Festa Major 2002


FESTA MAJOR 2002
Sant Vicenç de Castellet. Del 6 al 15 de juliol

El pregó institucional a càrrec dels Sr. Arcadi Oliveras, vicepresident de Justicia i PauDe festes n'hi ha de moltes menes, festa del treball, festes tradicionals, festes per el record d'actes o esdeveniments i moltes altres que depenen de l'àmbit geogràfic en concret, però n'hi ha una comuna en tots els pobles i ciutats, que tot i no coincidir en celebrar-se al mateix dia si coincideix en celebrar-se amb la mateixa intensitat, LA FESTA MAJOR. Enguany a Sant Vicenç tots els actes han compartit un eix argumental, la diversitat i aquesta es una de les principals novetats que han impulsat els nous organitzadors de la Festa, Activa't de Festa. Aquesta entitat ha sorgit de la fusió entre la Comissió de Festes i la nova associació cultural Activa't . Activa't de Festa es van presentar en el programa d'actes de la festa major; un programa que va arribar a les cases just a temps de començar els actes i en el que ja es demana comprensió per si no acabava d'agradar el que s'havia organitzat. Un començament desafortunat per aquests nous organitzadors, que tot i trobar-se a faltar rodatge han passat amb bona nota el seu primer any com a principals organitzadors de la Festa Major. Us recordem en aquestes pàgines els actes principals.

PREGÓ DE FESTES

José Maria Aznar, fent de pregoner a Sant VicençNovetat important als actes de Festa Major per el que fa el pregó de festes. Si el pregó sol ser el primers dels actes de moltes festes majors d'arreu, a Sant Vicenç també fou així però... amb sorpresa. El popularitzat actor Toni Albà que interpreta els personatges de José Maria Aznar i el rei Joan Carles al programa Set de Nit de TV3 fou l'encarregat, amb el personatge del president del govern espanyol de donar el tret de sortida a la festa. Un pregó que es va fer llarg però que no deixà de tocar tots els temes de moda santvicentins incloent els últims atacs racistes, la fabulosa entrada del pont o bé la regularitat i periodicitat del diari que teniu a les mans. Novetat que per poc anunciada no va tenir la resposta del públic que amb poques feines arribava al centenar de persones que es van desplaçar fins la Plaça de l'Ajuntament.

Pel que fa el tema pregons, com que amb un no n'hi havia prou es va organitzar un segon, aquest anunciat com l'institucional, a càrrec dels Sr. Arcadi Oliveras vicepresident de Justícia i Pau el dissabte central de la festa major i a la biblioteca popular.

GRAN CORREFOC PELS CARRERS DE SANT VICENÇ

El Correfoc és ja un dels actes més esperat per part del jovent a Sant VicençAny rera any i ja en fa uns quants, el Correfoc organitzat per la Colla de Geganters va reunir un bon grapat de santvicentins als carrers més cèntrics de Sant Vicenç. El dissabte 6 de juliol i pels volts de quarts d'onze de la nit va començar el seu espectacle de llum, de foc i sobretot de molt soroll. Aquest, és un espectacle que reuneix un públic de totes les edats on els més joves es solen col·locar just a sota de les espurnes i els més cautelosos s'ho miren des d'una distància prudencial.

Aquest any, els membres de la Colla de Geganters van comptar amb la participació d'un nou grup de tabalers on hi formen part gent de fora i gent de dintre de la Colla. Com ja és habitual, els Geganters anaven vestits de diables portant maces i carretilles. També hem de dir que van treure al carrer el seu diable més temut, el Malparit. El dimoni es va dedicar a treure foc per les banyes i a perseguir a tothom que es posés pel mig.
Els membres del Centre Excursionista també hi participen disfressant-se de bruixes i tirant traques a tort i a dret. Quan va acabar el Correfoc, els tabalers van conduir a tot el públic assistent des de la Plaça de l'Ajuntament fins a la Plaça de l'Onze de Setembre on encara continuava la festa.

L'ELÈCTRICA DHARMA OMPLE LA PLAÇA 11 DE SETEMBRE

La Companyia Elèctrica Dharma va reunir mig miler de persones que no van parar de saltar i ballar en cap momentUn cop va acabar el Correfoc era el moment del Gran Concert de Correfoc. Aquest any, el concert va anar a càrrec de la famosa "Companyia Elèctrica Dharma". El concert va començar puntualment a dos quarts de dotze de la nit i a mesura que anaven passant les hores més s'omplia la Plaça de l'Onze de Setembre. La "Dharma" va oferir un concert de més de dues hores i mitja de durada i va portar a Sant Vicenç el concert "Pirats de la Dharma". També va oferir peces del seu últim treball discogràfic "El Llibre Vermell de Montserrat" i peces de treballs anteriors com ara "Inanaihé" o "Vals la pena". Amb més de vint anys a dalt dels escenaris, el germans Fortuny, integrants de la "Companyia Elèctrica Dharma", van portar la festa a Sant Vicenç. Des d'un primer moment ja es van posar el públic a la butxaca, que no parava de saltar i ballar. Finalment, unes 500 persones van poder gaudir d'aquest excel·lent concert on va participar des del més gran fins al més petit de casa.

Un cop va acabar el concert de la Dharma va ser el torn de l'Orquestra Alternativa, que també va fer ballar de valent a tothom. Aquest conjunt manresà ofereix temes i versions en SKA, això permet que tothom salti i s'ho passi d'allò més bé. El Gran Concert de Correfoc va acabar més enllà de les quatre de la matinada amb un gran èxit de públic i de participació. També hem de dir que molta gent va dir que no en tenien prou i que encara tenien corda per ballar dos o tres hores més.

DESENA TROBADA DE GEGANTS

Enguany la Colla de Geganters de Sant Vicenç celebrava la seva desena Trobada de GegantsEl diumenge 7 de juliol i pels volts de quarts de dotze del migdia un bon nombre de gegants, grallers, tabalers i alguns cap-grossos van recórrer els carrers santvicentins en una multitudinària cercavila. Tot i això, a les nou del matí va haver-hi la plantada de gegants i es va oferir un esmorzar a tots els integrants de totes les colles que van venir. Més o menys van ser unes quatre-centes persones. La Colla de Geganters organitza cada dos anys una trobada de gegants i aquest any ja en feia deu. En aquesta magnífica festa va venir gent d'arreu de Catalunya i més o menys van venir una setzena de colles participants. Entre els pobles participants hi havia el Pont de Vilomara, Dosrius, Malgrat de Mar, Centelles, Badalona, Tàrrega, Sant Feliu de Llobregat... i molts altres.

La cercavila va durar ben bé una hora i mitja i va sortir de la Plaça de l'Ajuntament per tornar al mateix lloc passant pels carrers més cèntrics de la població. Per allà a quarts de dues es va fer una ballada amb tots els participants a la festa.

DANSES AFRICANES

Un centenar de santvicentins van aprendre per uns instants a ballar danses típiques d'ÀfricaEl dia 8 de juliol, cap al vespre i a la Plaça de l'Onze de Setembre es va fer una mostra de danses africanes. Primerament, aquest grup format per músics i balladors professionals van mostrar al prop de centenar de persones que van venir, unes quantes danses d'aquest continent. Després, van demanar al públic que els acompanyessin i tot i que en un principi no hi volia participar gaire gent al final tota la Plaça vam començar a ballar i a picar de mans.

Va ser un espectacle que va durar una horeta i mitja i va tenir una bona rebuda per part del públic santvicentí.

ANKAPELLA CHOIR DE TURQUIA

El cor turc Ankapella choir en un moment de la seva actuacióCom el programa indicava el ANKAPELLA CHOIR és una coral de gran nivell, com va demostrar-ho amb la seva actuació del passat 10 de juliol a la Plaça del l'Ajuntament a les 10 hores de la nit.

Si gairebé ningú va posar en dubte la bona actuació de l'Ankapella Choir, si que ho feien alguns del lloc, que creien més adient per a la seva sonoritat l'Església Parroquial, si tenim en conta la qualitat del lloc i també la de la Coral. Efectivament, per els concerts corals creiem que sempre es millor un lloc tancat amb una bona sonorització, no obstant, si ens haguéssim plantejat de fer-ho a l'Església, el més segur fora, que molta de la gent que s'hi va anar quedant a escoltar el concert no haurien pujat fins a l'Església. Cal sospesar-ho!.

SOPAR MULTICULTURAL

Nombrosa assistència de públic al sopar multiculturalAquest any dintre dels actes de la Festa Major hem pogut gaudir d'un fet innovador per nosaltres doncs l'idea de fer un sopar multicultural ha estat un dels actes amb força afluència de públic. Caldria destacar, per això, que l'organització es va veure desbordada a l'hora de repartir els sopars; ja que la seva preparació va resultar força complicada, donada la gran varietat de cultures participants; Andalusia, Catalunya, República de Guinea Equatorial, Argentina, Senegal, Colòmbia, i Brasil.

Això va fer molt complicada la tasca d'aprovisionament doncs la majoria dels productes que entraven a formar part dels plats culinaris creats, només es troben en botigues especialitzades de Barcelona, Manresa o altres indrets. Molts immigrants i més els que hi varen col•laborar estaven molt contents per participar en aquest sopar, no envà també vàrem poder observar que molts dels que hi participaven no anaven acompanyats de les seves dones. La venda dels tiquets també va ser una mica problemàtica i amb molta mala organització esperem que un altre any es tingui en conte i en pugui gaudir molta més gent, ja que moltes de les persones que hi van assistir es van quedar sense poder tastar aquestes especialitats.

BALLS DE FESTA MAJOR

El dia 13 de juliol a la Plaça Onze de Setembre, vàrem tenir l'ocasió de tornar a admirar i escoltar amb molt de gust l'actuació de l'Orquestra Els Montgrins, els quals com tots sabem, són un grup de gran qualitat dintre del panorama musical d'orquestres de les nostres contrades. Aquesta Orquestra, coneguda per tothom, fa anys que volta per les Festes Majors i no és el primer cop que tenim el gust de tornar a admirar-los al nostre poble. Aquest grup es va modernitzant cada any i està a la moda de la música clàssica de sempre (molt adient per els balladors de tota la vida), i també de la música actual (més aviat dirigida al jovent). Boleros, rombes, salses, rocks i música de tota mena formen part del seu llarg i extens repertori. El ball va ser molt concorregut i la gent va gaudir de valent. Des de aquestes ratlles fem una crida perquè no sigui aquesta, la darrera vegada que tinguem l'ocasió de fruir amb l'Orquestra Els Montgrins.

D'altre banda el dia 14 de juliol també vàrem tenir ball, aquesta vegada amb l'Orquestra Magnum & Brosed, que si ens posem a comparar no va aconseguir ni la meitat de públic. No per això va ser menys animada, però si hi afegim que a l'endemà molta gent del poble ja treballava podem pensar que aquest era un fet prou important com per disculpar l'Orquestra. El seu repertori també era extens però la qualitat del mateix no va acabar de quallar, fins i tot algunes de les peces modernes que el públic els va demanar no les van tocar. Per què?

ESPECTACLES INFANTILS: UNA BONA APOSTA

La Plaça Catalunya es va omplir per veure un espectacle de circ en el que van participar grans i petitsUna de les novetats d'aquesta festa major a part de la nova organització han estat els espectacles infantils. Aquests espectacles es van fer durant tota la setmana de la festa major i van tenir un molt bon nombre de públic i van tenir l'encert de fer un espectacle a cada plaça de les diferents que hi ha a Sant Vicenç.
El primer espectacle dedicat exclusivament a la quitxalla va ser un espectacle de circ a càrrec de la companyia Circ Nic. Aquest espectacle va començar a les set de la tarda del dilluns dia 8 i es va fer al Parc de la Plaça Catalunya a davant del Col·legi Mare de Déu del Roser. El circ va reunir més d'una cinquantena de nens i nenes que volien veure malabaristes, acrobàcies i jocs de mans.

Al dia següent, dimarts 9, va ser el torn de la màgia. En aquest cas, l'espectacle també va començar a les set de la tarda però es va fer al Parc de la Plaça del Pi. Aquest espectacle va anar a càrrec del famós mag Enric Magoo i també va comptar amb un bon grapat de nens i nenes que quedaven bocabadats amb el trucs de màgia que feia aquest prestidigitador. El dimecres dia 10 va ser torn de la Plaça de l'Onze de Setembre on es van explicar contes tradicionals. Aquest espectacle també va començar a les set de la tarda. El dijous 11 es va fer un espectacle amb titelles a la Plaça Espanya. Aquestes titelles eren de la companyia Galiot Titelles. En aquest espectacle, els nens van poder escoltar contes però amb l'al·licient que estaven explicat pels mateixos protagonistes en forma de titelles.

Un cop acabat el correaigua, l'escuma va fer les delícies de grans i petitsDurant el cap de setmana de festa major també es van fer diferents actes dedicats als nens i nenes de la població. Per exemple, el dissabte dia 13 l'animador Cesc Serrat va portar l'espectacle "Qui vulgui jugar que vingui a escoltar". Va ser un espectacle que a part de participar els nens també hi van poder participar els pares en els diferents jocs que es proposaven. L'últim dia de la festa, el dilluns 15 va ser batejat com el "Dia del nen". Aquest dia va començar a les dotze del migdia, quan una part dels membres de l'Associació Musical Castellet van organitzar el seu ja tradicional Correaigua. Aquesta remullada va començar a la Plaça de l'Onze de Setembre i després s'havia de seguir un circuit ple de mangueres d'aigua, fang, farina,... pels carrers. Després s'acabava a la mateixa Plaça de l'Onze de Setembre on un canó d'escuma va fer les delícies de petits i grans. Un cop secs i ja arribada la tarda, la Plaça de l'Onze de Setembre es va omplir de jocs de diferents cultures on els nens i nenes podien jugar tanta estona com vulguessin. Tot i que estava adreçat als més petits de la casa, molts grans també van provar de fer moure el diabolo, o fer girar plats sobre un pal... Quan ja va arribar el vespre, Lluís Pinyot i la Tremenda Banda va ser l'encarregat de posar el punt final a la festa infantil on grans i petits també van ballar, jugar, cantar i saltar amb diferents balls i cançons de diferents cultures.

MARXA NOCTURNA

El dissabte dia 13 de Juliol, el Centre Excursionista va organitzar una marxa nocturna, que tenia com a punt de sortida el seu local social. A dos quarts de deu del vespre es va fer la concentració i va ser una marxa no gaire llarga. Aquest tipus de sortides són molt adients per la gent que els hi agrada la nit, encara que com estàvem en dates de la Festa Major, no van assistir-hi gaire més d'una vintena de participants. No obstant, la marxa es va desenvolupar molt bé i molt bon humor.

PINTADA DE GRAFFITIS

Tot i que en un principi el programa deia que es celebraria el dia 9 de juliol, la pintada de graffitis no es va poder realitzar fins a l'última setmana del mes de juliol. Primerament es va fer un concurs de graffitis organitzat pel Punt d'Informació Juvenil Xamba i la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament. Aquest concurs, la única condició que hi havia per fer el graffiti era que havia d'estar relacionat amb el tema de la diversitat. Els guanyadors d'aquest concurs van ser Jordi Pecanins i Robert Sim.

PARÀSITUM

L'espectacle de Gog i Magog “Parasitum” el van veure cinc-centes persones i van quedar embadalides amb el seu espectacle de llum, música i focEl dissabte 13 de juliol i pels volts de dos quarts d'onze de la nit es va portar a terme un espectacle de llum, música i foc. Aquest espectacle duia el nom de "Paràsitum" i va anar a càrrec de la companyia Gog i Magog de Sant Joan de Vilatorrada. L'espectacle va ser interpretat per onze actors. Va durar una mica més d'una hora i és un homenatge a la natura. Els actors es col·loquen al voltant d'una rotllana i poc després s'inicia el procés de metamorfosi que es representa amb foc. Després, amb l'ajuda de diferents estris es transformen en grans insectes.

Aquest espectacle va reunir més de 500 persones al pati de l'Escola Sant Vicenç i un cop acabat va ser molt aplaudit. Un cop acabat aquest espectacle, tot el públic es podia dirigir a la Plaça de l'Onze de Setembre on continuava la festa amb el Ball de Festa Major a càrrec de l'Orquestra Els Montgrins.

FESTA ANDALUSA

El dissabte 13 de juliol s‘incorporava als actes de festa major un nou acte organitzat per la recent formada Casa d'Andalusia de Sant Vicenç de Castellet. L'acte es va traslladar a la sala polivalent de Cal Soler per l'amenaça a pluja tot i haver-se de celebrar a la Plaça de l'Ajuntament. El nombrós públic assistent va poder gaudir d'una mostra extensa de la cultura andalusa amb sevillanes, "cuadros" i artistes de renom que va durar prop de dues hores i mitja i que va deixar petita la capacitat de la nova sala. Les puntaires van fer anar els buixets durant tot el matí del diumenge de Festa Major. El públic encuriosit mirava les petites obres d'art que fan

SISENA TROBADA DE PUNTAIRES

El diumenge dia 14 de juliol a dos quarts d'onze del matí va començar la trobada de puntaires. Aquest any era el sisè any consecutiu i va comptar amb més de 100 participants de diferents pobles de dintre i fora de la comarca. Aquesta trobada va durar tot el matí i va acabar a la una del migdia. Totes les participants en aquesta trobada van rebre un petit obsequi com a mostra d'agraïment en aquesta festa.

PROCLAMACIÓ DE L'HEREU, LA PUBILLA I LES DAMES 2002

Tot i la nova organització de la festa no es va deixar de banda la tradició d'escollir Hereus i Pubilles a Sant Vicenç. Aquest any però, hi hagut una escassa participació i s'han hagut de variar una mica els representants que portaran el nom de Sant Vicenç al llarg de tot un any. La festa de les pubilles va ser el diumenge 14 de juliol per la tarda i va començar amb una mica de retard. Primerament, es va fer la tradicional benvinguda als Hereus i les Pubilles que van venir d'arreu de Catalunya a la Sala de Sessions de l'Ajuntament de Sant Vicenç i més tard es va fer una petita cercavila fins arribar a la Plaça de l'Onze de Setembre. Després, l'acte previst per aquesta festa es va haver de variar perquè els components de la companyia que en principi havia de fer l'espectacle van tenir un accident. Tot i això es va poder veure un gran espectacle de circ amb grans acrobàcies i amb grans dosis d'humor.

La Festa dels Hereus i Pubilles va portar molta gent de fora de Sant Vicenç. A la foto podem veure la Pubilla de Catalunya 2001, els Hereus i les Pubilles Comarcals del Bages 2002, els Hereus i les Pubilles de Sant Vicenç 2001 i l'Hereu i les Pubilles que van sortir proclamats el passat 14 de juliolUn cop va acabar aquest espectacle va ser el torn de la proclamació. Com hem comentat, aquest any va haver-hi poca participació per part del jovent santvicentí. Aquesta és la raó per la qual aquest any només hi ha un Hereu, una Pubilla i dues Dames que en el moment de la seva proclamació van voler elogiar l'important món cultural de les entitats santvicentines que treballen en uns locals precaris. Els proclamats d'enguany van ser els següents:

- Marc Rodríguez i Ballarà fou proclamat Hereu de Sant Vicenç de Castellet 2002 i va ser presentat pel Gremi de Carreters i Cansaladers.
- La Pubilla és la Natàlia Segarra i Fenero, que l'any passat ja va ser Dama, i aquest any va ser presentada per l'entitat organitzadora de la Festa Major, Activa't de Festa.
- Una de les Dames és la Meritxell Amorós i Gómez, que va ser presentada per la Biblioteca Popular Salvador Vives Casajuana.
- L'altra Dama de Sant Vicenç de Castellet 2002 és l'Ariadna Arnau i Rodríguez i va ser presentada per l'Associació de Transportistes i Conductors de Sant Vicenç.

JORDI LARGO / JOSEP CHERTÓ/ JORDI BERGAS

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet