Reportatge


TRENTA ANYS DE CORAL INFANTIL
Trenta anys educant amb la música i el lleure

Trenta anys. Què ràpid de dir, però si et pares a pensar, són molts concerts, moltes trobades, molts nens, molts records, moltes vivències... un munt d'experiències que han fet i fan que vagi creixent i consolidant una entitat com és aquesta, la Coral Infantil Nou Horitzó.

Els inicis

Tot començava pels volts de 1974, amb la iniciativa de Mn. Pere Soldevila, que en fou el promotor, i un seguit de pares i cantaires de la Coral Al Vent que van començar a pensar i a demanar que volien una coral infantil, que pogués reunir als infants i joves del poble i els iniciés en el meravellós món del cant coral i instrumental.

Així doncs, el dia 7 de setembre de l'any 1974, davant de tots els membres de la Coral Al Vent, reunits en assemblea a Can Vila d'Artés es decidí la creació de la Coral Infantil Nou Horitzó, que començaria el seu camí dins la música i l'educació dels infants aquell mateix octubre.

Secretariat de Corals Infantils de Catalunya

El 10 de gener de 1975 ens adherim al SCIC (Secretariat de Corals Infantils de Catalunya), on des del primer moment i fins a dia d'avui participem dels diferents actes i trobades que es fan al llarg de l'any per tot Catalunya, cantant el repertori dissenyat per cada curs i col·laborant amb multituds de corals infantils de la resta del país. Durant aquests trenta anys, la nostra coral ha pogut cantar a molts pobles i ciutats en les diferents trobades del SCIC, però cal destacar les grans trobades generals organitzades primerament al Palau d'Esports de Barcelona i després al Palau Sant Jordi, com també les darreres actuacions d'aquests anys a l'Auditori de Barcelona, reunint algunes vegades més de 5000 cantaires infantils. Però amb tots aquests anys, la nostra coral també ha tingut renom dins el SCIC. A part de ser una de les corals amb més antiguitat i permanència dins el secretariat, és una de les corals que ha organitzat més trobades de corals infantils a la nostra vila, on s'han arribat a reunir més de 400 cantaires per interpretar cantates tan conegudes com: La formigueta que anava a Jerusalem, La llegenda de Sant Jordi (estrena absoluta), El Follet Valent... i també una gran quantitat de cançons infantils, d'autors i tradicionals catalanes, deixant sempre un molt bon regust de boca a tots els participants i oïents.

Una entitat viva, activa i dinàmica

Però a part de fer el treball anual del SCIC, la coral des del primer dia ha estat una entitat activa i dinàmica dins el teixit cultural santvicentí, que ha aconseguit mantenir-se com a entitat infantil i juvenil que educa els valors de la música i el lleure, en una societat on la cultura i la música no vénen, però ajuda a fer créixer i educar als infants. L'any 1989, i per raons burocràtiques, es constitueix a Sant Vicenç de Castellet l'Associació Musical Castellet, com a entitat jurídica pròpia i que, empararia legalment i jurídicament la Coral Infantil Nou Horitzó.

Actes i tradicions

El dia a dia de la nostra entitat sempre ha estat carregat de feina per la gran quantitat d'actes que s'han arribat a fer i encara es fan. A part de les trobades del SCIC, la coral des del primer Nadal ha organitzat el tradicional Concert de Nadal on s'han interpretat, cantat i tocat una gran quantitat de cançons tradicionals nadalenques de casa nostra i de fora. També durant les festes nadalenques s'han pogut representar els tradicionals Pastorets de Sant Vicenç, que des de l'1 de gener del 1983 una entitat musical com la nostra, ha estat l'encarregada de portar a escena les tradicionals representacions nadalenques, i creant Nadal rera Nadal una tradició arrelada i amb força a dins del nostre municipi.

Com a gran tradició dins la nostra entitat, també tenim les Caramelles, una gran festa que fa sortir la gent al carrer durant els dies de Pasqua, per tal de poder sentir cantar i veure ballar les danses i cançons de casa nostra. Però aquesta diada dins la nostra entitat sempre ha tingut un sentit important ja que hem arribat a personalitzar una tradició, tot adaptant i arreglant les diferents cançons i balls al moment actual, sent així unes de les Caramelles més diferenciades del nostre país, però aconseguint des de l'any 1975 que no falti la música, el carro, el boix, els caramellaires, els ramets, els bastons... pels carrers del municipi durant la diada de Pasqua. A part d'aquestes activitats cal englobar tots els concerts, trobades, intercanvis, juguem cantants... que s'han d'anar celebrant durant tot l'any, per tal que l'entitat estigui viva i activa.

L'educació de la cultura i el lleure

Però una cosa que tenim clara dins de l'entitat, és que si no complementéssim les activitats corals amb les culturals i del lleure, difícilment subsistiríem. No ens hem d'enganyar, a molts infants no els hi agrada el cant coral i molts pares confien els seus fills a la nostra entitat. Com a coral infantil amateur que som, això és un autèntic repte i fem un esforç perquè tothom estimi la música i el cant coral d'una manera o altra.
És per això, que el món del lleure sempre ha estat present dins l'entitat. Començant per la Festa de Benvinguda, la tradicional castanyada i pujada a Vallhonesta, el Pessebre Vivent dins la Festa del Caga Tió, el Carnestoltes, les Gitanes al carrer, dissabtes lúdics... i sobretot les tradicionals Colònies de la Coral. Durant aquests trenta anys, cada estiu en acabar el curs, s'han organitzat les colònies més esperades i desitjades pels infants. S'han pogut visitar una gran quantitat de cases de colònies i municipis que han permès compartir grans moments d'aventures, jocs, danses, música,... tant als infants com als mateixos monitors – directors de la Coral, que són els que han treballat i treballen davant dels nens, per tal que les activitats musicals i lúdiques siguin divertides, atractives, profitoses i sobretot que deixin bons records a tots els nens que han passat i passen per la nostra entitat, sempre tenint el suport de la gran quantitat de pares i mares que han treballat conjuntament amb els monitors per tal que l'entitat continués endavant.

Les colònies de la Coral

1r. Curs 1974 – 1975
2n. Curs 1975 – 1976 Castell de l'Arny
3r. Curs 1976 – 1977 Lourdes de la Nou
4t. Curs 1977 – 1978 Sant Jaume de Frontanyà
5è. Curs 1978 – 1979 Lourdes de la Nou
6è. Curs 1979 – 1980 Sant Jaume de Frontanyà
7è. Curs 1980 – 1981 Sant Martí de Sesgaioles
8è. Curs 1981 – 1982 Banyoles
9è. Curs 1982 – 1983 Saldes
10è. Curs 1983 – 1984 Aiguafreda
11è. Curs 1984 – 1985 Queralbs
12è. Curs 1985 – 1986 Artesa de Segre
13è. Curs 1986 – 1987 Espinelves
14è. Curs 1987 – 1988 Sant Pau de Segúries
15è. Curs 1988 – 1989 Santa Maria del Corcó
16è. Curs 1989 – 1990 Pi de Bellver de Cerdanya
17è. Curs 1990 – 1991 Horta de Sant Joan
18è. Curs 1991 – 1992 Castellterçol
19è. Curs 1992 – 1993 Gombrèn
20è. Curs 1993 – 1994 Pontós
21è. Curs 1994 – 1995 Valldevià
22è. Curs 1995 – 1996 Planoles
23è. Curs 1996 – 1997 Sant Feliu de Pallerols
24è. Curs 1997 – 1998 Esponellà
25è. Curs 1998 – 1999 Begudà
26è. Curs 1999 – 2000 Gombrèn
27è. Curs 2000 – 2001 La Torre de Cabdella
28è. Curs 2001 – 2002 Fogars de la Selva
29è. Curs 2002 – 2003 Viladrau
30è. Curs 2003 – 2004 Pi de Bellver de Cerdanya
31è. Curs 2004 – 2005 Sant Iscle de Colltort

La Coral i els joves

Però dins el món coral infantil arriba un moment difícil, el moment on els infants fan el canvi de veu i l'adolescència. Per falta d'una coral intermitja, i per la poca relació amb la coral "gran", pocs són els joves que han seguit dins el món coral. És per això, que des del primer moment i per tal que s'allargués la durada d'aquests joves dins l'entitat, es va iniciar l'educació amb la música instrumental, sistema orff o de petita percussió. Aquest mètode durant tots aquests anys ha ajudat a acompanyar i instrumentar moltes de les cançons infantils. Però dins l'entitat hi va haver un moment important l'any 1988, quan es va crear el conegut conjunt instrumental i vocal juvenil Disset i Escaig, coordinat i dirigit pel mestre Francesc Vila. Va ser sempre un grup de joves, que amb diferents components i etapes, van realitzar grans quantitats de concerts per diferents indrets de les terres catalanes i també a zones com Mallorca o Astúries, i els recordats viatges a altres països com Itàlia o Àustria.

Agraïment

Amb aquest petit reportatge, es pot veure un resum del que és i el que ha estat la nostra entitat. Una entitat sense ànim de lucre, però que sempre ha treballat i treballa amb els nens i per als nens, però també per poder mantenir vives unes tradicions i experiències que han de perdurar en la història de Sant Vicenç de Castellet. Però això no hagués estat possible sense la participació de la gran quantitat de santvicentins i santvicentines que han col·laborat en algun moment o altre amb aquesta petita però estimada entitat. És per això i des d'aquí, que la gent que avui dia portem l'entitat endavant i treballem per mantenir unes arrels que van sorgir fa 30 anys i que han anat creixent i donant tants fruits, volem dir a tothom; nens, nens, pares, mares, monitors, monitores, músics, col·laboradors... MOLTES i MOLTES GRÀCIES per treballar per l'entitat que avui tenim: la Coral Infantil Nou Horitzó de l'Associació Musical Castellet.

Cliqueu-hi a sobre per ampliar-les

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet