Cartes a El Breny


CARTA OBERTA A JORDI SUBIRANA

Benvolgut Jordi:

Permete'm la familiaritat de l'encapçalament; l'edat i la coneixença m'hi porten encara que t'escrigui en la teva condició de president d'ERC de Sant Vicenç.

Aquesta carta sorgeix arran d'una intervenció teva a la premsa comarcal. El 19 d'abril, el grup municipal del PSC va sol·licitar a l'alcalde santvicentí que reunís la Junta de Portaveus per tal de facilitar als grups municipals la màxima informació disponible sobre un projecte d'abocador del que tothom parla però del que ningú en coneix dades. No és bo anar a remolc dels rumors.

Curiosament, a dia d'avui ni s'ha convocat la Junta de Portaveus ni s'ha donat resposta a la petició, però en canvi vas sortir tu, parlant en nom de l'Ajuntament i fent afirmacions ben curioses, i que no vull deixar sense comentar.

Resulta si més no, sorprenent, que mentre el govern municipal no diu res, tu parlis del què fa o no fa l'Ajuntament i quina informació té o no té, atribuint-te un paper de portaveu del govern que ningú (no t'ho prenguis malament) que ningú, dic, t'ha assignat. Ni menys encara (crec) ets tu l'alcalde ni tampoc presideixes la Comissió de Govern (almenys, així ho vull creure).

A part d'aquesta vocació estel·lar (pura anècdota), les teves paraules son inquietants pel seu rerafons. No dones cap informació. Simplement i sense cap relació amb la petició del PSC, et limites a fer insinuacions (altre cosa no pots fer, certament) i a deixar caure falsedats (si, falsedats) amb l'únic objectiu d'intentar desacreditar a algú (en aquest cas jo) només per pertànyer a un grup que demana informació. I aquí és on la teva intervenció provoca inquietud. La por a informar. La temptació d'acusar com a primera resposta. Aquest impuls de posar-se a la defensiva amb bel·licositat sense causa, però per si cas. Un avís per a navegants. Atac preventiu que dirien alguns.

Deixant de banda la inexactitud de les teves paraules i el fet que la meva informació, ben escassa, va ser posada en coneixement de l'alcalde en un gest de lleialtat institucional (com segurament tu també hauries fet, però que encara no has tingut ocasió de demostrar-ho), deixant de banda això deia, la teva reacció denota una voluntat de generar crispació allà on no n'hi ha, una tendència a introduir enfrontaments personals en lloc d'aportar debat d'idees.

Ja sé que aquest concepte de la política és compartit per molta gent, però tu saps també, perquè hem tingut ocasió de parlar-ne, el què jo en penso d'això. No em trobaràs a l'altra banda en aquesta mena de lluites. Rebutjo les al·lusions personals com rebutjo el reguitzell d'insults que vàreu llençar durant la campanya electoral però que jo rai no us retornaré pas.

Ja sé que ets jove i que això justifica moltes coses. No obstant, ets també el relleu generacional d'una força política i aquest relleu no hauria de ser només de persones; també de mètodes. I precisament perquè ets jove i intel·ligent estàs en millors condicions que molts altres per modificar aquest comportament i adaptar-te a un altre espai social i polític. Estem al segle XXI, no ho oblidis. La pràctica política ja no és sinònim d'habilitat per generar conflictes, si no de capacitat d'evitar-los.

Et faig arribar aquesta carta reservant-me el dret de fer-la pública si així ho crec convenient. Mentre, aprofito l'avinentesa per a saludar-te.

Cordialment,

JOAN MONTSECH i VILÀ
Sant Vicenç de Castellet, 30 d'abril de 2004

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet