Actualitat


VIA LLIURE AL BAGES

Els trens canvien, els serveis molt pocRecentment s'ha fet al nostre poble una excel·lent exposició, de la qual ja hem parlat, sobre el passat i present del ferrocarril a Sant Vicenç. En ella quedava patent l'evolució dels trens. Però sembla ser que aquesta evolució només afecta a les màquines i no als serveis.

Per això es va fer la presentació de Via Lliure Bages, el passat 27 de juny. Com que creiem que també afecta als santvicentins, transcrivim l'escrit de la banderola referent a la presentació. Esperem que sigui del vostre interès i que la presentació en qüestió serveixi per millorar el serveis per als usuaris del tren.

No és lògic que a principi del segle XXI el tren tardi el mateix per anar de Manresa a Barcelona que setanta any endarrera. No té sentit que malgrat els avantatges que representa el transport per ferrocarril des de tants punts de vista (seguretat, impacte, paisatgístic, estalvi energètic, comoditat i accés universal), els darrers 50 anys al Bages s'hagin perdut molts quilòmetres de via útil i no se n'hagi guanyat ni un.
Amb la intenció de capgirar aquesta dinàmica i impulsar i recuperar el paper del tren a la nostra comarca, un grup de gent hem decidit segui l'exemple del Berguedà i constituir VIA LLIURE al Bages. Comencem presentant-nos públicament i exposant algunes de les demandes que ens semblen més evidents:

1. Dignificar la línia de Lleida, sobretot el tram Manresa - Cervera, on la situació és més precària , fent la inversió necessària per permetre una velocitat competitiva. Aquest primer pas hauria de facilitar l'augment de serveis diaris i l'establiment de semidirectes.

2. Constituir la tant necessària tercera línia Barcelona – Terrassa i, així, poder descongestionar l'actual entrada ferroviària a la capital de Catalunya. Això hauria de permetre augmentar la velocitat dels trens que hi circulen amb l'objectiu d'assolir, a curt o mitjà termini, els 45 minuts de durada del trajecte per als semidirectes Manresa – Barcelona.

3. Allargar l'horari, per dalt i per baix (més d'hora al matí i més tard a la nit), en un primer pas ben senzill de dur a terme, la continuació del servei Barcelona – Terrassa, i a l'inrevés, de primera hora del matí i última de la nit, fins a Manresa. Aquestes mesures s'haurien d'estendre, també, el cap de setmana i es podrien aplicar a tots els trens del dia que surten o s'aturen a Terrassa per augmentar la freqüència d'arribades i sortides de Manresa.

4. Establir un calendari de cara a la recuperació de la línia Manresa – Berga, amb la perspectiva de l'enllaç amb Puigcerdà i Tolosa de Llenguadoc.

5. Aprofitar els ramals de mercaderies de Sallent i Súria per posar en marxa un metro comarcal que podria entrar en funcionament amb una inversió relativament modesta i que a la llarga es podria fer arribar a Cardona i Solsona.

6. Estudiar de manera rigorosa l'ampliació de l'eix ferroviari transversal amb el tram Manresa – Vic – Girona.

7. Reestructurar el servei de bus comarcal per permetre la integració tarifària amb el ferrocarril i la complementarietat i coordinació d'ambdós mitjans de transport públic.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet