Fa uns quants anys


PRIMERA MOSTRA DEL COMERÇ A SANT VICENÇ
Festa Major de 1981

Expositors de la Ia Mostra del Comerç a Sant Vicenç (juny de 1981) [Arxiu fotogràfic de la Biblioteca S. Vives Casajuana]. Clica per ampliar-laNo hi ha res de nou sota el sol. Ens ho demostra la història de cada dia. I en aquest cas ens explica la problemàtica del comerç a Sant Vicenç vint anys enrera, que al cap i a la fi és la mateixa que pateix avui dia, amb diferent escenari. Queda demostrat que els comerciants s’han de saber adaptar als nous reptes, perquè el comerç és un element viu que segueix el ritme que li imposa la societat i ha d’oferir una imatge més de professionalitat que de modernitat.

El dia 7 de juny de 1981, diumenge de Festa Major, es celebrà per primera vegada al nostre poble, una mostra del comerç organitzada pel Centre Excursionista i l’Ajuntament. L’èxit fou gran amb una assistència molt nombrosa de gent. Des de primeres hores del matí, la Plaça Clavé fou un formiguer de gent muntant els quioscs i decorant-los. La durada de la mostra va ser de les vuit del matí a les vuit del vespre. La Direcció Tècnica de la Mostra estigué al càrrec de Vicenç Ortega i Lluís Claret.

Els 32 expositors que varen participar-hi són:

- RÀDIO I TV LLADÓ
- AUTO ESCOLA STOP
- FERRETERIA POUS
- TEIXITS COROMINAS
- AGRUPACIÓ SARDANISTA
- ALIMENTS DE RÈGIM BACH
- GARDEN BAGES
- JAMÓN ANETO (J. GOMÁRIZ)
- PENYA BLAUGRANA
- ART I FANG
- MULTI HOGAR M. PLANELL
- GESTIÓ
- TAPICERIA SAFÍN
- GARATGE PONT
- PERIÒDIC LOCAL “EL BRENY”
- SERVEI RENAULT (J. SELGA)
- DROGUERIA BARTUMEUS
- MODA INFANTIL JULY
- MUEBLES ORÓ
- MOTOS SIMÓN
- AUTOMÒBILS SANT VICENÇ
- PLANXISTERIA GUIX
- EUROS CATALUNYA
- RELLOTGERIA ROSA
- FOTO ESTUDI SANT VICENÇ
- TALLERS VIÑAS
- D’ KORA
- PERFUMERIA MÒNICA
- CALÇATS GORSIM
- NOVETATS GUARDIA
- MOBLES DE CUINA I FOCS A TERRA CARRASCO
- OBJECTES DE REGAL I JOGUINES JAUME MUNTADA


Tots els expositors van votar per escollir l’estand més ben presentat i per majoria, la placa fou atorgada a Joan Carrasco Medina.

Des de aquí volem animar als botiguers del nostre poble, per un comerç viu i pròsper. Per això transcrivim l’escrit que sobre aquella primera mostra va fer al nostre periòdic en Manuel Luis Tatjé, aplaudint aquesta iniciativa.

El caire nou de la nostra passada Festa Major i el punt que n’ha quedat més destacat i que marca una fita molt important de car al futur, ha estat, al meu entendre, la 1a MOSTRA del Comerç a Sant Vicenç de Castellet. Materialitzada gràcies a l’enorme impuls i a l’encomiable iniciativa desplegada pel Centre Excursionista de Sant Vicenç com a principal artífex de la mateixa, la 1a Mostra del Comerç a la que s’han abocat amb voluntat i esforç botiguers de i comerciants santvicentins, ha significat una acció conjuntada com se’n recorden ben poques o cap, almenys a nivell del que representa el Comerç al nostre poble, però també dins el comerç a la comarca del Bages. Si més no, cal tenir en compte que el muntatge de la 1a Mostra, s’ha realitzat en un temps “rècord”, donat que la plaça estigué ocupada per vehicles aparcats, fins molt més tard de l’hora convinguda, el que provocà certes tensions i retards a l’hora de començar a muntar els estands, alguns dels quals – com és sabut – per la seva decoració i importància, portaren moltes hores de treball, la bona voluntat no va defallir.

L’èxit assolit per aquesta 1a Mostra fou sens dubte la compensació a l’esforç realitzat i hom en pot extreure ja una ben vàlida experiència de cara a l’any que ve, per preveure una 2a mostra, molt més planificada encara que la d’aquest any, amb més temps, hi ha qui parla de cercar un recinte cobert, o fins i tot de realitzar-la al passeig de Pau Casals, aprofitant la seva llargada, però això són previsions que caldrà anar fent al llarg dels mesos.

La gran acceptació i expectació que ha despertat a nivell comarcal i local, és un èxit que, d’alguna manera crec, tots el santvicentins el sentim com a propi. Personalment, el situo en el camí de ressorgiment del nostre poble, de la greu situació de crisi i atur que tenim plantejada. I la situo en aquest camí perquè és en la línia, que tantes vegades he apuntat, d’unir els esforços Ajuntament – Comerços – Entitats, per elevar el prou fotut grau de la moral col·lectiva, per endegar una lluita coordinada amb la més àmplia participació de tots el veïns del poble, i plantar cara a la crisi i l’atur en els que estem immersos. I evidentment amb la participació de les Centrals Sindicals i els Partits polítics des dels seus àmbits específics.

La qüestió no és per saltar i ballar i adormir-nos en el miratge en que es podria convertir l’èxit assolit en aquesta 1a mostra si tot s’acabés així.

Cal continuar amb més ganes que mai en aquest esperit d’obertura, que ha d’augmentar molt més encara, i també amb el de veure que si volem i quan volem: TOTS PODEM I SABEM FER LES COSES BEN FETES, respectant sempre les posicions democràtiques – ideològiques de cada un.

La Fira del Comerç, caldrà que la potenciem més i més, que sigui exemple notable d’entre les de la comarca del Bages, en aquesta línia de progrés i de ser un element clau per retornar a Sant Vicenç de Castellet noves perspectives de futur per a tothom.

Crec que valdria la pena que tant l’Ajuntament com les Entitats, com els comerciants, com els treballadors, com tot el poble en general, féssim una sèria reflexió sobre tots aquests aspectes que breument he repassat. Animats per l’èxit de la 1a mostra, ara és un bon moment per renovar forces i per que tots, d’ara en endavant, treballem més ferms i més units pel present i per l’esdevenidor del nostre poble.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet