Editorial


AMB LA MÀ ESTESA, AMB EL BRAÇ ENLAIRE

És dur haver-ho d'admetre, però la realitat és així de crua. Sant Vicenç ha posat en escena en pocs dies el millor i el pitjor espectacle que podia crear. S'ha mostrat amable i oberta, orgullosa i acollidora. Però també s'ha deixat veure brandant l'espasa més repulsiva, proferint consignes d'odi demencials. Tots plegats hem pogut adonar-nos, avergonyits i decebuts, que la realitat és contradictòria i incomprensible. Lluitem per avançar, per anar endavant, però pel camí no només topem amb els obstacles més o menys franquejables. També trobem qui va en sentit contrari, disposat a empènyer enrera, un obstacle infranquejable del tot, perquè de fet no es tracta pròpiament d'un obstacle, es tracta d'una força permanent que desgasta i desmoralitza. El progrés o la regressió d'una societat depèn de l'acció d'aquestes dues forces oposades. Sempre anem endavant i sempre anem endarrera. Per això no totes les vegades que ens mirem al mirall veiem la nostra cara amable, no sempre ens veiem amb la mà estesa. De vegades també veiem la nostra cara abominable, de vegades també ens veiem amb el braç enlaire.

El 24 de març Sant Vicenç posava punt i final a la celebració del seu mil•lenari. Dalt de l'escenari tot un poble, orgullós del seu caràcter obert i integrador, s'abraçava mirant cap al futur amb il•lusió. Poques setmanes després, el 14 de juny, la violència gratuïta es desfermava sense sentit, com sempre. El súmmum de la ignorància, de la inutilitat ens empenyia cap enrera. Alguns individus del poble han traït aquells trets essencials que ens identifiquen.

Després han arribat les conseqüències: l'acció policial, les detencions, les declaracions, les amenaces, les manifestacions... massa de tot, una bomba que ens ha esclatat a les mans. Els mitjans de comunicació que amb prou feines van dir alguna cosa del muntatge que va cloure el mil•lenari, ara han omplert pàgines i més pàgines d'atacs racistes, de detencions a tort i a dret, de declaracions d'uns i altres, de comentaris d'”experts” que no saben ubicar Sant Vicenç en un mapa, però que coneixen a la perfecció les seves particularitats socials. Rius de tinta, de la més negra que han trobat, per enfosquir la imatge d'un poble que unes setmanes enrera es mostrava obert de braços a tothom. Però els braços oberts no venen diaris, no augmenten l'audiència dels telenotícies. La llibertat de premsa és sagrada, i nosaltres som els primers a defensar-la. Llàstima que per llibertat de premsa s'entengui massa sovint una altra cosa que res no té a veure amb la informació rigorosa i imparcial.

Però no són els qui han volgut fer estelles de l'arbre caigut els culpables dels fets ocorreguts. Cal no oblidar-ho. Tot i que cadascú en treu el profit que creu més convenient, fregant de vegades la línia de la immoralitat, els veritables responsables de tot plegat són els qui han decidit prendre's la justícia per la seva mà, atemptant deliberadament contra la vida d'una família sencera. Respectant en tot moment la presumpció d'innocència, el fet evident és que un grup de persones van apallissar una altra persona. Això és terrible i del tot condemnable. En aquesta ocasió, a més a més, ha estat especialment lamentable i vergonyós que s'hagin adduït “interessos personals” per desautoritzar una veu de condemna que justament és la més necessària i autoritzada de totes. Aquest malvat decantament cap la personalització no és res més que una demostració de feblesa argumental.

Cal deixar ara que la Justícia actuï. I de portes endintre cal fer esforços per trobar els camins de l'entesa. Si més no, per trobar formes de calmar els ànims. Es tracta de fer veure a totes les parts, implicades o no, que la violència només genera violència, que cal confiar en el raonament de la paraula i deixar de banda el raonament dels punys. I cal invertir en pedagogia. A les escoles i sobretot dins de les famílies. N'hi ha que, sense adonar-se'n, sembren la llavor de l'odi. Després és pràcticament impossible desfer-se'n. A tothom li ha de quedar clar que una societat que vol progressar no pot consentir que les diferències, siguin per les raons que siguin, s'hagin de resoldre amb còctels molotov. I a qui més clar ha de quedar és als qui utilitzen raons de procedència per justificar ajusticiaments sumaríssims. A aquests els hauríem d'haver regalat entrades per a l'espectacle del mil•lenari. Potser així s'haurien adonat una vegada per totes que en un poble com Sant Vicenç parlar de propis i estranys, d'autòctons i de forans, és insostenible i absurd. Ara més que mai hem de tenir claríssim que els mil d'anys d'història de Sant Vicenç, aquests mil anys que ens obren la porta del futur, no s'han escrit amb un únic color ni en un únic idioma. 

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet