Editorial


AQUESTA RESIGNACIÓ NO ÉS VIRTUOSA

De vegades, la resignació no és una virtut, vaig pensar. Diuen que resignació és acceptar amb conformitat una contrarietat, una desgràcia. És evident, però, que tot depèn del tipus de contrarietat o de desgràcia per qualificar-la de virtuosa, doncs de vegades és tot just el contrari.

Sobre la resignació, darrerament he tingut l'oportunitat de pensar-hi prou i vull explicar-me. Sóc, alhora, un usuari de RENFE com qualsevol altre, i un ciutadà, com qualsevol altre, de Sant Vicenç de Castellet, i he pogut veure com des de fa un cert temps la degradació del servei i de les instal·lacions de l'estació de la RENFE van evolucionant paulatinament i no endevino, encara, el sentit de tanta passivitat, de tanta resignació mal entesa.

No fa gaire els usuaris matiners d'aquesta estació vèiem com uns dies hi havia la porta oberta i podíem accedir-hi, comprar el bitllet, consultar els horaris, i totes aquelles coses pròpies d'una estació de tren, i altres dies estava tancada sense que rebéssim cap explicació i, aleshores, havíem de donar la volta a l'estació i accedir, per un espai entres les tanques no gaire visible, a l'andana per prendre el tren i després explicar-li al revisor perquè no teníem bitllet o no l'havíem validat a la “cancel·ladora”. Ben curiós, perquè eren els usuaris els que havien de donar una explicació, i no la RENFE, sobre l'anòmala circumstància de viatjar sense el bitllet plenament validat.

Més endavant l'estació va romandre tancada, òbviament sense cap explicació als usuaris i a més amb la màquina "cancel·ladora" dintre de l'edifici tancat de l'estació i noves explicacions als revisors.

Temps després ja trobem fora de l'edifici de l'estació, a l'andana, la màquina "cancel·ladora". Finalment, ens assabentem que per un acord entre l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i la RENFE s'ha procedit al tancament de l'accés de la part oest, que comunica amb el centre del poble i on viu una part important de la població, amb la curiosa conseqüència que aquests ciutadans, per accedir a l'estació, més ben dit a l'andana, han de caminar la distància més llarga per arribar al punt més proper i, fins i tot, segons d'on vinguin han d'anar en sentit contrari d'on és l'estació, per passar a l'altra banda i tornar enrere, per arribar a l'andana, i creuar per sobre les vies si es va en direcció a Barcelona.

És un despropòsit que per solucionar un problema de seguretat, necessari òbviament, es prenguin decisions poc meditades. Com és possible que la RENFE, amb l'ajut del nostre Ajuntament, hagi pres aquesta decisió, que difícilment pot anomenar-se solució, que perjudica els usuaris i dificulta el trànsit dins el poble mateix? Hi ha el propòsit deliberat de fer cada cop més difícil el servei públic? No se n'adona l'Ajuntament, que només la potenciació de la qualitat del servei de RENFE i l'aprofitament del seu espai dóna prestigi el poble?

Tots els ajuntaments saben que la seva acció té uns límits i el servei al ciutadà n'és un. Quan un ajuntament pren o participa en decisions poc assenyades, i aquestes decisions són acceptades amb resignació mal entesa pels seus representats, cal entendre que tots estem actuant per sota de la nostra dignitat i llancem pedres a la nostra pròpia teulada i, es pot arribar a l'extrem, com a Sant Pol, de demanar l'hora i ser la riota dels altres.

Us puc explicar dues anècdotes de fa pocs dies. En la primera vaig observar com un jove baixava del tren que venia de Manresa i es dirigia per l'andana fins a l'accés oest, caminant tranquil·lament. Quan hi va arribar va veure amb sorpresa que aquesta sortida ja no existia; va buscar per on sortir o algú per preguntar-li-ho, perquè no hi ha cap indicador. No sabia què fer i finalment va acabar per enfilar-se a la tanca i saltar a l'altra banda. En la segona em vaig trobar un foraster que em demanava com podia agafar el tren perquè l'estació estava tancada i, és clar, no hi veia l'estret pas que hi havia a l'esquerra de l'edifici.

Davant de tot això, sento vergonya de la desconsideració als usuaris per part de la RENFE i costa de comprendre com al nostre poble ens resignem a aquesta degradació de les instal·lacions i del servei i no ens adonem que l'estació hauria de ser un avantatge respecte altres poblacions dels voltants. No hem de permetre que la malmetin. Potser volen fer desaparèixer l'estació? Potser la nostra estació acabarà essent un simple baixador o com diu en algunes estacions, essent un simple "apeadero". Un trist final per la llarga història de la relació entre Sant Vicenç de Castellet i el ferrocarril. No podem oblidar que el desprestigi de l'estació ens fa més mal als santvicentins que a la pròpia RENFE, la qual mai ha entès que significa un servei públic.

Aquesta resignació no és virtuosa.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet