Les Coses de l'Esplai


JAUME COLLADO FABREGAT

A Coses de l'Esplai tenim Jaume Collado Fabregat.

Jaume quin va ésser el teu lloc de naixement?
Vaig néixer a Barcelona al Barri de Gràcia, al carrer de Sant Lluís. Llavors, es deia Sant Lluís, passada la Guerra li van posar carrer Taxdirt, que es com s'anomena actualment. La data del meu naixement va ser el dia 11 de desembre de 1926.

Els pares, com es deien?
El pare Josep i la mare Carme. La mare es morí l'any 1964, i el pare el 1984,els dos estan enterrats a Barcelona.

Quants germans?
Dos, en Joan i la Carme. En Joan va morir l'any 1988 i la Carme està vivint a Barcelona.

Amb qui estàs casat, Jaume?
Estic casat amb la Josefina Sancho, que també és nascuda a Barcelona al Barri del Poble Nou. Va venir al món el dia 18 de febrer de l'any 1931, com pots comprovar els dos som nats al temps del fred, desembre i febrer.

Lloc i data del casament?
Ens vàrem casar el dia 24 de setembre de l'any 1952, a la Parròquia de Sant Joan de Mata al barri de Sant Andreu de Barcelona.

Quants fills?
Tenim dos que són Jaume i en Josep. El Jaume va néixer el dia 31 d'octubre de l'any 1953. Està casat amb la Cinta Escalante, que és d'Igualada i tenen tres fills. La Raquel, que va néixer el dia 13 d'octubre de 1979, el Ferran que va néixer el dia 13 d'octubre del 1981 i la Núria que va néixer el dia 7 de setembre de 1984.

M'adono que tan el pare, en Jaume i els fills, la Raquel i el Ferran els va fer gràcia venir al món al mes d'octubre.
Coincidències de la vida. La Núria de poc li va venir de néixer al mes d'octubre. L'altre fill, en Josep va néixer el dia 29 de març del 1960 i està casat amb l'Olga Riu, que és de Navarcles i tenen dos fills, la Júlia i l'Adrià. La Júlia té quatre anys i mig i l'Adrià en té dos i mig.

Teniu un bon grupet de néts. Per molts anys. On viuen?
El Jaume està vivint a Sant Vicenç i treballa a les oficines de l'empresa PVCastellet i la Cinta en un taller de confecció. La Raquel treballa en un taller. El Josep i la Olga viuen a Navarcles. El Josep treballa a la Loto-Catalunya i l'Olga en un taller de filatura.

Assabentats de la teva família tornem a tu. De escola que tal vas anar?
Es pot dir que no massa bé perquè vaig començar a treballar als tretze anys. Recordo haver anat a un col·legi que en deien Doña Juanita i en algun d'altre. No massa.

De la mili què dius?
Això si que vaig fer tot el curs; prop de tres anys a Girona a Infanteria Alcántara número 33.

Què en recordes de la mili?
Recordo sobretot que vàrem passar molta gana perquè el menjar estava molt escàs. També ens feien patrullar conjuntament amb la Guàrdia Civil a la recerca de maquis. Això amb tot el que es solia fer a la mili és el que recordo.

De la teva activitat laboral, què recordes?
Que vaig començar als tretze anys amb el pare. Que feia la feina de paleta i posàvem portes i finestres o reixes de ferro i les instal·lava a les obres, conjuntament amb el meu germà gran i volia que jo també seguís l'ofici, però un dia el meu germà va tenir un accident i li varen tenir d'enguixar un braç i a mi no em va fer cap mica de gràcia. Vaig dir que volia treballar a la fàbrica tèxtil, i així va ser. De totes maneres encara ajudava al pare a les obres. Es pot dir que feia hores extres i me las pagava a dues pessetes l'hora. La mare em guardava aquests diners i quan en tenia prou em comprava el que a mi em feia gràcia Recordo que em vaig comprar un rellotge i una gavardina, això amb les hores “extres”. La setmanada era per casa.

La teva "ruta" tèxtil com va ser?
Vaig començar d'aprenent a la fàbrica tèxtil Iglesia i Yoli a Manufacturas Reguant, a la fàbrica de camises Casals Malagrida, després a l'empresa Agemosa, que després es digué, Owens Corning, que va ser la pionera de fabricar la fibra de vidre. Aquesta fàbrica ser la que va motivar el trasllat de la meva família i jo a Sant Vicenç ja que varen portar la feina a la fàbrica de Cal Balet a Sant Vicenç, on hi vaig estar treballant fins la meva jubilació.

Quan vàreu venir a Sant Vicenç?
Va ser el dia 29 de setembre de l'any 1967. Ens vàrem posar a viure en un pis del passeig Francesc Macià número 15 i encara hi estem vivint la dona i jo.

Casos i coses viscudes a la feina?
N'hi ha molts per explicar alguns sense interès i d'altres anecdòtics. Per exemple que quan vaig començar a treballar al tèxtil sortia de casa a les 4.30 per començar a treballar a les 5.30. Caminant i corrent, a vegades des del Barri de Gràcia fins al Poble Nou a la fàbrica i al acabar a les 14´30 de tornada a casa, dinar i a ajudar al pare a l'obra, fins que a ell li semblava que ja podíem plegar. Alguns dies havia d'anar a classes de tèxtil al carrer de La Princesa. Un dia no ajudava al pare, però també havia de caminar des de casa fins a l'escola tèxtil. Tot el que m'he guanyat no m'han regalat res. Ho he tingut que suar. Quan feia d'aprenent havia de portar els plegadors als telers. Unes peses que pesaven entre 60 i 65 quilos. Una vegada me'n va caure una al terra i l'encarregat em va dir "no pateixis que no te'n caurà cap mes a terra", i em va fer unes corretges que em posava per les espatlles i agafava el plegador. De fet de plegador no en va anar cap més a terra. Almenys sol, perquè hi anava el plegador i jo. Sortosament no va passar gaires vegades, això a la fàbrica. Amb el pare sempre tenia la mania de fer-nos posar al meu germà i a mi als llocs més perillosos de l'obra. També em vaig fer un tip de picar el ferro calent amb el mall cosa que entre els plegadors de la fàbrica, i el mall de la forja em va quedar l'esquena feta un desastre, però a la vida tot s'aguanta amb fe i voluntat.

A la fabrica quins càrrecs has tingut?
Vaig començar d'aprenent com es lògic i passant per totes les categories. Vaig plegar de la feina sent majordom.

Algun cas curiós per explicar?
No és cap cosa de l'altre món però si es curiós. La meva germana va anar a viure uns anys a Anglaterra i estan allà em va enviar un parell de camises angleses per que m'agradaven molt. Una vegada les vaig tenir les vaig "repassar" per veure com treballaven el tèxtil els anglesos, i quan vaig mirar l'etiqueta vaig comprovar que deia: "Fabricades per Casals Malagrida, Spain. Tot un detall.

Quines aficions per esbarjo has tingut o has practicat?
La meva afició més remarcada ha sigut el futbol, després el cine i ara també una mica la televisió. A més amb l'ajuda de la família, fills i néts, actualment procuro passar-ho el més bé possible i amb la companyia de la dona.

Suposo que ja vàreu celebrar les Noces d'Or.
Les vam celebrar el dia 24 de setembre de l'any 2002.

Per molts anys amb la companyia de tots. I ara que pots explicar-nos de L'Esplai?
Que mi passo unes bones estones amb els meus companys on hi fem unes bones xerrades.

Si t'agrada tan el futbol suposo que deus ser del Barça?
Doncs no! A casa som del Espanyol, som Periquitos. Perquè també s'ha d'ajudar als equips modestos i sigui pel que sigui sempre m'ha caigut simpàtic l'Espanyol

Respecto les teves idees ja que tothom ha de donar suport al que cregui més convenient, tant en esports com el que sigui. Jaume, hem d'acabar la xerradeta que espero agradarà als lectors d'El Breny doncs ja sabem més coses de la nostra gent del poble i de l'Esplai. Només em queda donar-te les gràcies en nom d'El Breny, de l'Esplai i de un servidor


ESTEVE LAFONT

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet