Reportatge


LA UNIÓ FA LA FORÇA
El programa de Josep Cuní a TV3 fa de plataforma reivindicativa per acabar amb una injustícia històrica

Maria Casals Flaqué mostrant el rebut que li van fer a la seva mare quan li van incautar els diners de la República.La Maria Casals Flaqué, un dia mentre feinejava per casa escoltava el programa d'en Josep Cuní "Els matins de TV3". De sobte li va semblar que el tema del qual parlaven no li era desconegut. Parà atenció i efectivament, la senyora Lídia Jiménez Capdevila denunciava un fet que havia passat a la seva família; l'any 1938, la incautació per part del règim franquista del patrimoni de la família emparant-se en els Decrets Lleis firmats per Franco el 27 d'agost del 1938 que obligaven als habitants de les zones conquistades per l'exèrcit a entregar al Banc d'Espanya o a l'ajuntament els diners de curs legal emesos pel govern de la República. El paper moneda era bescanviat per un rebut que s'encapçalava amb la frase "Fondo de papel moneda puesto en circulación por el enemigo".

I efectivament, la Maria va recordar moltes converses mantingudes amb la seva mare que es queixava per la falta d'aquells diners dipositats a l'ajuntament ja que va sumir la seva família a la misèria de tal manera que quan el seu pare va tornar de la Guerra Civil, greument malalt, van poder sobreviure gràcies a l'ajut de bona gent del poble. Els pares de Maria Casals, Salvador Casals i Pepeta Flaqué.Tot seguit, la Maria va trucar a la televisió, que la van posar en contacte amb la Lídia Jiménez, la seva mare Montserrat Capdevila, el senyor Ramon Bertran i la Maria Carme Masià que ja feia temps que lluitaven per aconseguir el retorn dels diners incautats.

Aquests mateixos havien format una associació amb el nom d'Agrupació de Perjudicats per la Incautació Franquista (APIF). Degut a la complexitat del tema i el context on s'han hagut de moure no trobaven l'ajut necessari per tirar endavant. Però d'ençà d'aquesta moguda mediàtica (televisió, premsa, ràdio...) esperen que el petit grup prosperi i tinguin més força per aconseguir el que els pertoca i més tenint en compte que el destí d'aquests diners era dipositar-los al Banc d'Espanya que es comprometia a recollir-los i custodiar-los. Finalment i en veure tot això, la Maria era conscient de que necessitava un rebut per acreditar la seva reclamació. Sortosament, el seu marit, en Francesc Rosa havia ordenat tots els papers antics de la casa i recordava aquest paper tan imprescindible.

Actualment, l'APIF rep el suport del Síndic de Greuges Rafael Ribó, el defensor del poble a Espanya Enrique Múgica i el grup d'ERC al Congrés dels Diputats. Com a curiositat i tenint en compte les inflacions registrades en els últims anys, 1 pesseta de l'any 1936 equival a 1,50 euros actuals.

El rebut amb les set mil tres-centes trenta-cinc pessetes requisades a la mare de Maria Casals.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet