Editorial


HI HA ALGUNA COSA A DEBATRE AL POBLE?

El poble de Sant Vicenç s'ha de preparar pel futur i no parlo del futur com una cosa llunyana, ni de bon tros. Parlo d'un futur immediat, doncs qualsevol pot veure com n'està canviant l'aspecte del poble. Des de lluny hom pot veure grues per tot arreu, i quan passeges pel poble es comprova les moltes obres començades, quasi acabades i un munt de plafons publicitaris de promocions immobiliàries: Vendes de pisos, de cases, de pàrquings, etc. És tracta d'una al·lucinació, doncs no. Hi haurà una allau de nouvinguts, nous santvicentins. Creixerà, sens dubte, el nombre d'habitants.

Dic tot això, per la senzilla raó, de que essent tan evident i que comportarà, òbviament, conseqüències de tota mena, sembla que no forma part del discurs dels nostres polítics.

Els nostres polítics, els nostres representants al municipi, semblen practicar un estil ben curiós, parlen de les coses que, tot s'ha de dir, només els hi interessa amb ells. Això ho dic, fermament. Han passat, si fa no fa, uns cent dies des de l'arribada al govern municipal, mitjançant la moció de censura, de tota l'oposició i l'anterior equip de govern resta, ara, a l'oposició. Una clara volta de la truita i una experiència forta per a tots. Doncs bé, sembla que el nucli de tots els comentaris, quan manaven els uns, com els altres, enguany, rau en els retrets, i les malfiances.

El problema és que són moltes les coses que ens interessen a tots i per això els hem votat, perquè se n'ocupin i ho parlin, i facin partícip a la població dels seus projectes i dels reptes que cal afrontar. Diuen que l'administració local és la més propera al ciutadà i, per tant, la més apropiada per enfortir la participació. Els polítics, un cop tenen el govern, han de saber que hi ha una diferència fonamental entre fer de polític i fer d'empresari, aquest només va a la seva i comenta el que li convé o no comenta res, és la seva manera de defensar els seus interessos; en canvi, l'altre té un deure defensar l'interès general, i per això cal escoltar i promoure la participació, promoure la difusió dels assumptes importants pel poble. Els retrets i les malfiances tenen que acaparar un espai i prou, la resta és molt més important: On és farà el nou pont? Què passa amb l'abocador? Com es pensa atendre l'allau de nouvinguts respecte a l'escolarització, els serveis sanitaris? N'hi ha prou oferta comercial i oferta d'oci al poble? I tantes altres coses més?

Què demanem? Doncs, senzillament, més transparència i menys discrecionalitat en la gestió, estimular la participació. No és inversemblant que els ciutadans, en general, acabin decebuts. I això es molt perillós, doncs acabaran per buscar-se les solucions al marge dels polítics. I això no és bo.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet