Col·laboracions


1. EL FOC QUE SEMPRE TORNA

2. VOLUNTARIS PER LA LLENGUA


EL FOC QUE SEMPRE TORNA 

EL FOC QUE SEMPRE TORNA

El foc que sempre torna,
no sempre torna gasiu i arrogant;
de vegades torna elegant i apaivagador,
acaronat per una brisa oficial,
i amb una gestualitat seductora.

El foc que sempre torna,
no sempre xiscla encolerit i eixordador;
de vegades és harmònic i correcte,
regalant futur amb una mà,
i saquejant esperances amb l’altra.

El foc que sempre torna,
no sempre vesteix una capa ennegridora;
de vegades llueix les millors gales,
ocultant la supèrbia, la buidor
i les promeses no complertes.

El foc que sempre torna,
no sempre ve abraçat a la ràbia i a la fatiga;
de vegades se’ns presenta enaltit,
damunt dels caps, envaint les cases
i esgarrapant bones voluntats.

El foc que sempre torna,
no sempre crema arbres i rostolls;
de vegades crema la paciència dels perdedors,
dels qui s’ofeguen avui amb la negror del fum
i demà amb la grisor dels escons.


DAVID SANZ


VOLUNTARIS PER LA LLENGUA 

La llengua catalana és un patrimoni cultural i un element d’identitat que comparteixen els diferents territoris de parla catalana i és també un patrimoni lingüístic i cultural europeu. El català és una llengua plenament adaptada a les necessitats de la societat moderna. Es tracta d’una llengua útil, amb prestigi i amb reconeixement. Útil com a eina quotidiana que contribueix decisivament a la integració de la població al país. Amb prestigi, perquè els homes de lletres, de la cultura, les ciències i el pensament s’han encarregat de fer-la conèixer arreu.

Ajudar a conèixer el català i donar a conèixer la cultura de Catalunya a les persones que vénen de fora és l’objectiu principal del programa “Voluntaris per la Llengua”. Aquest programa vol promoure el voluntariat lingüístic, de manera que persones de la societat civil, catalanoparlants –siguin d’origen o siguin nous catalanoparlants-, destinen una part del seu temps a conversar amb persones nouvingudes que el volen aprendre o que volen llançar-se a parlar-lo.

El programa constitueix una actuació transversal de la Generalitat de Catalunya del Departament de Cultura, l'Institut Català del Voluntariat i la Secretaria d'Immigració, i és fruit de la voluntat de vehicular a escala generalitzada unes experiències prèvies nascudes de la dinàmica interna dels cursos de català i de l'acolliment d'estudiants estrangers universitaris, l’exemple més recent de les quals es va articular mitjançant un conveni entre el Consorci per a la Normalització Lingüística i Òmnium Cultural.

D’aquesta manera, el 21 de juliol, en un acte presidit pel Molt Honorable Jordi Pujol, president de la Generalitat, es va signar l'acord per posar en marxa el programa "Voluntaris per la llengua", mitjançant el qual la Generalitat es compromet a difondre el programa, fomentar la signatura d'adhesions i coordinar les accions de voluntariat entre les institucions i les entitats. A més, el Departament de Cultura facilitarà el material editat per la Direcció General de Política Lingüística especialment adequat a aquest programa i, mitjançant el Consorci per a la Normalització Lingüística, posarà en contacte voluntaris i els aprenents.

El programa "Voluntaris per la llengua" s'inscriu dins el conjunt de mesures aprovades pel Govern el passat 4 de febrer per impulsar l'ús social del català. Entre les primeres actuacions es troben la gratuïtat i l’ampliació dels cursos de nivell bàsic de llengua catalana, i la campanya "Tu ets mestre", adreçada als catalanoparlants i que té per objecte divulgar el fet que cal facilitar l'esforç de les persones immigrades o estrangeres que aprenen català i fer-lo útil parlant-los en català. També s'inclou dins aquest paquet de mesures el programa "En català, tu hi guanyes", amb l'objectiu d'implicar el teixit empresarial i sindical en el foment de l'ús del català en l'atenció al públic als establiments comercials i de restauració.

En els darrers mesos s’ha constatat com, de manera creixent, a Cornellà, Mataró, Girona, Tarragona, Vilanova i la Geltrú i moltes altres ciutats la gent ajuda a conversar en català les persones que volen practicar-lo. Actualment són ja més de 700 les persones que comparteixen voluntàriament unes hores de conversa en català. Dia a dia va creixent el nombre de voluntaris provinents d’arreu de Catalunya, molts d’ells, també, nouvinguts, que volen participar en el programa, i sobrepassen el centenar les entitats de caràcter social que, amb el convenciment que cal incidir en els hàbits lingüístics dels catalanoparlants i de consolidar la idea que el català és i ha de ser llengua d'acollida, s’han adherit a aquest programa de voluntariat. Aquesta àmplia participació és la constatació del gran dinamisme associatiu que caracteritza la societat catalana.

Qualsevol entitat pot signar el text d'adhesió al programa. Qualsevol persona pot participar-hi, com a voluntària o com a aprenent. Els voluntaris han de comprometre's a dedicar un mínim deu hores, una per setmana, a conversar en català amb una persona que vulgui aprendre i practicar el català. Els aprenents han de comprometre's a dedicar també deu hores, una per setmana, a conversar en català amb una persona voluntària.

En la fase actual del programa es recullen les adhesions de les entitats que hi vulguin treballar i les dades dels voluntaris i aprenents que hi vulguin participar. A mitjan setembre estan previstes unes sessions d'orientació per als voluntaris, on se'ls donarà unes pautes i uns materials per iniciar les converses amb els aprenents. En l'assignació de parelles lingüístiques es vetllarà perquè tant la zona geogràfica com la franja horària siguin les més adequades a tots dos.

Anar plegats al cafè, saludar amb simpatia, iniciar la conversa en anar a comprar, comentar la pel·lícula, en definitiva, assajar a dir en català allò que encara no ens hem atrevit a dir pot obrir moltes portes. Les persones, molt sovint, podem ser els millors mestres.

Trobareu més informació i els impresos per donar-vos d'alta com a voluntaris i aprenents o bé el text d’adhesió com a entitats a:

http://cultura.gencat.net/llengcat/voluntaris
http://www.voluntariat.org

Als telèfons 93 567 10 31/93 567 10 33
o bé al Telèfon d’Informació Ciutadana 012

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet