saludar a tots els meus companys que he tingut i que encara tinc i que han intervingut en les activitats que he mencionat, però com que això és impossible fer-ho de un en un, des d'aquestes pàgines d'El Breny els envio una cordial salutació a tots. Però n'hi ha un de company que no està vivint a Sant Vicenç, tot i ser Santvicentí, que també li envio una cordial salutació, el saludo sol perquè està vivint a Prats de Lluçanès i és en Mossèn Lluís Jané, amb el qual havíem fet música conjuntament, ell posava la lletra i jo la melodia, junts havíem fet cançons com ara: La Pasqua Santvicentina (Vals Caramelles), a la Mare de Deu de Castellet ( sardana ) i Visca Sant Vicenç ( sardana ), d'entre d'altres.

Per anar acabant m'hauries de dir que et sembla l'Esplai ja que també n'ets soci.
No et puc explicar gran cosa perquè som uns socis novells, dic que en som perquè la Isabel també n'és de sòcia, però el poc que en se ho considero molt positiu per la tasca que desenvolupa en referència a la gent gran del poble. Hi vaig fent alguna visita per passar-hi una estona i recordar amb els companys algunes coses de la nostra joventut o bé de l'actualitat. No hi estic gaire estona perquè jo hi havia passat moltes hores tancat en un local quan feia de músic més "actiu". M'agrada passejar, però l'estona que hi estic m'hi trobo molt bé, més ben dit ens hi trobem bé quan hi anem tots dos, l'Isabel i jo.

Penso que l'explicada que ens has fet serà molt profitosa per a tots els lectors, alguns ja saben moltes coses de la teva vida, d'altres no tantes i gràcies a aquesta entrevista ja en saben més. Moltes gràcies per la teva amabilitat en nom d'El Breny i d'un servidor.

ESTEVE LAFONT

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet