Tribuna


UN PAS DE GEGANT EN LA PROTECCIÓ DEL PATRIMONI

El passat 25 de maig el Ple municipal va aprovar per unanimitat una moció presentada per ERC que instava l'Ajuntament "a protegir, considerar i promoure el patrimoni cultural de Sant Vicenç de Castellet". La decisió ha pogut passar per alt a molts santvicentins i convé, per tant, destacar-la amb tot l'èmfasi que es mereix.

Podria semblar, si no s'entra en el detall de la notícia, que es tracta d'una simple declaració d'intencions. Els conceptes protegir, considerar i promoure són prou genèrics i adaptables com per creure que ens hi podrien colar qualsevol cosa i complir sense cap més problema. Però molta falsedat hi hauria d'haver en tot plegat si acabés tractant-se tan sols de gesticulació i fumera política. La història arrenca de molt enllà. L'abril del 2004 l'anterior govern municipal (ERC-CiU) va encarregar a l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació l'elaboració de l'Inventari del Patrimoni Cultural de Sant Vicenç. Durant mig any la historiadora Maria del Agua Cortés va recollir i sistematitzar multitud de dades sobre els elements històrics i d'interès cultural que conformen el nostre patrimoni. El treball resultant, minuciós i detallat, demostra sobradament la professionalitat de la seva autora, que ha sabut copsar a la perfecció els valors essencials del poble. El profund estudi, tant bibliogràfic com de camp, i les nombroses entrevistes que va fer a persones del poble que podien aportar alguna dada d'interès van donar lloc a un conjunt molt documentat de 166 fitxes. Cadascuna d'aquestes fitxes es correspon amb un element patrimonial del municipi, una xifra que ens hauria de fer reflexionar seriosament.

Però l'objectiu últim de l'Inventari no és únicament la identificació d'elements patrimonials. Es tractava també de poder obtenir un coneixement objectiu de l'estat i de la importància de cadascun d'aquests elements, que permetés proposar mesures concretes de protecció i conservació, entre les quals l'especificació dels elements a protegir en el Pla General Urbanístic i l'elaboració del catàleg de masies a què obliga la Llei d'Urbanisme. Pel que fa a l'estat de conservació, l'estudi conclou que el 34% dels elements es troben en mal estat, fins i tot alguns en perill imminent de desaparició. És inquietant la dada sobre elements protegits en l'actualitat per alguna figura legal: només 3 dels 166. La necessitat d'avançar en la preservació del patrimoni és més que evident.

L'Ajuntament té a les seves mans, per tant, una veritable eina de planificació urbanística, una utilíssima recopilació de dades que han d'ajudar a orientar a partir d'ara les polítiques de promoció cultural i de protecció del patrimoni. És responsabilitat seva fer-ne un ús adequat per tal que el municipi en pugui treure el màxim rendiment social. L'aprovació de la moció presentada per ERC és la primera conseqüència –diríem que obligada– de l'Inventari i el primer pas en l'aplicació pràctica d'aquestes polítiques, i és una gran notícia que hagi estat ben rebuda per tots els grups polítics de l'Ajuntament. Només esperem que aviat passi del compromís unànimement subscrit a la seva materialització real.

La moció pren com a fonament la Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català i la Llei 2/2002 d'Urbanisme de Catalunya, i demana que s'iniciï l'expedient de catalogació de 52 béns del municipi per a la seva declaració com a béns culturals d'interès local (BCIL). S'estableix, a més a més, la prioritat absoluta de catalogar el conjunt de Sant Pere de Vallhonesta (església, pintures, sarcòfag i entorn), Sant Jaume de Vallhonesta (tot el conjunt arquitectònic: hostal, mas i capella), el camí ral de Coll de Daví (el tram que discorre pel terme municipal de Sant Vicenç), la Torre d'en Bernat i Santa Maria de Castellet (les restes del castell ja són bé cultural d'interès nacional). La resta de béns que es pretén catalogar formen part del patrimoni industrial (fàbrica Soler, estació del Nord…), del patrimoni preindustrial (masies d'origen medieval, tines, barraques de vinya…), del patrimoni modernista (la Torre, el monument a Anselm Clavé…), del patrimoni urbanístic (barri de les Roques Altes, Raval Nou…), del patrimoni immaterial (aplec de Castellet, de Vallhonesta, ball de Gitanes), a més de jaciments arqueològics i zones paleontològiques del municipi (jaciments de fòssils, les Muntanyes Russes…).

És, per tant, una excel·lent notícia que s'hagi decidit treure a l'Inventari del Patrimoni Cultural de Sant Vicenç la poca pols que acumulava, perquè això demostraria clarament que s'equivoquen els qui encara pensen que no servirà per a res més que per engruixir una mica més els quilomètrics prestatges consistorials.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet