El Poble


1. PER PASQUA I PER PASQÜETES, VISCA LES CARAMELLES!

2. NOU SERVEI D'INTERNET PÚBLIC A LA BIBLIOTECA

3. MOVIMENT DEMOGRÀFIC

4. RESUM DEL TEMPS DE L'ANY 2001

5. DIUMENGES A MIGJORN, LA CASA DE NAIXEMENTS

 


PER PASQUA I PER PASQÜETES, VISCA LES CARAMELLES!

Els membres de l'Associació Musical Castellet cantant la cançó "Un món just" (I just called to say I love you) En El Breny del mes passat (número 275) hi havia un ampli reportatge titulat "Les Caramelles" de la nostra companya Maria Carme. Ja ens va quedar palès que un dels costums santvicentins amb més tradició i més de cinquanta anys a l'esquena és que quan arriba la Pasqua també arriben les caramelles.

Doncs bé, aquest any, els dies 30 i 31 de març, els membres de l'Esbart Dansaire Santvicentí i els components de l'Associació Musical Castellet van sortir al carrer a celebrar la Pasqua. Alguns components de l'Associació Musical Castellet fent el Ball de Bastons al Passeig de Francesc Macià Tots ells, es van llevar de bon matí per poder recórrer tots els carrers, places i placetes de Sant Vicenç. Des dels més grans als més petits, tots celebraven la Pasqua de Resurrecció. Uns ballaven en rotllanes, els altres feien el Ball de Bastons, altres feien el "Ball de les rentadores",... però tots s'ho passaven d'allò més bé. 

Els de l'Esbart Dansaire Santvicentí també ballen al compàs fent picar els bastons Com a colofó final, hem de dir que els components de l'Associació Musical Castellet i els de l'Esbart Dansaire Santvicentí van cantar conjuntament la "Cançó de veri-veri (veritats)" a la Plaça Clavé. Aquesta cançó es una adaptació de la popular sèrie de dibuixos animats "Shin-Chan" amb la música de Jordi Palma i la lletra de Dolors Botines. 

Un cop van acabar de cantar els components de les dues entitats i el públic que es volgués apuntar van fer el "Ball del Galop" a la mateixa Plaça Clavé. Els cantaires de la Societat Coral l'Estrella van optar per celebrar la Pasqua els dies 6 i 7 d'abril però només van poder sortir al carrer el dissabte dia 6 ja que el diumenge va començar a ploure i no valia la pena. Per aquest motiu, es va decidir acabar de celebrar les Caramelles la setmana següent i més concretament el dia 14 d'abril.

JORDI LARGO


NOU SERVEI D'INTERNET PÚBLIC A LA BIBLIOTECA

La biblioteca de Sant Vicenç de Castellet, Salvador Vives i Casajuana ofereix des d’aquest dijous 14 de març del 2002 el nou servei d'internet públic. El nou servei permetrà als usuaris de la biblioteca connectar-se a internet de forma gratuïta per mitja de dos pc-internet per a adults i 1 pc-internet per a infants. El servei permet consultes, bústia de correu electrònic i orientació en la navegació per la xarxa. La biblioteca pertany a la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona i per tant manté una estreta relació amb l'àrea d'ensenyament i cultura. 

El mobiliari ha estat aportat per part de l'entitat d'estalvis Caixa Manresa gràcies a un conveni signat darrerament. Per accedir al servei només cal adreçar-se a la biblioteca i comptar amb el carnet d'usuari de la mateixa. 

La biblioteca es troba al carrer de Maria Gimferrer,20 de Sant Vicenç just al costat de l’edifici consistorial i la seva inauguració es va fer el 18 de juliol de l'any 50. S'anomena " Salvador Vives i Casajuana" en memòria de qui fou el Director tècnic de serveis psiquiàtrics de Catalunya.


MOVIMENT DEMOGRÀFIC

FEBRER 2002

NAIXEMENTS 

KAOUTAR EL MADANI 30-01-02
Fill de Mohammed i de Souad

JOAN LOMBARDI MAUTINO 10-02-02
Fill de Claudio Adrian i de Marina Maria

IVET GOMÀ COROMINAS
Filla d’en Joan i Olga

MATRIMONIS

XAVIER MAS I MAS i MERCÈ FELTER MARTÍNEZ, 02-02-02

JOSÉ MANUEL CHIA PRADAS i SOFIA VADILLO GARCIA, 16-02-02

DEFUNCIONS


RAFAEL MOLINA GUINARDÓ 79 anys 8-02-02

FERMÍN COLLADO CABEZAS 68 anys 26-02-02

MAGÍ ROSELLÓ TARRAGÓ 82 anys 8-02-02

ANTÓNIA CANTÓN LÓPEZ 84 anys 13-02-02

CEFERINO CORTÉS ORTIZ 71 anys 21-02-02


RESUM DEL TEMPS DE L'ANY 2001

PRIMER TRIMESTRE
Trimestre amb temperatures excessivament altes comparades amb les temperatures mitges que haurien de tenir aquests mesos i precipitacions escasses, per sota la mitjana d’altres anys.

SEGON TRIMESTRE
Temperatures, un altre cop, superiors a les habituals d’aquest període, però amb dos mesos amb precipitacions normals i un tercer mes molt sec.

TERCER TRIMESTRE
Els mesos de juliol i setembre van tenir unes temperatures més baixes de les habituals, amb precipitacions normals. En canvi, el mes d’agost, va ser un mes totalment sec, en quant a precipitacions, i amb unes temperatures força superiors a les que tocaria per l’època.

QUART TRIMESTRE
El trimestre més mogut de tots. L’octubre va tenir una temperatura i unes precipitacions molt superiors a la mitjana d’aquest mes. El novembre i desembre, van tenir unes temperatures molt per sota de les mitjanes del mes, però amb precipitacions normals.

En general, l’any 2001 ha estat un any força sec. Els vuit primers mesos de l’any, amb temperatures superiors a les normals. Els següents tres mesos, amb temperatures inferiors, sobretot el desembre, i amb precipitacions superiors a les mitjanes.


DIUMENGES A MIGJORN, LA CASA DE NAIXEMENTS

Alguns assistents a la nova casa de naixements MigjornLa nostra tasca és l'atenció al part i al naixement. Al part de les dones i/o parelles que desitgen viure'l intensament, conscientment, i també instintivament. Volen ser-ne les/els protagonistes: volen sentir, viure, no volen passar per sobre, de pas, de correguda, sense adonar-se'n, dormint o mig dormint, sense participar o participant a mitges, sense esforçar-se.

Parir és un gran esforç i néixer és un gran esforç. És un esforç de dos amb l'ajuda de més. I si la mare s'hi adorm el/la fill/a ha de fer més esforç.

A MIGJORN fem grups de preparació al part i al naixement un dia a la setmana per les persones que viuen a prop i un diumenge al mes per les persones que viuen més lluny o que setmanalment no els va be. Poden assistir-hi des dels primers mesos les persones implicades en el part, mare, pare, amiga, avia, germanets, ... prendre consciència de la importància del part i del naixement. Poden venir tant si escolleixen parir amb nosaltres com si fan un altre opció. 

L'atenció al naixement també ens porta a donar atenció a les mares i als pares, que es troben amb un/a nadó/na, un petit/a desconeguts, ple de necessitats que expressa a la seva manera i que la novetat que són pels pares fa que els costi desxifrar.

Aquests ja són alguns dels nens que han nascut a la casa de naixements MigjornIncorporar-se a la vida, el primer contacte amb l'aire fred, de 37º passa a 22-24º, és molta la diferència tot de cop, la sensació de buit, d'estar protegit/da per tots cantons, a l'espai obert, del contacte amb l'aigua, el líquid amniòtic, al contacte amb l'aire, l'entrada de l'aire al cos, a la tràquea, als pulmons, fins llavors banyats pel líquid amniòtic humit i calentó, a entrar-hi l'aire sec i més fred, la primera respiració pausada, entretallada, ... olorar la pell de la mare, llepar-la, buscar el mugró, ... tallar el cordó umbilical, ... sentir els sons, els sorolls, atenuats dins el ventre de la mare a sentir-los aguts, amb tota la intensitat, ... Totes aquestes coses i més els hi passen als/les petitons/es en sortir de la mare. Són la primera hora, el primer dia, la primera setmana, el primer mes, el primer any. Si cada moment de la vida és important, tots aquests "primers" són molt més importants encara. Per això a MIGJORN els hi dediquem un diumenge al mes al llarg de tot el primer any de vida dels/les nadons/es. Un diumenge dedicat als nens i als pares per fer-los-hi més fàcil aquest aprenentatge, la comunicació, la descoberta de les necessitats, per gaudir de l'intercanvi.

Per fer qualsevol cosa es necessiten títols i estudis, hi han diverses teories, ... ¿I, per fer de pares?. 

Si volem fer vacances ens en preocupem, busquen opcions, possibilitats, alternatives, dediquem temps a fer-ne el projecte, ... i pels nostres fills?

A MIGJORN us oferim espai, temps i persones que us ajudin a prendre en les vostres mans la criança dels vostres fills. Està obert als/les que han parit i nascut amb nosaltres i també als qui ho heu fet amb un altre companyia. També tenim d'altres activitats que fomenten la salut: ioga, de la ma de la Glòria, Taichi de la ma de la Neus, grups d'autoconeixement del cicle menstrual per joves i grans, les regles, l'anticoncepció, la menopausa...

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet