El Poble


1. LA PLAÇA GALOPA AL RITME DEL BALL DE GITANES

2. PRESA DE POSSESSIÓ DEL SENYOR FRANCESC CASCALES

3. PROCLAMACIÓ DE LA PUBILLA I L'HEREU COMARCAL


LA PLAÇA GALOPA AL RITME DEL BALL DE GITANES

FOTO: JORDI LARGOEl tradicional Ball de Gitanes de Sant Vicenç es va tornar a celebrar després de 15 anys continus després de la seva recuperació per part de l'Esbart Dansaire Santvicentí. La ballada d'enguany es va celebrar el dia 15 de maig i va comptar amb la presència de més de 200 balladors repartits en 12 colles diferents ja que aquest any, el Club Natació Castellet tenia la seva pròpia colla. També s'ha de destacar l'estrena que feia cada entitat participant del seu propi estendard.

Com ja és habitual a la plaça de l'Ajuntament ja no hi cabia ningú més quan pels volts de dos quarts d'una, quan els Barons de Castellet acompanyats de la Colla de Geganters feien la seva entrada a la plaça. Després, el Ball de Caldes juntament amb el galop d'entrada va permetre l'entrada a tots els participants. La Cobla Ciutat de Terrassa va ser l'encarregada de posar la música en directe. FOTO: JORDI LARGOLlavors, es va fer el sorteig de la núvia entre totes les noies participants, que aquest any va ser Pilar Carrascal dels Geganters en substitució de Montse Cuguró. Després va ser el torn del Xotis, les Catxutxes, les Contradanes, la Jota i el Vals-jota. També s'ha de destacar la formació de l'estrella formada per totes les colles participants. Finalment, es va convidar a tots els familiars i amics a fer el galop final que va fer que la plaça de l'Ajuntament semblés un autèntic mar de gent ple de colors. Després es va fer el Vals dels Barons on tot el públic assistent també el va poder ballar gràcies a les indicacions que s'hi feien.

Hem de destacar, la creació d'aquest any d'un nou pastís de nata, xocolata i maduixes dedicat exclusivament pel Ball de Gitanes de Sant Vicenç creat pel pastisser santvicentí Ricard Berenguer.

JORDI LARGO

Fa uns quants anys...

El mes de juny de l'any 1949, el periòdic Castellet publicava una ressenya apareguda al butlletí del Centre Excursionista de la Comarca del Bages firmada per Josep Mª Gasol, que d'una manera resumida deia:

El típic Ball de Gitanes, una de les danses més espectaculars del riquíssim folklore català, va ser portat a Sant Vicenç per picapedrers procedents de Caldes de Montbui. Va celebrar-se durant alguns anys per les festes del Carnestoltes. Però havent decaigut l'afició durant una llarga tungada de temps, l'any 1918 tornà a ballar-se a Sant Vicenç gràcies al senyor Pere Canal, secretari de l'ajuntament, que aplegà i ensinistrà a un estol de jovent santvicentí. Fou representat amb gran èxit artístic i de públic per la Festa Major de l'any 1918. Però l'esforç d'aquella agrupació incipient esdevingué esporàdica. Enguany, el segon dia de la Festa Major – Dilluns de Pasqua Granada – era dansat novament pels components del novell Esbart Dansaire Santvicentí constituït principalment per components d'Acció Catòlica Juvenil.

JOSEP Mª GASOL, Prev. Juny de 1949.


PRESA DE POSSESSIÓ DEL SENYOR FRANCESC CASCALES 

El nou membre de l’oposició Francesc Cascales i García. / JORDI LARGOEn el ple ordinari del passat dia 25 de maig, el senyor Francesc Cascales i García va prendre possessió del seu càrrec com a membre de l'oposició en el govern santvicentí en substitució del fins ara número 1 de la llista de CiU, Antoni Guardiola.

Antoni Guardiola va deixar oficialment el seu càrrec el dia 30 de març passat per motius personals. A més a més, en el mateix ple es van aprovar diferents punts importants per al municipi com per exemple l'aprovació d'establir l'Escola Bressol El Niu com a servei públic municipal o també es va aprovar els tràmits necessaris per adquirir la fàbrica de Tèxtils Montserrat tot i que encara no se sap amb certesa quin serà el seu futur.

També cal fer esment de l'aprovació d'una moció presentada per l'oposició per instar a l'Ajuntament a protegir, considerar i promoure el patrimoni cultural de Sant Vicenç de Castellet.


PROCLAMACIÓ DE LA PUBILLA I L'HEREU COMARCAL

Marc Trulls i Méndez, Hereu del Bages 2005

Els nous representants del Pubillatge Comarcal són d’esquerra a dreta: Marc Trulls, Marc Llopart, Mònica Enrich, Alba Yerro, Anna Vagués i Ramon Comerma. / JORDI LARGOEl dissabte 21 de maig, Sant Vicenç va acollir la Proclamació de la Pubilla i l'Hereu Comarcal del Bages. Aquest acte s'emmarcava dins de la Setmana de la Cultura i va aplegar un bon nombre d'Hereus, Pubilles, Dames i Fadrins vinguts de diferents pobles de la nostra comarca al igual que un bon nombre de públic a la plaça de l'Onze de Setembre. La proclamació es va incloure en un acte organitzat per la nova Comissió d'Hereus i Pubilles de Sant Vicenç que va comptar amb la col·laboració desinteressada de la Colla de Geganters, l'Esbart Dansaire Santvicentí, el grup de teatre Cul-i-seu i el Gremi de Carreters i Cansaladers a part de col·laboradors a títol personal. Va ser un acte on s'explicava una mica la història de Catalunya, del Bages i de Sant Vicenç de Castellet on també s'hi mostraven algunes de les tradicions més arrelades del nostre poble.

Entremig d'aquest acte, va ser el torn de la proclamació pròpiament dita. En un principi, es va decidir que, degut a la poca participació de la comarca, només s'escollirien quatre representants. Però, un error en la lectura de l'acta va fer que s'escollissin tres nois i tres noies com en anys anteriors.

Així doncs, que els màxims representants del Pubillatge Comarcal d'aquest any són el Marc Trulls de Sant Vicenç de Castellet com a Hereu; l'Alba Yerro de Súria és la nova Pubilla Comarcal; els fadrins són en Marc Llopart de Castellbell i el Vilar i en Ramon Comerma de Navàs; i les dames són l'Anna Vagués també de Castellbell i la Mònica Enrich de Sant Salvador de Guardiola. Un cop acabat tot l'acte de proclamació, els membres de la Colla de Geganters van fer el seu espectacle de foc titulat "Espurnes malparides".

JORDI LARGO

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet