Col·laboracions


1. CUATRO CARTAS A MANOLO Y A LOS QUE, VENIDOS DE FUERA DE CATALUNYA, QUIEREN SER CATALANES (J. Rovira Tenas)

2. FELIÇ ANY NOU! (Retrat) (Pere Suades Vila)


CUATRO CARTAS A MANOLO Y A LOS QUE, VENIDOS DE FUERA DE CATALUNYA, QUIEREN SER CATALANES 

TERCERA CARTA (I)

Querido amigo:

"Catalunya -continua Hottinger- ya no será la patria de sus reyes ni el centro de la monarquía como lo fue en tiempo de la confederación catalano-aragonesa. Para ellos será una provincia lejana y molesta. Alfonso el Magnánimo inaugura el absentismo, que será imitado por los Reyes Católicos. Sus acreditadas instituciones medievales, huérfanas de la corte, se debilitan. Catalunya se transforma en un apéndice de España bajo la vigilancia de un delegado del Rey. Los cargos públicos pasarán a manos de funcionarios castellanos y el pueblo llano, relegado, se ve gobernado por extranjeros (así se les consideraba 'oficialmente' a los castellanos, del mismo modo que lo hacían los castellanos con los catalanes) en su propia tierra. El imperio catalán mediterráneo es traspasado a Castilla, imperio que, sumado al otro, Castilla no sabrá conservar por mucho tiempo.

"Abandonada Catalunya a si misma y, desamparada de la corte, sin posibilidades económicas en el exterior, no siéndoles fácil emigrar a los proletarios, sin una salida normal de la nobleza hacía el ejército y a la administración del Estado, vino lo que tenía que venir: el bandolerismo que tanto daño hizo al país y tanto haría más tarde al carácter catalán': la proclividad hacia la anarquía. En aquel tiempo Catalunya ofrece un aspecto deplorable. Ha perdido el coraje... se desangra y se empobrece en una guerra civil... Es un pueblo permanentemente frustrado."

Castilla pretende administrar su enorme imperio con el sistema centralista que siempre la ha caracterizado. En lugar de utilizar los autóctonos, instala funcionarios castellanos. El resultado no puede ser otro que el que la historia registra: el malestar, la irritación, la indignación y finalmente la sublevación: independencia de Flandes primero y de Portugal más tarde. "Continua la lucha entre dos conceptos políticos: la vieja tradición centralizadora de Castilla contra la federalista de los catalanes'. Una manera expeditiva de conseguir la supresión de los fueros catalanes y, con ello, su dinero, es introducir tropas castellanas en Catalunya, provocar la sublevación y vencerla. Luego, "allanarla" reduciéndola a las leyes de Castilla como una provincia más, "por derecho de conquista"... Y así lo hizo el Conde Duque. Catalunya fue allanada. Las veguerías, administradas, hasta ese momento, por catalanes, fueron substituidas por los "corregimientos", gobernados por castellanos. La "Guerra dels Segadors", comprensible respuesta a los desmanes de las tropas castellanas, seguida de otros levantamientos, sirvió para que Portugal, aprovechando la revuelta, se separara definitivamente de España. A pesar de todo, el plan del Conde Duque no consiguió borrar todas las libertades catalanas. Hubo que esperar a la "Guerra de sucesión" para que, ganando el Borbón Felipe V, éstas fueran suprimidas del todo con el Decreto de "Nueva Planta" en el cual se lee: "pondrá el corregidor el mayor cuidado en introducir la lengua castellana, a cuyo fin dará las providencias más templadas y disimuladas para que se consiga el efecto sin que se note el cuidado." Basta con recordar que en virtud de tal "Decreto", los hogares catalanes no podían disponer de otra arma que del cuchillo de cortar el pan sujeto con una cadena a la pata de la mesa. Su cumplimiento era asegurado por la inspección periódica de las tropas ocupantes españolas.

J. ROVIRA TENAS


FELIÇ ANY NOU! (Retrat) 

Després de les fastuoses festes de Nadal, Cap d'Any i Reis, tot recordant la torronada, el cava, els dotze grams de raïm i l'exhibició de joguines i entreteniments de la quitxalla, ens ve a la memòria les vivències d'un home a qui presentarem amb el nom fingit de Joan. Van succeir als finals de l'any 1999.

El Joan era un jubilat d'uns seixanta-set anys. Quan treballava era un artesà autònom. Ell portava allò que se'n diu una vida normal. Era afeccionat excursionista, valent bussador, pescador amb canya, col·leccionista de fòssils (de pedra i conquilla), entre d'altres habituds que no cal anomenar. Resumint, el Joan era un home no gens ambiciós per fer guanys en la pròpia empresa, però sí que tenia un esperit inquiet per la vida i per viure.

Tanmateix, coses que passen, un dia el Joan, impensadament, se li va diagnosticar diabetis, segons ell que va heretar del seu avi. Quina culpa en tenia ell d'aquesta herència? Després va patir un infart i per últim una insuficiència renal el va portar a la diàlisi. El resultat d'aquestes nafres va ser que, al cap del temps, va acabar sent un home incapacitat en un grau d'invalidesa del cent per cent.

Degut al que hem esmentat, la seva situació humana va patir una greu transformació: se li van amputar les dues cames i va haver d'anar en cadira de rodes, i va esdevenir quasi cec perquè hi mig veia només per un ell. Li practicaven la diàlisi tres vegades a la setmana, amb l'inconvenient del trasllat d'anar i tornar a l'hospital des d'un tercer pis sense ascensor.

El Joan era vidu i tenia dos fills casats, dels quals pels motius que siguin no se'n podia refiar. Sort en tenia d'alguns amics que hi acudien per ajudar-lo. I també dels veïns botiguers que li portaven queviures quan, a cop de telèfon, els ho demanava. Prou van aconsellar-lo de que ingressés en alguna residència assistencial, on seria ben atès i la seva qualitat de vida milloraria. Ho va provar i tot seguit se'n va tornar a casa seva, la casa on sempre havia viscut. Ell deia que aquell lloc era massa denigrant i que no s'hi trobava bé en mig de tants infortunis. I és que el Joan, malgrat les seves limitacions, era molt intel·ligent i tenia el cap molt obert. No obstant, sí que tenia intermitentment ajuda social del municipi.

El Joan en la seva situació d'invàlid passava el temps escoltant música. També escoltava la ràdio i mig veia la televisió, més per intuïció que per la vista. Ell estava al corrent del futbol, de la política, dels esdeveniments socials, de tot. Qualsevol notícia que es succeïa fora del seu àmbit en donava conversació com qualsevol persona del carrer. L'ajuda d'un mugró que va salvar de sota el genoll, li servia d'eina per apuntalar-se arreu, anar al lavabo, moure's, etc.

Per les festes de Nadal acostumava a felicitar als seus amics, desitjant-los benaurances i un bon any. Sí, sí, perquè el Joan era una persona admirable. Mai es va ensorrar. Es resignava de la seva situació. “No hi puc fer res i haig d'acceptar-ho”, deia. Quan acudia a la diàlisi explicava acudits i les infermeres i els seus companys malalts reien com mai havien rigut. En contrast d'un dia que va ingressar a l'hospital per algun control i que va armar un gran escàndol tot cridant que es volia morir.

Després de les festes d'aquell cap d'any del 1999, algun amic li va preguntar de com li havien anat, si les havia celebrat en companyia d'algun fill. Ell va respondre: "Vaig celebrar el Cap d'Any tot sol, i com tothom també em vaig menjar els dotze grams de raïm".

Va anar així: Tenia connectada la televisió i vislumbrava la gatzara, escoltant l'alegria i la música. S'acostava l'hora de mitjanit. La plaça de l'església de Santa Tecla i Sant Bartomeu de Sitges estava atapeïda de gent, saltant i ballant. El Joan es va imaginar que ell també hi era al bell mig de la plaça. Les campanes de l'església van tocar els dotze repics. La seva veu va ressonar fortament dins el silenci desert de la seva estança, exclamant: Feliç Any Nou 2000! Bon Mil·leni! Venturós Nou Segle!


PERE SUADES VILA

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet