Residència d'avis


ACTIVITATS DE LA RESIDÈNCIA D’AVIS DE SANT VICENÇ
Professions i opinions

TREBALLADORA SOCIAL

La treballadora social de la residència és la persona que fa d'enllaç entre la família i els diferents professionals de la residència. En el nostre cas, a més s'encarrega de bona part de l'animació , es posa en contacte amb persones que col·laboren en les festes, coordina el programa de voluntariat, visita als residents que es troben a l'hospital... Tota la seva feina està centrada en l'atenció del resident en la part de relació amb l'exterior i amb la seva
família i amics.

A continuació fem una entrevista a la treballadora social de la Residència Sant Vicenç de Castellet, Maria Llumà Corominas.

Quina és la tasca que realitzes a la Residència?
La meva feina comença en la realització del ingrés i l'acompanyament del resident/a per afavorir la seva adaptació. També realitzo l'animació socio-cultural en col·laboració amb la resta de professionals.

Qui pot ingressar a la Residència Assistida i Centre de Dia de Sant Vicenç de Castellet?
Tothom que tingui aprovat l'Ajut d'Acolliment Residencial o l'Ajut d'Acolliment Diürn per a Centre de Dia.

Poden ingressar persones privadament?
No, totes les places són públiques. És una Residència i Centre de Dia de l'ICASS (Institut Català d'Assistència i Serveis Socials ), que depèn del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, gestionada per l'empresa privada EULEN.

On s'ha de tramitar l'Ajut d'Acolliment Residencial i l'Ajut d'Acolliment Diürn?
Als Serveis Socials d'Atenció Primària o al CAP de Salut, on el futur usuari estigui empadronat. És necessària informació econòmica del beneficiari i dels familiars directes de 1er grau. També és necessària informació sobre els aspectes de salut i una valoració de les AVD (activitats de la vida diària). Un cop aprovat, el beneficiari tria la Residència on vol ingressar i queda en llista d'espera. La llista d'espera de la Residència la controla ICASS, que ens va informant dels candidats a ingressar. El procés pels usuaris de Centre de Dia és el mateix.

Quan val una plaça de Residència o Centre de Dia?
El preu el fixa l'ICASS, en funció dels ingressos del beneficiari o dels familiars de 1er grau.

Creus important poder escollir la residència?
Tota persona és lliure de triar la residència on vol anar, una altra cosa és que hi hagin places. Crec que el territori és molt important per l'adaptació dels residents i les persones haurien d'envellir el més a prop del poble on han nascut o han passat part de la seva vida.

La família quin paper fa, ho hauria de fer quan té un familiar a la residència?
Per mi és molt important, tant com el propi resident/a. Necessitem la col·laboració de la família per poder tenir cura, tractar i aconseguir una bona adaptació. visitar el seu familiar. És per això que considero necessari que les persones que ingressin tinguin la família al poble o a les rodalies. Perquè en qualsevol moment la família és pot apropar al centre.

Quins serveis ofereix la Residència de Sant Vicenç?
Infermeria, Fisioteràpia, Teràpia Ocupacional, Psicologia, Treball Social Auxiliars, Cuina, Menjador, Neteja i Bugaderia. El servei de Perruqueria i Podòloga va a càrrec de l'usuari. La persona quan ingressa a la Residència s'ha de costejar els productes d'higiene i la roba personal, que ha d'anar degudament etiquetada amb noms i cognoms, que s'ha d'anar renovant amb el pas
del temps.

Què en pensa de les residències?
Crec que n'hi ha d'haver i cada vegada més. La zona del Bages està bastant col·lapsada. Són molt importants els serveis alternatius a la institucionalització, els Centre de Dia i el Servei d'Atenció a Domiciliar, Programa Viure en Família, serveis que s'han de promoure i explotar. Però a vegades les situacions són tan difícils que és millor que la persona ingressi en una residència que estar mal cuidada a casa seva. Les residències són difícils de fer funcionar hi ha molts factors entrellaçats, funcionen les 24 hores del dia tot l'any. El nostre afany des de la Residència es centra en donar la màxima qualitat possible, en un ambient acollidor i familiar on el més important és la persona


ACTIVITATS REALITZADES DURANT EL MES D'ABRIL

Dies 7 i 9
Aprofitant les vacances de l'escola un grup de nenes han vingut a fer tallers amb els residents i
ha sigut una bona experiència tan per les nenes con pels avis.

Dia 9
Taller de jardineria.

Dia 10
Berenar a l'Ateneu de Sant Vicenç.

Dia 11
Un grup de residents visita la residència Ntra. Sra. de Montserrat d'Olesa i es queden a dinar.

Dia 17
Missa de Pasqua amb l'elaboració de les pregàries per part dels residents.

Dia 18
Un grup de residents visita la Passió d' Olesa de Montserrat.

Dia 19
Cantada de Caramelles a càrrec de la coral l'Estrella de Sant Vicenç de Castellet.

Dia 20
Pasqua cantada de Caramelles per l'Associació Musical Castellet.

Dia 23
Visita a les parades de roses i llibres del Passeig de Manresa.
Les residents Roser Colilles i Teresa Serral ajuden a la Biblioteca de Sant Vicenç a arreglar les roses.

Dia 24
Celebració dels aniversaris i Sants de tots els usuaris de la Residència amb la col·laboració de la Coral de l'Esplai de Sant Vicenç de Castellet.

ANIVERSARIS ABRIL 2003

Teresa Arós Casabon. 85 anys
Maria Aguilera Cortés. 64 anys
Pedro Sánchez Fernández. 91 anys
Antonio López Ruiz. 78 anys
Paulina Lladó Miralles. 89 anys
Francisca Legua Blasco. 98 anys

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet