Editorial


UNA FESTA MAJOR ACTIVADA AMB AIRES DE RENOVACIÓ

L'aparició en l'escena associativa santvicentina de l'entitat Activa't de Festa, resultat de la fusió de l'associació Activa't i la Comissió de Festes, ha portat aire fresc a l'organització dels principals actes festius que tenen lloc al nostre poble. Amb el precedent del Carnestoltes, Activa't de Festa ha aconseguit impregnar de joventut i originalitat una Festa Major d'Estiu que, tot i els esforços d'adaptació dels darrers anys, com el canvi de data o la introducció d'algunes novetats, no ha deixat de ser la Festa Major de sempre, més o menys maquillada, més o menys participativa.

Amb propostes innovadores, fins i tot agosarades, Activa't de Festa ha començat a deixar empremta. I ho ha fet sense gaire pompa i sense so de platerets, amb modèstia i conscients que això és només el començament. Una modèstia declarada que contribueix a atenuar alguns desajusts i les consegüents solucions improvisades. Res, en definitiva, que no es pugui resoldre amb el temps.

És apreciable i original, per exemple, la idea de portar la Festa Major als barris, descentralitzant-la, perquè a tot arreu se la sentin seva. I la iniciativa ha obtingut la resposta que en justa correspondència li pertocava. Cal continuar i desenvolupar al màxim aquesta manera de veure la Festa, perquè el protagonisme ha de recaure en tots i cadascun dels barris del poble. És també necessària la implicació dels propis barris, en especial de les associacions de veïns, perquè no siguin simples espectadors. Si hi ha un esforç per portar la festa a tot arreu, cal rebre-la, participar-hi i, fins i tot, sentir-se'n corresponsables.

El concurs de grafits també ha estat una aposta innovadora dels organitzadors. És necessari entendre que els grafits no són altra cosa que un mitjà d'expressió juvenil, carregat de més o menys significació segons el cas. Això és com tot, el seu sentit depèn per complet de la persona que aguanta l'esprai. Serà considerat art si s'ha fet amb intenció artística, i serà considerat brutícia si s'ha fet amb l'únic objectiu d'embrutar. La cosa no té més secret. El grafit de la plaça Onze de Setembre mereix ser observat, perquè està ple de sentit. Ho demostra un fet: n'hi ha que ja s'han preocupat d'embrutar-lo amb gargots indignes que no mereixen cap consideració.

Malgrat tot, la Festa Major d'Estiu d'enguany ha estat plena de valors remarcables. Ha estat, explícitament per primera vegada, la Festa de la Diversitat. Aquest any la multiculturalitat que caracteritza la nostra societat s'ha transformat en festa i ha tingut especial significat, donades les circumstàncies que tots guardem a la memòria. La diversitat és un dels valors que distingeix les societats més avançades, més pròsperes. Per alguna cosa deu ser. Veure-ho tot en un únic color és símptoma de pobresa, de paràlisi. La riquesa cromàtica, d'olors, de sons, de gustos reforça la immunitat de les persones davant les tiranies. És per això que el sopar multicultural de la Festa Major és un pas endavant que, amb els retocs o les variacions que calgui, s'ha de transformar definitivament en tot un motiu de festa.

Cal, per tant, que tots plegats concedim a Activa't de Festa el marge de confiança que bé es mereix un grup de gent que es llança amb entusiasme a organitzar la festa de tothom, sense diferències ni tabús. 

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet