El Breny pregunta


AJUDA HUMANITÀRIA DE SANT VICENÇ
Joan Martín

A la redacció d'El Breny ens vàrem assabentar que un policia local del poble, en Joan Martín, era membre d'una ONG. Com que és una tasca prou interessant, ens vam posar en contacte amb ell i això és el que ens van explicar partint de la pregunta: Com va ser que un policia local de Sant Vicenç anés a parar a una ONG per donar ajut a l'Àfrica?

"Sóc una persona inquieta i m'agrada ajudar a la gent i fa temps que em moc dins l'Associació Internacional de Policia (IPA). Aquesta ONG ens permet arribar a persones d'altres països i accedir així a diferents cultures. Abans de l'Àfrica ja havíem anat a Kosovo on vàrem reformar i posar en marxa una escola, dotant-la de material.

A l'agost de 2003 l'IPA Cadí, de la que en sóc vice-president juntament amb la del Bages i la de Puigcerdà i l'ONG "Expediciones y Ayuda en Acción" vam iniciar un projecte que pretén millorar la qualitat de vida de les persones de l'Àfrica, concretament les que queden més a la vora del Sàhara, ja que són les que tenen més mancances. En aquesta primera sortida vam anar acompanyats d'un especialista en el desert i en conducció de cotxes 4x4, que a la vegada és formador i especialista en seguretat, amb Sergi Agramunt, un enginyer químic que també és del poble i especialista en tractaments d'aigua i amb dos companys de l'IPA Cadí. Amb ells vam avaluar els recursos hídrics de la zona, visitar pous i analitzar els sistemes de rec de plantacions de dàtils que tenen al peu de les dunes a fi d'evitar avançament de la desertització. Vàrem visitar pobles, petits pobles nòmades, l'únic centre sanitari de la zona i diferents associacions marroquines per poder així establir criteris d'actuació i saber les seves principals mancances.

El passat desembre, vam realitzar una segona expedició, ja portant material escolar i material sanitari específic, que ja ens havien demanat els responsables de les diferents associacions en la primera expedició. Hi van participar vuit tot terrenys d'arreu d'Espanya. Ens vam trobar a Fes, una bonica ciutat marroquina, on ens varen oferir un bon dinar a base de xai i on vàrem començar la tasca de repartiment de tot el material d'ajuda humanitària.

Actualment, estem preparant propers viatges per realitzar diferents projectes d'enginyeria com els plànols d'una presa de contenció, reformar una escola i fer diverses tasques de manteniment.

He d'agrair també a totes les persones i institucions que ha col·laborat per que aquesta tasca sigui possible com són: les poblacions de Palafrugell i la Bisbal de l'Empordà, a la direcció, mestres i alumnes de l'Escola Pública Sant Vicenç; per la donació de divers material escolar, a Tallers Trulls, a Mecànica i Electrònica Juan López, a Accessoris Manresa; per la preocupació dels vehicles 4x4, a Champion Berga: per la donació d'aliments per escolars de Taouz, a Tecnical Training Institute; que ens fa la logística, i a l'Ajuntament de Sant Vicenç per la cessió d'un pis i una nau industrial per guardar cotxes.

No podia deixar-me la meva família, sobretot la meva dona i la meva filla que pateixen les meves abscències.

Per les persones que puguin estar interessades en ajudar-nos, vull dir-vos que a partir de setembre, amb l'ajut dels meus companys, començarem a arreglar el pis posant-lo en condicions (ja que no té llum ni aigua i hi falta algun vidre) de poder-hi deixar tot el material que puguem recollir entre tots, sobretot coses que no es facin malbé com roba, motxilles i resta de material del que estan tan mancat a l'Àfrica. Llavors ja us farem saber l'adreça i l'horari per rebre les vostres col·laboracions."

Des de la redacció d'El Breny encoratgem a en Joan Martín i als seus companys a continuar amb tan important i desinteressada tasca i animem a tothom a participar-hi, cadascú amb la mesura que pugui.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet