Entitats


1. Associació Musical Castellet

2. L'Esbart Dansaire Santvicentí a Itàlia

3. La guerra de les banderes (Esbart)

4. Colla de Geganters, de viatge per Maó

5. Concert de sardanes i música popular

6. El MIJAC de Sant Vicenç comença el nou curs


Associació Musical Castellet

L'Associació Musical Castellet ha començat l'any amb la Festa de Benvinguda als locals de les Escoles Velles, el 25 de Setembre. Si no hi vares ser però vols passar-ho bé, cantar i jugar cada dissabte al matí, el nou curs s'inicia el dissabte 2 d'octubre.

T'hi Apuntes?

Associació Musical Castellet


L'Esbart Dansaire Santvicentí a Itàlia

L'Esbart Dansaire Santvicentí a ItàliaAquest estiu, l'Esbart Dansaire Santvicentí ha tornat a participar en un festival internacional de dansa folklòrica. Enguany, ha estat Itàlia el país escollit i concretament el XXIX festival internacional de folklore d'Alatri, una petita població situada al centre del país, molt a prop de Roma.

La participació de grups provinents d'arreu del món va configurar un mosaic folklòric ple de diversitat, i va convertir el festival en una finestra a la cultura popular des d'on es podia contemplar l'exotisme oriental de la dansa Coreana, els ritmes càlids de Brasil o Costa Rica, la passió dels balls Argentins, la força de la coreografia mexicana, o bé els tocs d'originalitat del grup Israelià El folklore Italià també hi va ser representat, concretament per dos grups, un provinent de l'illa de Sicília i l'altre del nord d'Itàlia a més de dos grups locals de la població d'Alatri, un dels quals "Aria di casa nostra" ben conegut per l'Esbart ja que havien participat conjuntament l'estiu passat en un altre festival internacional a Hongria. El grup santvicentí va oferir el seu repertori de dansa folklòrica a diverses poblacions properes a Alatri, concretament va actuar a Cassino, Castro, Bovile, Collepardo a part de les actuacions a la mateixa població d'Alatri. El programa de dansa estava format per les següents coreografies: Ball de Pabordes, Les Majorales d'Ulldemolins, Ball Rodó, La Castanya, La Bolangera i les Gitanes de Sant Vicenç de Castellet.

A part de les danses, sis persones del grup experimentades en qüestions de cant van preparar un seguit de cançons, la melodia de les quals va acompanyar al grup durant tota l'estada i va proporcionar moments de veritable plaer auditiu tot fent les delícies dels altres grups participants. Un d'aquests moments va ser durant l'acte de clausura on el grup va cantar "El cant dels ocells" dins de l'església d'Alatri.
L'organització va condicionar les escoles del poble per tal de poder allotjar els grups del festival. Les aules de les escoles feien d'habitacions improvisades, els passadissos es convertien en vestuaris i magatzem, el gimnàs es transformava en sala d'assaig i els lavabos en dutxes, on, per cert, en hores d'urgència higiènica el caos i el desordre s'apoderaven de l'ambient. Els àpats també és realitzaven en locals escolars condicionats, els 37 membres de l'expedició santvicentina tenien assignada una petita aula on cada dia, de forma sistemàtica a les 12:30 del migdia, es repartien els plats de macarrons "al dente" que varen fer les delícies dels dansaires els primers dies, i que es van convertir, gràcies a la repetició diària, en un martiri gastronòmic durant les darreres jornades. Durant l'estona dels àpats, el grup santvicentí es divertia tot cantant cançons d'allò més variades i que van agradar molt tant a les cuineres com al resta de grups que coincidien en el local.

Malgrat l'atapeïda agenda d'actuacions que l'organització havia preparat per a l'Esbart, gairebé diàries, hi va haver temps per fer altres tipus d'activitats, com ara una visita guiada per la ciutat de Roma, una audiència amb el "Papa", una sortida a un parc aquàtic o bé la participació en alguna festa nocturna organitzada juntament amb la resta de grups participants.

En aquest sentit cal destacar la participació activa dels membres del grup local "Aria di casa nostra" que, al marge de l'organització del festival, mostraren, en tot moment, una alta predisposició en col·laborar en qualsevol iniciativa que sorgís dedicant-hi tot l'esforç necessari i en moltes ocasions molt més que això, demostrant, per tant, l'elevat grau d'hospitalitat de la gent d'Alatri.

En general podem dir que el viatge va ser d'allò més profitós i va permetre a tot l'esbart viure unes veritables jornades de convivència. Esperem que el bon ambient respirat i l'energia mostrada durant tot el viatge serveixin a l'entitat per afrontar la propera temporada amb moltes ganes i il·lusió.

Albert Giralt


La guerra de les banderes

Una de les anècdotes més significatives del viatge que l'esbart dansaire ha fet a terres Italianes ha estat el conflicte que va sorgir entre la organització del festival internacional i l'esbart dansaire en relació als símbols nacionals que havien d'acompanyar al grup folklòric en tots els actes oficials del festival.

Als pocs minuts d'arribar a terres Italianes, durant el viatge en autocar entre l'aeroport de Roma i el poble d'Alatri (lloc on es va allotjar el grup) es van repartir a tots els dansaires i participants en l'expedició catalana les acreditacions amb la sorpresa per a molts d'ells al veure-hi la inscripció SPA (acrònim d'Espanya). L'astúcia i la destresa del col·lectiu Santvicentí va aconseguir que el matí següent l'acrònim CAT lluís en l'acreditació tot substituint al d'SPA i per tant, deixant clara la procedència del grup i de la dansa folklòrica que representa. La fotografia mostra l'acreditació restaurada amb molta habilitat tot fent servir materials tant sofisticats com l'esparadrap i el bolígraf.

El següent ensurt va ser quan l'organització va anunciar que havia de ser la bandera espanyola i l'himne d'Espanya els que havien d'encapçalar l'acte inaugural del festival així com el resta d'activitats i actuacions programades amb participació de l'esbart. La reacció dels dansaires va ser l'esperada i es van negar a seguir tal inflexibilitat protocol·lària. Una representació del grup (Toni Serran i Lluís Oliveras) va manifestar el desacord als organitzadors i es va intentar negociar una sortida consensuada, el resultat va ser bo, encara que no òptim. Degut a la presència d'autoritats diplomàtiques no es va poder aconseguir cap modificació de l'acte inaugural, per tant, la bandera i l'himne d'Espanya van ser presents en la cerimònia. De tota manera, cal donar gràcies al vestuari que lluïen els dansaires ja que les barretines van servir de quelcom més que per salvaguardar el cap del sol, doncs la majoria d'elles van acabar uns quants centímetres més avall de les orelles tot dificultant la qualitat de l'audició. Pel que fa a la bandera cal esmentar que la Senyera, tot i patir la marginació institucional no va quedar renegada a un segon pla ja que l'habilitat de l'abanderat de l'esbart (Xavi Caballo) va fer possible que la nostra ensenya fos ben visible durant tot l'acte.

A part de l'acte inaugural cap més altre actuació de l'esbart va ser acompanyada per símbols espanyolistes i en totes elles va quedar clar l'origen del grup així com de les danses folklòriques que es van representar.

Albert Giralt


Colla de Geganters, de viatge per Maó

La colla de Geganters i Grallers de Sant Vicenç aprofità la primera setmana de Setembre per desplaçar-se fins a Maó per mostrar per carrers i places dos gegants poc coneguts al poble, el Malparit i la Figaflor, però que feren gaudir d'allò més als habitants de la petita illa.

La Colla de Geganters a MaóGeganters i grallers de Vallgorguina, Sant Lluís, Castellterçol, es Castell, Llucmaçanes i la colla local de Maó acompanyaren als santvicentins durant les Festes de Gràcia del 4 al 10 de Setembre a la població de Maó. Les diferents colles geganteres tenien organitzades durant aquests dies cinc cercaviles i ballades de gegants. La colla de Sant Vicenç fou durant aquests actes una de les més ben rebudes, fins i tot la més fotografiada, el que ho prova que durant tres dies seguits la fotografia de la nostra colla era la que acompanyava la crònica del diari de Menorca dels diferents actes. A diferència de les altres colles, dedicades exclusivament a la feina gegantera, la colla santvicentina participà, juntament amb la colla local, en el correfoc que tingué lloc a s'Esplanada el dilluns 6 de Setembre.

Els nostres gegants, acostumats a viatjar en el remolc d'una furgoneta, aquesta vegada agafaren un vehicle força més gran, un vaixell. De moment, el Malparit i la Figaflor són el dos membres de la família gegantera santvicentina que han viatjat més lluny. Membres de geganters comenten que ha estat una experiència tant per gegants com per geganters i grallers força enriquidora i que esperen repetir l'experiència en d'altres ocasions per portar la fal·lera gegantera santvicentina cada cop més lluny.


Agrupació Sardanista Sant Vicenç de CastelletConcert de sardanes i música popular

El diumenge 25 de juliol a 2/4 11 del vespre a la Plaça de l'Ajuntament i a la fresca, la Cobla Sabadell oferia al nombrós públic assistent un excel·lent concert de sardanes i música popular, programant per la primera part les sardanes següents:

1-Recordant Vic de Joaquim Serra
2-Fent-se clar De Ramon Serrat
3-portal de l'Àngel de Rafael Ferrer
4-75 aniversari de Conrad Saló
5-Lloret Vila encisera de Domènec Moner
6-En Fèlix... de Jaume Cristau

La segona part consistia en un repertori de música popular:

1-Homenatge a Manuel Saderra de Joan Lluís Moraleda
2-Mr. Jacques de Josep Serra
3-El Pasodoble de Manuel Oltra
4-Le Merle Blanc de Eugene Damaré
5-Sitges 1900 de Jordi Beumala
Albada, Fanfàrria, Ball de Societat, Processó, Mazurka, Meditació, Festa i Gatzara

Nota: La sardana "En Fèlix" es dedica al Sr. Felix Ruisanchez Garcia.

El concert va ser un dels que més públic va aplegar a la Plaça de l'Ajuntament.El públic va quedar molt satisfet perquè va ser un concert tradicional amb sardanes a la primera part i a la segona amb música popular.


El MIJAC de Sant Vicenç comença el nou curs

Ep Nois !

El MIJAC de Sant Vicenç comença el nou curs 1999-2000 el proper 25 de Setembre a les 4 de la tarda a la plaça de l'església. Tots els nois i les noies d'entre 5 i 15 anys que estiguin interessats en jugar, fer excursions, tallers, etc., els dissabtes, que vinguin a "provar" com s'ho passen aquest primer dia de la temporada. !

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet