El Breny pregunta


VALENTÍ CARRERA VILA
Alcalde de Sant Vicenç de Castellet

Les Eleccions Municipals del 25 de maig van alterar notablement la distribució de regidories al consistori santvicentí. El PSC va perdre la majoria absoluta que li ha permès governar en solitari durant la darrera legislatura, passant de 8 a 5 regidors; CiU va recuperar part del terreny perdut en anteriors eleccions, passant de 2 a 3 regidors; mentre que ERC va veure incrementada la confiança de l'electorat santvicentí, afegint un més als 3 regidors que ja havia obtingut l'any 1999. D'altra banda, el PP va aconseguir representació amb un regidor, recuperant així la situació de 1995.

Amb aquest nou context, CiU i ERC van segellar un acord que ha portat una nova majoria a l'Ajuntament encapçalada pel republicà Valentí Carrera, que serà el nou alcalde de Sant Vicenç en aquesta legislatura que acabem d'iniciar.

El Breny ha volgut parlar amb Valentí Carrera, per conèixer de primera mà les seves impressions i els seus objectius de cara als propers anys.

En primer lloc, enhorabona pels resultats: 1.165 vots, que representen gairebé el 30% de l'electorat santvicentí. Després dels bons resultats de 1999, era previsible una puja tan espectacular com aquesta?
Moltes gràcies. La tendència general era que ERC pugés a tot el país, passant d'una mitjana del 12 o 15% fins al 20. A Sant Vicenç, en les eleccions del 1999 ja vàrem arribar al 24%. Realment sí que esperàvem tornar a pujar, però assolir el 30% dels vots és una fita molt important.

Quina anàlisi fa ERC dels resultats de les Eleccions Municipals a Sant Vicenç?
Objectivament, tot i ser la força més votada, el PSC (PSC-PSOE), és l'únic partit que va perdre vots, per les causes que siguin, i les altres opcions hem aixecat el vol, el PP ha recuperat el regidor que tenia el 1995, CiU també ha recuperat una part dels seus votants i Esquerra incrementa un altre cop la seva quota electoral, anem pujant...

Malgrat el bon resultat d'ERC, va ser el PSC qui, almenys en nombre de vots, va guanyar les Eleccions. És justificable que el partit més votat quedi a l'oposició?
En lloc està escrit que el partit més votat hagi de governar si no té majoria absoluta.

El PSC ha dit en tot moment que el pacte ERC-CiU estava lligat abans de començar a parlar i que se sosté sobre un únic criteri, deixar fora del govern municipal el PSC. Com valora aquest punt de vista?
Cadascú és lliure de pensar i opinar el que vulgui. Si l'únic motiu del pacte amb CiU és el de foragitar el PSC de la Casa Gran, és que les dues formacions seríem miops políticament parlant. No és aquest el cas.

En l'acte d'investidura del nou alcalde, Joan Montsech va declarar que amb aquesta decisió es retrocedia 12 o 15 anys i que d'aquest manera l'Ajuntament es tornava a situar en "aquelles maneres de fer política en que predominaven les motivacions personals abans que la consecució d'objectius per Sant Vicenç". Què opina d'aquestes declaracions?
Torno a repetir que tothom és lliure d'expressar les seves opinions, en Joan Montsech deu ser profeta o vident al expressar la seva desil·lusió, comprensible al cap de vall, però de vegades les persones som més maques si ens mosseguem la llengua. Esperem que d'aquí a quatre anys en Joan Montsech tingui l'oportunitat de rectificar aquest criteri.

Entre el 1995 i el 1999 ERC va formar part del govern municipal, juntament amb el PSC. Quines conclusions treu d'aquell acord?
En un govern de coalició sempre s'aprenen coses. S'aprèn a valorar el diàleg, a treballar amb persones que no són de la teva corda i poden veure els problemes i les seves solucions de forma diferent, s'aprèn a valorar les decisions de la majoria i es te l'oportunitat d'influir en les decisions de la majoria. Crec que aquells quatre anys foren positius pel poble, es va millorar tot plegat. I també fou positiu per el PSC, perquè després obtingué la majoria absoluta, valent-se poc o molt del treball fet per ERC.

Un govern en coalició aporta en principi una major pluralitat en els punts de vista, però també és més fràgil. Creu que és prou sòlida la sintonia amb CiU?
Em deixa que el respongui amb una altra pregunta? És prou sòlida la sintonia de PSC i CiU al Consell Comarcal del Bages? Crec que podem refiar-nos més del pacte santvicentí. La coincidència de molts aspectes dels nostres programes, les ganes de treballar pel nostre poble i la transparència que estem donant a la nostra acció de govern, són garanties suficients per esperar una correcta gestió en aquests quatre anys.

Sant Vicenç havia acumulat durant dècades un important dèficit urbanístic que en gran part s'ha anat esmenant durant els darrers anys. Què falta per fer encara?
Si es refereix a la urbanització de carrers i places, realment no queda massa per fer, si ho comparem amb els anys 80, durant les passades legislatures s'ha anat reduint aquest dèficit. Queden algunes parts de carrers del sector nord i algun de la Farinera, que sens dubte quedaran fets en aquesta legislatura. Si la referència urbanística és més àmplia, llavors sí que queda molt per fer: s'ha de revisar el Pla General d'Urbanisme, i això vol dir una feinada...

En matèria de comunicacions Sant Vicenç té una situació de privilegi, amb carretera, autopista, dues línies de ferrocarril... però actuen també com a armes de doble tall, fragmentant el municipi i fent difícil la mobilitat interna. ERC ha parlat d'intentar soterrar la via de la RENFE. Quines possibilitats reals hi ha de fer-ho? Què més es pot fer per solucionar aquest problema de comunicació?
La il·lusió, la utopia és aquesta: poder soterrar una part de les vies de RENFE. Començarem a parlar-ne amb qui calgui i segur que serà un treball llarg i complicat, però cal posar-s'hi. Per a la mobilitat interna, potser caldria treure la pols d'algun projecte de pas per sota les vies i diversificar la ubicació dels serveis, de manera que no sempre fos necessari travessar les vies. Els nous accessos a la població, també ajudaran a fer-nos la vida més fàcil.

L'experiència com a regidor de Cultura li va permetre conèixer de prop la realitat cultural santvicentina. Com la valora?
Per sort, a Sant Vicenç tenim un teixit cultural molt important. Més de 40 entitats culturals així ho avalen. Tothom treballa, el voluntariat cultural és extremadament curós i eficient en la seva tasca. El reconeixement exterior del que gaudeixen les nostres associacions és ben merescut. Altra cosa és el reconeixement i els suports que puguin rebre des de l'Ajuntament. Queda per resoldre els espais que han d'ocupar les entitats i la funció que s'ha de donar als espais que ara disposem.

La necessitat d'un espai adequat per a l'activitat social i cultural del poble ha centrat les reclamacions de les entitats. Com farà front el nou govern al tema de Can Soler?
Can Soler és un lloc idoni per hostatjar-hi tota mena d'equipaments. La viabilitat del projecte dependrà en gran mesura de la disponibilitat econòmica de l'ajuntament, de la decisió final que prengui l'empresa que té la llicència per explotar part dels baixos i finalment dependrà també de la sentència que es dicti a la demanda presentada al Jutjat per la Unió de Botiguers i Comerciants de Sant Vicenç de Castellet.

Les tendències migratòries actuals han configurat a Sant Vicenç, com a tot arreu, un panorama social d'una gran varietat que, en ocasions, ha derivat en conflictes de caire xenòfob o racista. Quines polítiques socials i d'integració pensa impulsar el nou Ajuntament?
Sant Vicenç s'ha caracteritzat sempre per la seva capacitat d'acolliment i integració dels diversos fluxos migratoris que hem tingut des de començament de segle, ja siguin fluxos interns o externs. Ara amb la nova onada de nouvinguts no hauria d'ésser diferent, els Serveis Socials estan treballant de valent en aquest sentit, des de les escoles també s'està fent una tasca d'integració prou important.

De moment hem de deixar aquesta entrevista aquí. En el pròxim número d'El Breny acabarem aquesta interessant entrevista al nou alcalde de Sant Vicenç, Valentí Carrera i Vila. Ens acomiadem fins al proper número. Fins aviat.

ASSOCIACIÓ CULTURAL COL·LECTIU EL BRENY

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet