El Poble


1. GRAN BALLADA POPULAR DE GITANES

2. ELS AVIS DE SANT VICENÇ REBEN EL SEU HOMENATGE

3. L’ÀNGEL DE CASTELLET

4. MARC RODRÍGUEZ i BALLARÀ, HEREU DEL BAGES 2003


GRAN BALLADA POPULAR DE GITANES

Un any més quan arriba la Pasqua Granada, que enguany era el diumenge dia 8 de juny, el poble de Sant Vicenç es va despertar a punt per fer una de les seves festes més tradicionals, la Ballada Popular de les Tradicionals Gitanes. Poc abans de les dotze del migdia, del dia 8 de juny, un bon nombre de dansaires de diferents entitats de Sant Vicenç com l'Agrupació Sardanista, l'Associació Musical Castellet, l'Esbart Dansaire Santvicentí,... entre molts altres es van reunir a davant de l'Església per tal d'anar en cercavila fins a la Plaça de l'Ajuntament. Aquesta cercavila va anar encapçalada pels membres de la Colla de Geganters i pels Barons de Castellet. Un cop eren les dotze del migdia va començar la Gran Ballada amb el ja tradicional Galop d'entrada.

La novetat d'enguany era el mantó commemoratiu del desè aniversari de la recuperació de les Gitanes. Aquest mantó es va posar a la venta i molts balcons el van lluir per aquest dia tan assenyalat. Quan ja totes les colles i entitats participants ja estaven a la Plaça de l'Ajuntament, va ser el torn de proclamar la Núvia de les Gitanes 2003, que enguany va ser la Rosa Rosell de l'Associació Musical Castellet. L'anterior núvia, Rosa Mª Cinca li va fer entrega del mantó i va ser obsequiada per un esplèndid ram de flors. Després de la proclamació de la núvia, més de dos-cents balladors van omplir la Plaça de l'Ajuntament mostrant al públic assistent els seus balls: el vals-jota, les catxutxes, etc. Més tard, pels volts de quarts de dues la festa ja s'acabava amb el Galop Final on tot el públic de la plaça estava convidat a ballar. Després d'aquest galop, es va fer una ballada conjunta del Vals dels Barons de Castellet.

JORDI LARGO


ELS AVIS DE SANT VICENÇ REBEN EL SEU HOMENATGE

Més de 400 persones celebren el 49è Acte d’Homenatge

El Patronat Local dels Homenatges a la Vellesa va organitzar el 49è Acte d’Homenatge als Avis de Sant Vicenç de Castellet. Enguany van participar una cinquantena d’avis de més de 75 anys i la festa va aplegar més de 400 persones. L’Homenatge d’enguany es va celebrar el diumenge dia 29 de juny. 

La festa va començar ben d’hora al matí, quan la Banda del Triangle de Sants de Barcelona va fer una despertada pels carrers més cèntrics de la població. Llavors, a l’Esplai dels Avis els padrins i padrines van recollir els rams per als homenatjats que van anar en cercavila fins a l’Església. A les onze en punt, es va celebrar la Missa i un cop acabada es va fer una altra cercavila, aquesta vegada acompanyats amb els Grallers i Geganters de Sant Vicenç i la Banda de Sants fins a la Sala Polivalent de Can Soler. Un cop allà, i la Sala de Can Soler plena a vessar, el nou alcalde de Sant Vicenç, Valentí Carrera i el primer tinent d’alcalde, Antoni Guardiola, van donar la benvinguda a tots els participants i van donar mostres d’estima envers a tots els avis santvicentins.

Llavors, va ser el torn de les actuacions. Primerament, la Banda del Triangle de Sants de Barcelona, després la Coral de l’Esplai va oferir dues havaneres, els de l’Esbart Dansaire Santvicentí també hi van participar fent dos balls típics catalans. Més tard, alguns alumnes del CEIP de Sant Vicenç també van ballar i la Societat Coral l’Estrella també van cantar dues peces. El Centro Cultural Andaluz també va participar a la festa fent dos balls típics. També hi va participar el Grup de les 8 Estrelles que van ballar alguns dels balls d’aquest estiu. Un cop acabades totes les actuacions l’alcalde i amb l’ajut dels nous regidors i l’Hereu i les Pubilles van repartir un obsequi, un tortell i una bossa de caramels a tots els participants a l’Homenatge de la Vellesa d’enguany.

JORDI LARGO


L’ÀNGEL DE CASTELLET

Josep Maria Castelló i Antolina Vilaseca en el moment de la inauguració de l'escultura "L'Àngel de Castellet"En El Breny número 286 – Abril 2003 vàrem publicar un reportatge de la inauguració de l’Àngel de Castellet, projecte i disseny d’Antolina Vilaseca. Avui parlarem de Josep Maria Castelló, que fou l’artista que realitzà aquest projecte de l’Antolina, mitjançant ferros forjats.

Josep Maria Castelló és un professional de la serralleria que tant treballa el ferro com el llautó, l’alumini o l’acer, però el que més li agrada es fer treballs d’artesania i escultures, fins el punt que si s’ho pogués permetre s’hi dedicaria només com una afició. Per això, quan l’Antolina li va presentar el projecte de l’Àngel, sense cap dubte es va posar a treballar-hi. La tasca va ser força laboriosa, ja que treballar el ferro vol moltes hores d’estudi del material, de les tècniques a utilitzar, fer les ampliacions necessàries del dibuix fins arribar a la mida adient. A més d’aquestes preparacions cal interpretar el significat que l’artista vol donar a l’obra per tal d’acostar-s’hi al màxim. També és important conèixer la localització de l’escultura i la decoració del seu entorn. Ambdós artistes ens asseguren que la satisfacció més gran es veure l’obra exposada al teu poble, i que el treball i entrebancs, ja superats, valen la pena per aconseguir que l’Àngel de Sant Vicenç vetlli per nosaltres a la plaça (de moment sense nom) de davant de l’estació dels FFCC de la Generalitat.
 


MARC RODRÍGUEZ i BALLARÀ, HEREU DEL BAGES 2003

Marc Rodríguez i BallaràEl nostre amic i company, Marc Rodríguez i Ballarà fou nomenat recentment nou Hereu de la Comarca del Bages 2003. És el primer Hereu de la Comarca fill de Sant Vicenç ja que en anys anteriors hi hagut Fadrins, però encara cap noi havia ostentat el títol d’Hereu. El Marc té 19 anys i acaba d’acabar el primer curs de Magisteri Musical i poca gent al poble no el coneix ja que està en un munt d’entitats col·laborant-hi i treballant de valent com per exemple l’Associació Musical Castellet, el Gremi de Carreters i Cansaladers... entre d’altres. També hem de dir que de tant en tant ens ajuda a El Breny amb la col·laboració d’algun petit reportatge. L’acte de proclamació es va fer el dissabte 28 de juny a Manresa i més concretament a la cèntrica Plaça de Sant Domènech. 

En aquest acte hi van participar els pobles de Balsareny, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Manresa, Navarcles, Navàs, el Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Fruitós de Bages, Sant Salvador de Guardiola, Súria i per suposat Sant Vicenç de Castellet. Les candidates a Pubilla del Bages eren onze i la candidata de Sant Vicenç era la Natàlia Segarra i Fenero, Pubilla de l’any 2002. De candidats a Hereu, eren menys, en total set i el nostre representant era el Marc Rodríguez, Hereu 2002. La Proclamació de l’Hereu i la Pubilla Comarcal era la primera vegada que es feia a Manresa i va començar amb una rebuda de tots els Hereus, Pubilles, Fadrins i Dames de tota la comarca a la Plana de l’Om. Després es va fer una cercavila fins a la Plaça Sant Domènech. Llavors, i poc abans de les vuit del vespre es feia acte del veredicte. Els escollits van ser els següents:

- PUBILLA COMARCAL DEL BAGES 2003
Alba Rodríguez Aguilar (Pubilla d’El Pont de Vilomara i Rocafort 2002)

- DAMA COMARCAL DEL BAGES 2003
Eva Bacardit Alsina (Pubilla de Sant Salvador de Guardiola 2002)

- DAMA COMARCAL DEL BAGES 2003
Anna Torras Pérez (Pubilla de Navarcles 2002)

- HEREU COMARCAL DEL BAGES 2003
Marc Rodríguez Ballarà (Hereu de Sant Vicenç de Castellet 2002)

- FADRÍ COMARCAL DEL BAGES 2003
Jaume Caellas Ribera (Hereu de Navàs 2002)

- FADRÍ COMARCAL DEL BAGES 2003
Marc Selgues Cors (Hereu de Balsareny 2002)

Després de la Proclamació, tots els participants van fer un sopar conjunt i després va ser l’hora de la gresca fins a altes hores de la matinada. En nom propi i en nom de l’Associació Cultural Col·lectiu El Breny, només ens queda donar-li l’enhorabona i desitjar-li molta sort en aquest any que encara li falta de pubillatge.

JORDI LARGO

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet