Festa Major 2005


UNA FESTA MAJOR DE PEL·LÍCULA
Sant Vicenç de Castellet escenari de Las vidas de Celia

Un any més ha arribat el mes de juliol i amb ell és el temps de festa grossa a Sant Vicenç. Entre els dies 2 i 11 de juliol, l’associació Activa’t de Festa va tornar a organitzar tota una sèrie d’actes per a tots els públics que es van caracteritzar per la bona assistència de públic a la majoria d’actes però que alguns d’ells no van ser del gust de tothom. A causa de la sequera que porta patint tot el país, es va decidir suspendre el correaigua per la manca d’aigua que hi ha i el castell de focs per l’elevat risc d’incendi que té la comarca, tot i que ja hem tingut algun ensurt. Com fem habitualment, El Breny farà un breu resum d’algun dels actes més destacats.

Correfoc i Concert jove amb Mazatecos, Lagarto Amarillo i Rakel Winchester

Un dels trets de sortida de la festa major santvicentina és el correfoc que organitza any rere any els membres de la Colla de Geganters. El dissabte dia 2 a dos quarts d’onze tocats de la nit començava el recorregut de l’espectacular correfoc a la plaça Clavé on poc després tots els diables i totes les bruixes portarien a tot el públic participant "de cap a l’infern" passant pels carrers més cèntrics de Sant Vicenç.

Tot i que hi havia poca gent participant hi havia molta gent que s’ho mirava des de fora. Per sort, no s’ha de lamentar cap incident. Un cop gastada tota la metralla, els grallers i tabalers dels Geganters van conduir a tota la gent fins a la plaça de l’Onze de Setembre on es celebrava el concert jove.

A diferència de l’any passat, el concert jove estava organitzat per Activa’t i es van poder escoltar tres concerts en un. Primerament, van tocar els Mazatecos, llavors Lagarto Amarillo i finalment Rakel Winchester. El concert d’enguany no va tenir la participació esperada, d’una banda perquè en pobles veïns hi havia un altre tipus de concert que potser agrada més al públic i de l’altra que portem tres anys escoltant el mateix estil de concert a Sant Vicenç. Potser seria hora de canviar...

Exposició "Trobada de mòduls a Escala HO"

Els membres de l’Associació Sant Vicenç de Castellet Amics del Ferrocarril (ASVICAF) van organitzar una gran exposició. Es tractava d’un trobada de mòduls de diferents entitats catalanes relacionades amb el món del tren, que van unir esforços i van poder construir la maqueta de trens a Escala HO més gran exposada a Catalunya.

Va ser un continu anar i venir de gent que durant el dissabte dia 2 i el diumenge dia 3 es van acostar fins a Can Soler per veure aquesta impressionant maqueta, ja que ocupava tota la sala polivalent.

Campionat de XBOX

Al llarg de tot el matí i bona part de la tarda del diumenge, un bon nombre de nois es van acostar fins a la plaça porxada de Can Soler per disputar el Campionat de XBOX (video-consoles). S’hi podia jugar a tennis, futbol, bàsquet,... i als guanyadors van rebre diferents premis per la seva participació.

Espectacular guateque amb Els Sirex

Tot just quaranta anys després de fer de teloners del mític grup The Beatles a la Monumental de Barcelona, Els Sirex van tornar a Sant Vicenç després de molts anys d’haver vingut per última vegada al mític Ateneu.

El diumenge dia 3 de juliol, la plaça de l’Onze de Setembre estava a punt de rebentar ja que més de 2.000 persones van voler tornar a veure al carismàtic grup de la dècada dels 60, que tot i que ja no són tan joves van fer ballar des del més petit fins al més gran amb algunes de les seves famoses cançons com "La escoba", "Que se mueran los feos", entre moltíssimes altres.

L'organització va preparar un guateque just abans del concert per recordar vells temps. Va ser un espectacular concert on tothom va disfrutar de valent on feia temps que el poble de Sant Vicenç no respirava aquest ambient de Festa Major.

Espectacles infantils. Titelles, pallassos, màgia i animació

Com ja és habitual, Activa’t de Festa va preparar una setmana farcida d’espectacles infantils per al més menuts en un parc diferent cada dia.

El dilluns dia 4 al porxo de Can Soler, la companyia Binixiflat va portar el seu espectacle de titelles "El gegant sempre té gana" on un bon nombre de nens, nenes, pares, mares, avis i àvies van estar ben pendents que el gegant no és mengés a ningú.

L’endemà dimarts, Pallassos sense fronteres van presentar la funció "Una escola de nassos... donem una lliçó a la guerra" a la plaça Espanya.

El dimecres dia 6, el parc de Sant Joan s’omplia de quitxalla per ballar, cantar i jugar amb la companyia de Parranda que presentava el seu nou espectacle "El sarau".

Va ser una petita festa major adaptada a tots els nens i nenes i que s’ho van passar d’allò més bé. Al dia següent, el Mag Lari va portar els seus trucs de màgia i el seu bon humor a la plaça de l’Onze de Setembre amb "Màgia Cadabra".

El divendres 8 i per culpa d’un incendi forestal a Navarcles va fer endarrerir la funció de la companyia Sapastre a la plaça Catalunya. Tot i el retard, un bon nombre de públic va esperar pacientment per veure els seus "Disbarats a dojo".

Finalment, el dilluns dia 10 es va preparar una tarda amb jocs inflables i kards que van aplegar un bon nombre d’infants a la plaça de l’Onze de Setembre.

Orfeonistas de Siempre de Caracas

El dimarts dia 5 de juliol, un centenar de persones es van reunir a l’església parroquial per escoltar el concert de cant coral que va oferir el cor Orfeonistas de siempre provinents de Veneçuela.

Va ser un concert molt aplaudit on finalment el cor va haver de fer alguns bisos per satisfer a tot el públic assistent.

Danses folklòriques de Rússia

Dimecres a la nit, la plaça Onze de Setembre també es va omplir per veure les espectaculars danses que van oferir els Cossacs del Don de Rússia.

També va ser un espectacle molt aplaudit que va embadalir a més d’un amb els espectaculars salts que feien els membres del cos de ball on també hi havia la música en directe.

Danses dels Països Catalans i Música tradicional mallorquina

L’Esbart Dansaire Santvicentí va organitzar per la nit de divendres a la plaça de l’Onze de Setembre tot un seguit de danses folklòriques d’arreu dels Països Catalans.

L’espectacle de l’Esbart va rebre els aplaudiments de tot el públic assistent i un cop acabat, el mateix Esbart va organitzar un concert de música tradicional mallorquina amb el grup Quart creixent on tot el públic estava convidat a ballar gràcies a les indicacions que s’anaven donant.

Concert jove amb The bitch bite i Gato negro

Tot i que al programa de Festa Major hi havia anunciat la presència de quatre grups finalment només van actuar dos al porxo de Can Soler el divendres a la nit.

Primerament, va ser el torn de The bitch bite, un grup novell santvicentí que es caracteritza per algunes versions que han fet d’alguns grups britànics com Oasis o The Jets tot i que també tenen cançons pròpies.

Després i un any més, va ser el torn de Gato negro. Un grup heavy que es caracteritza pel seu to crític en totes les seves cançons.

Festa Andalusa

La Casa d’Andalusia de Sant Vicenç de Castellet va organitzar la seva pròpia festa al porxo de Can Soler la tarda del dissabte dia 9. Va ser una festa que va comptar amb un gran nombre de públic assistent i va comptar amb la presència de Sánchez Molina, Lourdes Portales i els quadres de ball del Centre Cultural Andalús.

Concert i ball amb l’Orquestra La Chatta

El mateix dissabte i a partir de dos quarts de vuit de la tarda, la plaça de l’Onze de Setembre va acollir un concert de festa major a càrrec de l’Orquestra La Chatta.

Feia un parell d’anys que no es celebrava cap concert d’aquest tipus i tot i que la plaça no estava plena també va ser molt ben rebut.

Un cop arribada la nit, la mateixa orquestra va preparar el típic ball de festa major però al igual que l’any passat es va haver de suspendre per culpa del fort xàfec que va caure durant la nit.

Trobada de gegants i trobada de puntaires

El diumenge de Festa Major, els carrers més cèntrics santvicentins es van omplir de gom a gom ja que es van celebrar multitud d’actes a la mateixa zona i al mateix temps.

Podem destacar la novena Trobada de Puntaires i la tretzena Trobada de Gegants que va organitzar la Colla de Geganters i va portar una dotzena de colles vingudes d’arreu de Catalunya.



II Festival de Dansa

Per segon any consecutiu es va organitzar el Festival de Dansa que va anar a càrrec de les diferents escoles i gimnasos del poble.

Hi van actuar l’escola de dansa +K Dansa, el Gimnàs Marca, l’escola de ball Margarita i l’escola Roser i van omplir la plaça de l’Onze de Setembre ja que la major part del públic tenia ganes de veure els espectacles que fan al llarg de l’any.

 



Brrum!

Un dels espectacles més innovadors d’aquesta Festa Major era l’espectacle Brrum! organitzat per Activa’t de Festa i Xàldiga de Manresa amb la col·laboració de diferents entitats santvicentines i persones a títol personal.

Va ser un espectacle de llum i foc que va fer reviure la llegenda de la Torre del Breny on hi havia la presència de diables, bruixes, gent del poble, el Baró i la Baronessa de Castellet... entre molts altres.

Es va celebrar a la plaça del Pi i a la plaça de la Generalitat durant la nit de diumenge i va haver-hi opinions per a tots els gustos.

Havaneres

En substitució del tradicional castell de focs que es va suspendre per culpa de la sequera, es va optar per fer havaneres a la plaça de l’Onze de Setembre el dilluns a la nit a càrrec del grup Vallparadís. Aquestes, van agradar molt i a la mitja de part es va repartir rom cremat per a tothom.

Actes destacats

A part de tots aquestes actes hem de destacar diferents actes esportius com per exemple les 18 hores de Futbol Sala Femení, el Torneig de Partides Ràpides d’Escacs, la Cronoescalada a la Balconada que aquest any ha variat una mica el seu recorregut i l’Aquatló Popular. També cal destacar l’estrena de teatre de l’obra Helmut a càrrec del grup Cul-i-seu que va omplir el teatre les dues nit d’estrena. Al mateix temps, aquesta festa major també es va caracteritzar per les xerrades, exposicions, balls, sardanes...

Las vidas de Celia d’Antonio Chavarrías a Sant Vicenç

Durant la nit del dia 9 i 10 de juliol, la fira era un gran rebombori de gent. Alguna cosa passava. És que diferents actors com Àlex Casanovas o Najwa Nimri estaven donant voltes perquè s’hi gravava la última pel·lícula d’Antonio Chavarrías, Las vidas de Celia. Una gran càmera de televisió s’anava passejant i anava gravant seqüències amb el director Antonio Chavarrías al costat gairebé en l’anonimat. En l’anterior número d’El Breny ja ens vam fer ressò d’aquest fet i cal dir que als figurants santvicentins que hi van participar es mereixen un monument perquè van aguantar llargues hores de rodatge. Si voleu veure la pel·lícula encara ens haurem d’esperar una mica ja que fins l’any que ve no està prevista la seva estrena.

REPORTATGE: JORDI LARGO
FOTOS: JORDI LARGO

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet