Entitats


1. PRESENTACIÓ DE L'ASSOCIACIÓ DE VOLUNTARIS DE PROTECCIÓ CIVIL DE SANT VICENÇ DE CASTELLET

2. XERRADES DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DULCE CHACÓN

3. EXPOSICIÓ DE L'AGRUPACIÓ ARTÍSTICA

4. PREMIS A SANT VICENÇ

5. ES NECESSITEN MEDICAMENTS PER AL SENEGAL


PRESENTACIÓ DE L'ASSOCIACIÓ DE VOLUNTARIS DE PROTECCIÓ CIVIL DE SANT VICENÇ DE CASTELLET 

Ja fa molts anys, al nostre poble, hi havia un conjunt de voluntaris que exercien les tasques d'extinció d'incendis. Pel que recordo, segons m'han explicat els meus pares i els meus avis, eren un grup de persones que disposaven d'una bomba d'aigua i que es dedicaven a apagar els focs que hi haguessin dins de Sant Vicenç. Posteriorment, al nostre municipi es va establir un lloc de la Creu Roja, on hi havia una ambulància que donava servei al poble i a les carreteres que passen pel seu terme municipal.

Quan aquest lloc de la Creu Roja va desaparèixer, Sant Vicenç de Castellet es va quedar sense cap servei d'emergències propi. Passant a dependre exclusivament dels serveis d'emergències que hi ha ubicats a Manresa.

Això vol dir que en el millor dels casos, quan hi ha una emergència dins el nostre municipi, els serveis d'emergència triguen com a mínim el temps de traslladar-se de Manresa a Sant Vicenç que podem estimar aproximadament de 10 a 15 minuts, torno a repetir, en el millor dels casos. Quinze minuts ens pot semblar un temps relativament curt, però quan estem parlant de situacions d'emergència 15 minuts poden decidir el curs de l'emergència cap a un cantó o un altre. Per exemple, davant una aturada cardíaca, ja sigui provocada per un accident de trànsit, per un infart de miocardi o per altres qüestions, només calen 6 minuts perquè aquesta aturada cardíaca provoqui una situació de mort cerebral. Si es comença una reanimació abans de 6 minuts de l'aturada hi ha possibilitats de mantenir en vida aquesta persona fins que arribin els serveis d'emergència.

I igualment podríem dir davant dels incendis. El que pot començar com un petit incendi a la cuina o un petit incendi en un camp de blat en 15 minuts i amb condicions favorables es pot convertir en un gran incendi que devasti una casa sencera o tot un bosc.

Com veiem, tot i la professionalitat que nosaltres creiem que és excel·lent dels serveis d'emergències ubicats a Manresa (ambulàncies, bombers, SEM,...) no són superhomes i no poden desplaçar-se de Manresa a Sant Vicenç instantàniament.

Veient tot això, un grup de joves de Sant Vicenç de Castellet amb una formació més o menys lligada al tema de les emergències (socorristes, infermers, ADF, policies...) ens hem unit en una associació amb l'objectiu de resoldre aquesta problemàtica que té el poble de Sant Vicenç.

Aquesta Associació és la ASSOCIACIÓ DE VOLUNTARIS DE PROTECCIÓ CIVIL DE SANT VICENÇ DE CASTELLET (AVPC).

L'AVPC Sant Vicenç de Castellet és una entitat vinculada a l'AJUNTAMENT DE SANT VICENÇ DE CASTELLET des del dia 28 de juliol de 2004 en el qual, el ple municipal va aprovar la nostra vinculació a l'Ajuntament amb el vot favorable de TOTS els partits polítics que el composen.

Per tant a partir d'aquest dia les tasques que realitzi la nostra associació són considerares
com un servei municipal per a totes i tots els santvicentins.

De totes maneres, l'Associació es va constituir el 22 de novembre de 2003, triant la primera junta directiva i el primer grup operatiu constituïts per:

President: Jordi Viladoms Ferrándiz
Vice-president 1er: Carles Valero Martínez
Vice-president 2on i tresorer: David Gallardo Pujol;
Secretari: Xavier Vallverdú Gibert
Vocal grup operatiu: Amadeo Folqués Chumilla
Vocal infrastructura: Ivan Molera Gómez.

Grup operatiu:
Cap d'unitat: Joan Martín Pérez
Caps de secció: Jordi Viladoms Ferràndiz i Amadeo Folqués Chumilla
Voluntaris: Ivan Molero Gómez, David Gallardo Pujol, Xavier Vallverdú Gibert, Guillem Capelles Macià, Josep Miquel Gàlvez, Juan Ramón Ramos i Xavier Contreras Pisa.

Tasques fetes fins ara:

22-11-2003:
Primera reunió.
17-01-2004:
Negociacions amb l'Ajuntament
04-02-2004:
Primer Campionat d'Espanya de BTT per Policies, Bombers i Membres de Protecció Civil
28-07-2004:
Reconeixement de l'AVPC Sant Vicenç de Castellet en el ple municipal
20-08-2004:
Actuació en el foc forestal declarat en el nostre terme municipal
26-08-2004:
Simulacre a Can Padró
18-09-2004:
Nou Cap d'unitat nomenat en la persona de Joan Martín
09-10-2004:
Xerrada i pràctica d'incendi forestal a càrrec de Valentí Obradors.

Els objectius de la nostra Associació anirien per dues branques ben diferenciades:

1.- Prevenció de les situacions d'emergència

2.- Primera intervenció i suport al serveis d'emergència quan malauradament l'emergència hagi estat declarada.

L'AVPC de Sant Vicenç de Castellet és una entitat sense ànim de lucre formada per voluntaris que realitzen aquest servei de manera totalment altruista i sense rebre cap altra compensació que l'orgull de realitzar un bé al poble.

Tenim cotxe propi, un Nissan Patrol comprat amb diners dels mateixos voluntaris, les rodes del qual foren cedides per Reciclatges Pelegrí, qui també ens ha donat roba nova. El material per a pràctiques i instal·lacions, ho cedeix el Centre de Formacions Can Padró. També estan inclosos en una dinàmica de formacions en emergències el les que col·laboren Valentí Obradors (Caporal dels Bombers de Manresa) i l'empresa Tactical Training.

Malgrat no disposem de tots els recursos necessaris per a poder donar un servei com deu mana al poble (vehicle amb bomba d'aigua, material de reanimació, material de rescat, emissores...) Per tant necessitem l'AJUDA de totes i tots els santvicentins.

Com es pot col·laborar?
Doncs hi han dues maneres de col·laborar amb l'AVPC Sant Vicenç de Castellet.

1.- Fer-se soci col·laborador: La figura del soci col·laborador és la d'aquella persona que a través d'una subscripció de 25 euros per any ens ajudi a obtenir i conservar tot el material que l'AVPC necessiti per fer front a les situacions de risc i les tasques de prevenció.

2.- Fer-se voluntari: La figura del voluntari és la d'aquella persona que disposi d'uns coneixements mínims en emergències, que preferiblement sigui resident a Sant Vicenç i que tingui ganes i il·lusió de fer alguna cosa per al poble.

Per inscriure's en alguna modalitat de les anteriors cal que ens ho feu saber als telèfons:

- Jordi 680 174 112
- David 616 769 755

A través del correu electrònic: castellet@protecciocivil-cat.org

A través de la nostra pàgina web: www.avpcsantvi.com

O bé, venint-nos a veure personalment a les guàrdies de cap de setmana que realitzem al Saló de Plens de l'Ajuntament (al costat de la Policia Local).

També tenim un compte corrent obert per a donatius i per a les quotes de subscripció:

Caixa de Manresa: 2041.0021.54.004003700.5

Entre tots podem aconseguir que mai més es tornin a repetir els desastres que any rera any colpegen la nostra població.

COLABORA-HI, ÉS UN BÉ PER A TOTS.

Moltes gràcies,

JORDI VILADOMS FERRÁNDIZ
President de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Sant Vicenç de Castellet


XERRADES DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DULCE CHACÓN 

Conseqüències del trencament de la parella – 30 de setembre

Va tenir lloc al Consorci de Formació i Iniciatives Bages Sud i fou a càrrec d'Isabel Rovira (assistenta social del poble), Carme Serra (advocada) i Esther Jodar (psicòloga del “Punt d'informació de la dona” a Manresa).

Va encetar la xerrada la Carme per donar informació sobre els tràmits legals a seguir en aquests casos. Seguidament l'Esther va explicar que moltes vegades, el fet d'afrontar alhora el dol de la separació amb els problemes legals que això comporta, fa que aquests últims es deixin una mica de banda, per no poder pensar amb claredat el que es vol o es necessita. També va remarcar que no s'ha de confondre el dol que comporta una separació (que en cada cas és diferent) amb una depressió i que sempre s'ha de deixar passar un temps prudent abans de medicar-se.

Va tancar la conferència la Isabel, coneguda per tots ja que és la nostra assistenta social, explicant que actualment hi ha moltes parelles grans (de 60 o 70 anys), que per diferents motius volen donar per acabada la relació al·legant que volen viure els últims anys de la seva vida tranquils, encara que això els comporti viure amb precarietat econòmica i que fins i tot degut a aquesta precarietat n'hi ha que no poden tirar endavant la separació.

Dona i osteoporosi – 28 d'octubre

Va tenir lloc a la Sala d'actes de l'Ajuntament i va anar a càrrec del Toco-ginecòleg Dr. Josep Barco. Va ser una interessant xerrada – col·loqui sobre com afrontar l'osteoperosi en la menopausa de la dona.

Informem que la propera xerrada serà el 25 de novembre al Consorci d'Iniciatives Bages Sud a les quatre de la tarda on varis professionals de la sanitat parlaran sobre la medicina alternativa: omeopatia, naturopatia, etc. 


EXPOSICIÓ DE L'AGRUPACIÓ ARTÍSTICA 

Aspecte de l'exposició i del públic assistent a la inauguració de l'exposició de labors de l'Agrupació Artística. / FOTO: JORDI LARGOEl proppassat 17 d'octubre, l'Agrupació Artística va organitzar la setena exposició de labors a la sala d'actes de l'ajuntament. A la inauguració hi va assistir el primer tinent d'alcalde, Antoni Guardiola, el qual va suggerir que aquesta mostra artística tan exitosa, valia la pena fer-la cada any i en aquestes mateixes dates.

Seguidament, va prendre la paraula la presidenta Engràcia Santiago, per agrair al públic la seva assistència i d'una manera molt especial va donar les gràcies a les persones que des dels seus inicis han col·laborat ; també va tenir mostres d'agraïment a les que si han incorporat aquest darrer any. Formaven part de l'exposició, setanta peces, de les quals trenta eren emmarcades. Es combinava, molt encertadament, les labors fetes actualment amb les aportacions de famílies que mostraven uns treballs de gran antiguitat i com a tals, d'alt valor històric i costumista. Es pogueren admirar tot tipus de punts: punt de creu, mig punt, puntes de coixí, ganxet, richelieu, brodats... També cal destacar positivament, que la mostra va acollir petits treballs i treballs que per confeccionar-los exigien molt temps.

La mostra fou de gran qualitat i va formar part dels actes programats dins de la Primera Setmana de la Cultura. Al finalitzar l'acte es sortejà una figura del monument a la mare. El número premiat fou el 2642.


PREMIS A SANT VICENÇ 


Premi de l'Agrupació Sardanista

Foto: AGRUPACIÓ SARDANISTA

L'Agrupació Sardanista, comunica que en el sorteig del pa i del pernil, que es va fer el dia de l'Aplec, va ser la senyora Dolors Diaz. A la foto veiem a Rita Vila i Montserrat Simón, com a representants de l'Agrupació, que fan entrega del premi a l'afortunada.

 
Premi de la Unió de Botiguers (UBIC)

FOTOGRAFIA JORDI

La Unió de Botiguers i Comerciants de Sant Vicenç de Castellet va fer entrega del premi de la promoció "Per la Festa Major 1000 € per tu" que va recaure a la senyora Esperanza Sánchez Bautista.

 

 


ES NECESSITEN MEDICAMENTS PER AL SENEGAL 

L'ONG Exploracions i "Ajuda en acció" i l'IPA demana ajuda a tots els santvicentins que tinguin medicaments del tipus protectors estomacals, antisèptics, antidiarreics i antibiòtics d'ús general pel proper viatge que faran el proper 29 de novembre per ajudar el Senegal.

Podeu portar les vostres col·laboracions a la Policia Local durant tot el dia. Moltes gràcies.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet