Cartes a El Breny


1. DIES DE RECORDS (Jaume Dalmau)

2. NOU ACCÉS A SANT VICENÇ. AJORNAT I SENSE DATA D'INICI (Grup Municipal Socialista)

3. TESTIMONIO (Elena M. Q.)

4. RENDIBILITAT (Oriol Hernan Galobart)


DIES DE RECORDS 

Per les festes i en especial les de Nadal em venen a la memòria les vivències que he passat a casa, a l'entorn social. Aquests records que tenim gravats al nostre pensament estan qualificats d'acord a cadascú de nosaltres i segons ens hagin afectat donant-los-hi la importància en funció dels nostres sentiments. Any rere any, davant d'aquests dies em passa això, que recordo coses de quan era més jove, i aquest any he notat una especial atenció a l'època de la meva infantesa. En el període dels anys 1947 al 1952/53 on participava als pastorets amb un grup d'amics i coneguts. La meva colla era la del Ball dels Dimonis amb J. Molera, eI Puig,X. Casas, R. Gomis , J. Plans, J. Grauvilardell, els J. i M. Oliveras, M. Casas, J. i F. Cinca, J. Subirana i d'altres. Els més grans feien: El Lluquet, el Rovelló , el Llucífer , el Satanàs , l'Àngel i la Verge Maria eren en Pere Ribera, Ramon Bach (Campaner) , Miquel Rebull, Elies, Joan Pons, Pere Plans, Manel Guiu, Mª Rosa Casas (de Cal Cisteller ) i d'altres. En aquella època "Els Pastorets" es feien al Cine Olímpia, just davant de la ferreteria Pous. Ja unes setmanes abans ens ho passaven "pipa" assajant, jugant, cantant i ballant. Tots plegats formaven part d'un ampli col·lectiu amb seu a la parròquia.

L'any 1947 érem el grup de 7 i 8 anys, i els més grans ens tutelaven fent alhora un pessebre molt gran als locals d'Acció Catòlica. Fabricaven les figures, el paisatge, muntaven la llum. Recordo que amb una llauna de sardines plena d'aigua, dos claus i una corrioleta augmentaven i disminuïen la intensitat de la llum. Eren en J. Penedès, LL. Guardiola, A. Pey, N. Pozo, J. Figuls J. i A Masfret ("els Cabrelles") i d'altres. Els petits no ho podíem pas tocar, però com que érem els dimonis ja us ho podeu imaginar.

Recordo un any que a la mitja part dels Pastorets per entretenir va sortir a l'escenari en Jaume Rossell ("L'Esquilet" pels amics) qui era bastant més gran que i anava també vestit de dimoni i com tots els altres dimonis portava calces llargues vermelles, banyes, capa negra i una forca de mig metre. A en Jaume li agradava la lírica i cantava molt bé com tenor aficionat i d'aquesta manera vestit, va sortir a cantar un tros de la sarsuela d'"El Huésped del Sevillano" (és la espada triumfadora...), acompanyant-lo al piano el malaguanyat mestre Pere Canal Rius, insigne secretari i il·lustre santvicentí.

En aquells anys hi havia una persona que destacava per llur dedicació, voluntat i interès. Ell assajava els balls, les cançons, les caramelles, els cants de l'església. Era en Valentí Santacreu. El Valentí, ajudat pel Pepito i d'altres, ens varen fer passar uns anys d'infantesa de bons records, donant-nos exemple, d'altruisme, bones maneres i bona convivència. A en Valentí sempre li he tingut respecte i consideració pel seu gran altruisme envers les coses del poble. Una de les seves darreres participacions -potser la última- va ésser estar junts al grup executiu de la "Plataforma Salvem Castellet", recolzada per centenars de santvicentins que ens vàrem proposar i aconseguir la propietat de Castellet pel poble de Sant Vicenç de Castellet. Després de molt temps, reunions i escrits vàrem trobar el desllorigador que va aconseguir el canvi d'actitud de l'Ajuntament. Vàrem tenir una entrevista a Vic que va permetre raonar una estratègia que va ésser la solució. A partir d'aquí, l'Ajuntament va comprar per un preu simbòlic la propietat de Castellet. Així, al ser-ne propietaris, es van aconseguir de les administracions les subvencions necessàries pel seu arranjament.

Crec que els pobles necessiten homes com en Valentí, de vegades discrepants, tenint sempre en compte, que la discrepància es la base de la democràcia. El que és essencial és la lleialtat i en Valentí era lleial al seu poble.

Valentí a molts santvicentins ens agradaria poder seguir el teu exemple de lleialtat. Descansa en pau i que Déu et beneeixi.

JAUME DALMAU


NOU ACCÉS A SANT VICENÇ. AJORNAT I SENSE DATA D'INICI

Aconseguir un nou accés a Sant Vicenç ha sigut un dels processos més llargs i difícils dels darrers vuit anys. Ha calgut un llarg procés de demandes i negociacions, ja que el govern català anava ajornant el tema fins que algun dia es desdobles la carretera.

Amb el recolzament de tots els partits polítics representats al Parlament de Catalunya es va aconseguir un acord parlamentari que obligava al govern a escometre aquest nou accés i així es van iniciar els estudis previs, es van plantejar diverses alternatives i es va acordar iniciar les obres el 2003. Amb aquest propòsit el pressupost de la Generalitat de Catalunya va habilitar per l'any passat una partida de 136.602.906 pessetes Les previsions eren treure les obres a concurs abans de l'estiu i començar les obres el darrer trimestre de l'any.

Incomprensiblement, les obres no han començat, i això es pot atribuir a diverses causes, però la passivitat del govern municipal n'és una de les principals, si no la que més.

La Generalitat no tindrà pressupost aquest any, i funciona amb el de l'any passat prorrogat. Això vol dir que aquest 2004 no hi ha pressupost per l'accés de Sant Vicenç i que en el millor dels casos estem parlant de començar el 2005 o el 2006. Això ens dibuixa unes previsions de finalització de la nova entrada a Sant Vicenç cap a l'any 2007 o el 2008.

Per acabar d'embolicar la troca, cada dos per tres apareixen a la premsa nous dibuixos de ponts i noves propostes, amb la qual cosa el què s'intenta és crear confusionisme i anar allargant encara més el període d'execució material d'aquest esperat nou accés.

El projecte de nou pont a Sant Vicenç estava ja perfectament definit. La societat PTB va proposar desplaçar el pont uns metres més avall, la qual cosa aportava alguns avantatges pel municipi, però això no modificava res de la part més gran del projecte: el pas per sota la carretera, la rotonda del cap del pont actual i el desdoblament dels carrils des de la sortida de l'autopista. I per descomptat, desplaçar el pont uns metres més avall no suposava en cap cas, un retard en l'inici de les obres, ja que la construcció del pont era una segona fase que s'executava més tard. No hi ha cap raó, doncs, que justifiqui l'ajornament d'aquest projecte i el govern municipal no ho hauria d'haver permès.

Davant d'aquesta situació, és inevitable que sorgeixin bastants interrogants: perquè s'ha permès aquest ajornament? Qui paralitza el nou accés? Què es busca? Quins interessos hi ha en joc? El què resulta poc creïble és que la no execució del nou accés a Sant Vicenç es degui a raons tècniques.


GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA A L'AJUNTAMENT DE SANT VICENÇ DE CASTELLET


TESTIMONIO

Esta mañana, en mi correo electrónico he recibido un escrito, el testimonio de una mujer maltratada, menospreciada y finalmente asesinada por su marido. El título era: “Hoy he recibido flores”.

Inmediatamente, algo ha estallado en mi mente... y aquel dolor adormecido que me acompaña desde hace tanto y tanto tiempo se ha mostrado con toda su crudeza. He cerrado los ojos y he musitado: “...yo también recibí flores...”.

No pretendo hacer un relato de mis desventuras matrimoniales, ni de maltratos físicos, ni de violaciones legales, ni de torturas psicológicas, ni de intentos de suicidio, ni de miedos terroríficos por la integridad física de mis hijos, nada de eso, sino lo que se experimenta cuando se viven todas estas circunstancias y las secuelas posteriores que, aún hoy, estoy afrontando y sufriendo.

Hace pocos días le confesé a mi amigo: “Soy una mujer destrozada, física y mentalmente”. Tantos años de miedos y de terror, llevan a esto. Muchas veces, dentro de mí, siento que la peor jugada que me hizo mi exmarido, fue dejarme vivir. Realmente estoy muy “tocada”... lo reconozco. Y este reconocimiento aumenta mi dolor.

Y llegan las depresiones y los tratamientos psiquiátricos y el deterioro físico y la no aceptación de una misma. No sentirme válida como ser humano. Sentirme todavía mujer y no poder ejercer como tal, negarme a mí misma toda posibilidad de gustar, de seducir, y al mismo tiempo desear con todas mis fuerzas que desaparecieran en mí los instintos y rasgos femeninos. Y todo esto sigue aumentando el dolor, ese dolor de la mente y del espíritu a nada comparable.

Intuyo que todo ello, es provocado por años y años de ansiedad, de miedo, de terror, de insomnio y de desesperación. Esa sensación interna de ahogo, de puertas cerradas, de noches interminables, de planes para terminar con todo...

¿Hay alguna explicación para aguantar una situación así durante casi 30 años? Sólo el miedo y el terror... miedo de él y terror a su venganza con mis hijos. Hace 30 años y en provincias: “si lo cuentas se van a reír de ti...”, “si lo denuncias te tomarán por loca, dentro del matrimonio todo está permitido...”, y ése fue el cultivo del miedo y el terror que me han acompañado hasta hace muy poco y que todavía acechan en el portal de mi nueva vida...

Dedico este testimonio a mis amigas Mari Carmen, que murió a manos de su marido al que nunca osó abandonar, y Rosa, que aunque consiguió separarse, la vida nunca le dio facilidades y cuando llegaron ya fue demasiado tarde...y una madrugada nos abandonó, sola...en su cama. Y a los hijos, víctimas inocentes de estas situaciones desesperantes... para ellos también esta dedicatoria.

Yo...de momento, sigo caminando...

ELENA M.Q.


RENDIBILITAT

Qualsevol empresa té el dret de decidir on vol instal·lar-se, de la mateixa manera que pot decidir quan marxar. No es pot fer una crítica gratuïta a les multinacionals que últimament tanquen plantes a Catalunya, com ha fet algun polític, perquè som nosaltres els que hem fer que Catalunya no sigui rendible per a una empresa.

Tenim una mà d'obra molt qualificada i el nivell de vida és més elevat que a la Xina i l'Europa de l'Est, i per tant les despeses de personal són elevades. Però això no és determinant a l'hora de decidir on instal·lar una fàbrica perquè amb poca mà d'obra qualificada s'aconsegueix més productivitat, i els mitjans de transport d'aquí compensen que els sous siguin més alts. Així, doncs, com és que marxen les empreses?

Evidentment, les facilitats que posa el govern, el medi ambient i la disponibilitat del sòl. Pel que fa a les facilitats governamentals, cal dir que amb la pressió fiscal existent a Espanya i especialment a Catalunya no s'encoratja la creació d'empreses, ja que només en els papers previs a la seva creació se'n va una quantitat de diners més que considerable i els impostos que es paguen aquí són encara més importants. En la mateixa línia trobem la política mediambiental, que a Catalunya és molt més exigent que en altres llocs de l'Estat, però és evident que això és bo per a la salut del país. Així és que una modificació dels impostos de les empreses i de les taxes de creació sembla l'única alternativa.

Però el motiu més important de fuga d'empreses és la falta de sòl industrial. Avui dia el millor negoci és fer blocs de pisos i veure ensorrar naus industrials per construir habitatges és el pa de cada dia. Cada cop el preu dels terrenys és més elevat, per una part perquè el preu dels pisos va pujant sense límit i per l'altra perquè cada cop hi ha menys sòl industrial. Ens hem oblidat que si hi ha tanta gent a Barcelona és perquè hi ha feina. Estem ensorrant naus industrials per edificar habitatges, oblidant que el dia que no hi hagi fàbriques els pisos quedaran buits perquè el substitut de la indústria no és el turisme, ni per ingressos ni per llocs de treball.

ORIOL HERNAN GALOBART

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet