Editorial


EL NOU PONT

Per fi el sentit comú s'ha imposat en l'afer del nou pont. L'Ajuntament de Sant Vicenç ha deixat enrere la indecisió i la passivitat, i ha pres fort les regnes del tema. Semblava que el nou accés a Sant Vicenç s'havia convertit en una partida de pòquer, on cadascú feia les seves apostes en funció de les cartes que portava. I a veure qui la deia més grossa... En la construcció de qualsevol infraestructura pública sempre entren en competència els interessos públics i els interessos privats. És obligació dels governs prendre decisions en base als interessos públics, fent tot el possible perquè aquests no entrin en contradicció amb els interessos privats. De vegades és difícil conjugar plenament els interessos d'uns i altres, però hi ha una cosa clara: si la iniciativa queda exclusivament a mans d'un determinat interès privat, és segur que no es tindrà en compte l'interès públic com a principi fonamental. Desgraciadament veiem massa sovint governs que s'inhibeixen en favor de la iniciativa privada i això sempre acaba perjudicant el ciutadà. Ho hem vist en l'àmbit de l'ensenyament, en el comerç, en el sector energètic... i hem estat a punt de veure-ho a petita escala en la construcció del nou accés a Sant Vicenç.

El cas és que recentment els Ajuntaments de Sant Vicenç, Castellgalí i el Pont de Vilomara van cridar la premsa per anunciar públicament que entre tots tres defensarien davant de la Conselleria de Política Territorial la construcció del nou pont en la recta que va de Sant Vicenç a Castellgalí, connectant de forma directa l'actual C-55 amb el polígon de la Ceràmica i la urbanització de la Torre del Breny. El nou pont permetria, a més a més, un enllaç amb la carretera BV-1229, que comunica Sant Vicenç amb el Pont de Vilomara, sense haver de travessar el nucli urbà de Sant Vicenç. És a dir, s'ha retornat a l'opció que inicialment s'havia descartat per raons tècniques i pressupostàries. Deien que es tractava d'una zona inundable i que suposava un cost econòmic superior a les altres dues opcions. Què ha passat, doncs, amb aquests dos obstacles? Algú ens ho haurà d'explicar.

Però el més destacable d'aquesta notícia no és la facilitat amb què es trasllada una infraestructura d'un lloc a un altre, ni tan sols la facilitat amb què criteris tècnics i pressupostaris tan aparentment contundents s'esvaeixen tot d'un plegat. El més destacable és que l'Ajuntament de Sant Vicenç hagi abordat l'assumpte tenint en compte dos ajuntaments veïns, buscant el seu suport i complicitat. Es dóna la feliç casualitat que els interessos dels ciutadans de Sant Vicenç es poden defensar conjuntament amb els interessos dels ciutadans de Castellgalí i el Pont de Vilomara amb un projecte urbanístic coincident. No hauria de ser notícia que interessos comuns es defensessin de manera conjunta. Però, desgraciadament, ho és. Per patriotismes localistes, per diferències en les sigles polítiques o per simple inèrcia. Tant és el motiu, el que compta és que ha quedat demostrat que una política individualista i aïllada sempre és desavantatjosa per als interessos del ciutadà. És, per tant, d'esperar que aquesta no sigui la última vegada que ens posem d'acord amb els veïns. De fet, ja es treballa conjuntament, per exemple, en l'àmbit de la promoció econòmica per mitjà del Consorci del Bages Sud, però hi ha temes d'una importància estratègica que caldria planificar i impulsar des del consens intermunicipal.

Pel que fa al nou pont, els beneficis són més que clars. D'una banda, proporcionaria un accés directe al polígon industrial de la Ceràmica, el de major superfície útil del municipi, amb gairebé 113.000 m2, i a la urbanització de la Torre del Breny. Els beneficis per a Sant Vicenç serien notables: descongestió de trànsit, sobretot pesant, en l'actual pont i en el barri de l'Escorxador. Per a Castellgalí suposaria un accés directe a la Torre del Breny i a tota la zona dels Dos Rius, estalviant-se el pas per Sant Vicenç.

D'altra banda, si l'accés es completa amb una connexió amb la carretera del Pont de Vilomara –i sembla que així es farà- això representaria un nou enllaç entre les carreteres C-55 i BV-1229 que no travessaria el nucli urbà de Sant Vicenç. En aquest cas, per a Sant Vicenç comportaria una important descongestió del trànsit que ara circula per l'avinguda del Secretari Canal i pel carrer Eduardo Peña, cap al Pont de Vilomara, Rocafort i les urbanitzacions del Marquet i River Park. A més a més, faria més ràpid l'accés, tant si es ve de Barcelona com de Manresa, al barri de la Plaça Espanya, a tot el sector de creixement del poble que se situa a l'entorn de la Bòbila i de cal Costa, i als nuclis rurals de Boades i Vallhonesta. Per a Castellgalí suposaria un accés directe a Boades i a les indústries d'aquest sector. I per al Pont de Vilomara significaria també estalviar-se el pas per Sant Vicenç, amb els seus quatre semàfors.

Queda clar que aquesta és l'opció bona. No creiem, però, que tots els problemes d'accés i de mobilitat que té actualment Sant Vicenç se solucionin definitivament amb el nou pont. La rotonda que s'ha de fer a l'entrada actual facilitarà la connexió amb la Farinera i disminuirà la perillositat de la cruïlla, les obres de remodelació del tram final de la riera de Castellet haurien de permetre un millor accés al polígon del Clot del Tufau i a la urbanització de Can Xesc, però quedaran assignatures pendents: caldrà veure com queden els accessos als polígons del Pla del Riu i de les Vives, i, sobretot, les vies continuaran sent un obstacle important per a la mobilitat interna.

En qualsevol cas, si en tot aquest assumpte hi ha alguna cosa a remarcar és que s'ha fet evident el tòpic que la unió fa la força. Treballar junts dóna més i millors fruits, i ara que hem assentat un precedent cal seguir en la mateixa línia. Per cert, sabem que en cercles extraoficials es fa referència al nou pont amb una denominació força indecorosa. Nosaltres proposem un nom més significatiu i adient: el pont del Breny.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet