Cultura


ELS GRAVATS D'ANTOLINA VILASECA i TERESA MONTSECH
S'EXHIBEIXEN A RÚSSIA
El jurat del certamen premia l'obra d'Antolina Vilaseca

Omar Godínez (Cuba), Antolina Vilseca i Gulnara Kasmalieva (Kirguizia) La tercera edició de la International Modern Graphic Biennal celebrada a la ciutat russa de Novosibirsk va obrir les seves portes el dia 25 de setembre, i es va cloure el 30 d'octubre,

El certamen, centrat en tot tipus d'obres realitzades sobre paper, s'estructura en tres apartats: gràfica seriada (gravat), gràfica única (dibuix, pintura, etc.) i noves tecnologies. Amb prop d'un miler d'obres presentades, la biennal s'està consolidant com un dels esdeveniments més importants en el seu àmbit i és sobretot, una mostra de l'art contemporani que s'està fent a la part oriental del planeta, ja que els països representats són de manera especial d'Àsia central, Japó i Austràlia. Encara que també hi ha hagut notables representacions d'Alemanya, Finlàndia, repúbliques bàltiques, diversos països de Llatinoamèrica i Espanya.

Situada a 3.500 quilòmetres de Moscou, Novosibirsk és la tercera ciutat de Rússia pel nombre d'habitants, després de Moscou i Sant Petersburg. Considerada la capital de Siberia, Novosibirsk es caracteritza per una gran activitat industrial i per acollir al seu terme un dels centres universitaris i de recerca més importants de la federació russa, Akademgorodok, d'on es diu que hi ha la més gran densitat intel·lectual del mon (més de 65.000 científics hi resideixen). Amb l'organització d'aquest certamen, la ciutat vol aconseguir un ressò artístic que estigui d'acord amb el seu nivell acadèmic i científic.

Entre els artistes participants hi havia les santvicentines Antolina Vilaseca i Teresa Montsech. Elles ja van ser a Moscou el 2001 i les seves obres van despertar un especial interès, motiu pel qual aquesta vegada hi han estat especialment convidades.

En la biennal s'atorguen 3 premis i 12 diplomes, un dels quals ha estat concedit a l'Antolina pels seus gravats fets amb tècniques additives.

Antolina Vilaseca va portar-hi una mostra de gravats de 76 x 112 cm. realitzats amb tècnica mixta i que donen com a resultat unes obres fortament texturades. La seva obra es caracteritza per un important ús de la matèria i les textures. Sovint, els elements més o menys figuratius hi son presents, amb alguns que han esdevingut una constant de la seva obra i que la caracteritzen: peixos, rostres, éssers eteris, etc. A vegades però, la matèria cobra una paper predominant i l'obra esdevé pràcticament una abstracció, com és el cas de la sèrie actual de gravats.

Teresa Montsech és una artista que ha centrat la seva activitat en el gravat. Autora d'obres de petit en format, -algunes de pocs centímetres- ha sabut crear un univers personal, poblat de personatges i éssers amb una gran capacitat d'evocació màgica i poètica.

És precisament la seva capacitat per encaixar tot un univers suggestiu en una petita superfície, el que l'ha portat a ser inclosa en significatius certàmens de minigravats, com poden ser el Miniprint International of Cadaqués, o el Miniare de Canadà. Ha exposat a diversos llocs i s'ha responsabilitzat de l'estampació d'obres d'importants artistes del gravat, com Marzo-Mart, Josep Niebla o Marcel Martí.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet