El Poble


1. FESTA MAJOR D'HIVERN 2002

2. FRANÇA VISTA PELS HEREUS I LES PUBILLES DE SANT VICENÇ

3. ACCIDENTS MORTALS


FESTA MAJOR D'HIVERN 2002

Dies 18,19,20,22,i 27 de gener i 17 de febrer

Divendres 18 de gener

A les 23.30 hores,
Nit Jove amb l’Orquestra Mitjanit
Lloc: nau de Can Soler (amb calefacció). Preus populars
Organitza: Comissió de Festes
Hi haurà servei de bar

Dissabte 19 de gener

A les 16 hores,
XV Torneig d’escacs de partides ràpides
Obert a tothom
Lloc: Club d’Escacs, carrer Barcelona, s/n
Organitza Club d’Escacs Castellet
Inscripcions: al tel. 93 833 44 19, de 20 a 22 h i el mateix dia del torneig fins a les 15.30 h, al preu de 2 euros per a tothom. Pels menors de 16 anys serà gratuït.
Per més informació al propi Club

A les 17 hores,
Presentació de “El llibre del poble”
Seguidament actuarà el grup Xarop de Canya
Lloc: nau de Can Soler

A les 22 hores,
Actuació de teatre
Lloc: Teatre de la Societat Coral l’Estrella
(Programes a part)

Diumenge 20 de gener

A les 8 hores,
IX Marxa popular d’hivern
Organitza: Centre Excursionista
Sortida: davant de la seu social del Centre, carrer Sant Joan, 31

A les 12 hores,
Inauguració de l’exposició de “Nines i ninos i altres antiguitats”
Lloc: sala d’actes de l’Ajuntament
Durada de l’exposició: fins al 3 de febrer
Horaris: dies feiners, de 18 a 20 h; dissabtes i festius, de 12 a 14 h i de 17 a 20 h
Organitza: Agrupació Artística Castellet

A les 19 hores,
Ball de Festa Major amb l’Orquestra Gerunda
Lloc: nau de Can Soler (amb calefacció). Hi haurà servei de bar
Organitza: Comissió de Festes

Dimarts 22 de gener

A les 11 hores,
Missa solemne concelebrada
Presidida per Mn. Jaume Campalans i Serradell, exvicari de la nostra parròquia

A les 12.30 hores,
Espectacle infantil amb Set de So
Lloc: nau de Can Soler

A les 16.30 hores,
Audició de Sardanes amb la Cobla Jenisenca
Lloc: Plaça de l’11 de Setembre
Organitza: Comissió de Festes

Diumenge 27 de gener

A les 12 hores,
Patinada popular
(Recorregut en programes a part)
Inscripcións: mitja hora abans a la plaça de l’11 de Setembre, lloc des d’on sortirà la patinada
Organitza: Club d’Hoquei Castellet

Diumenge 17 de febrer

A les 9 hores,
Torneig de petanca de Festa Major
Lloc: pistes de la Zona Esportiva
Organitza: Club Petanca Sant Vicenç

Preus dels actes:
- Nit Jove amb L’Orquestra Mitjanit:+ 4,81 EUR (800 ptes.) per persona. Venda a taquilla
- Ball de Festa Major amb l’Orquestra Gerunda: 4,81 EUR (800 ptes.) per persona.
Venda a taquilla

La nova sala polivalent de Can Soler

La nova sala polivalent de cal SolerUn any més ha arribat la Festa Major d'Hivern en honor al nostre patró, Sant Vicenç. Aquest any, una de les novetats més destacades ha sigut l'estrena d'un nou espai per acollir diferents actes de la Festa. Aquest local és una nau sense columnes que pertany al complex de la fàbrica de Can Soler. 

La nova nau té aproximadament uns 560 metres quadrats i s'ha habilitat per poder acollir les diferents celebracions. Les feines que s'han fet per tal de quedés a punt per l'ocasió han sigut diverses, com per exemple fer un terra totalment nou, instal·lar el cablejat elèctric, instal·lar la calefacció, pintar-ho tot de nou, construir serveis adaptats per a minusvàlids (tot i que el primer dia ja va haver-hi algun incident, vegeu "Les queixes del Jeremies"), entre moltes altres més actuacions. Un dels atractius que té, és que es va treure un fals sostre que hi havia i ara es poden veure totes les bigues i encavallades de fusta creant un estil bastant rústic. 

Aquesta nova sala permetrà acollir totes les festes i celebracions que vulguin fer les diferents entitats del poble en un lloc tancat al llarg de tot l'any. També permetrà que es pugui celebrar algun acte que era previst fer-ho a l'exterior però que aquell dia plogui, i no coincideixi amb un altre acte que es faci al Pavelló Poliesportiu,...

Nit jove amb l'Orquestra Mitjanit

L’orquestra Mitjanit a cal SolerEl divendres dia 18 de gener va començar la Festa d'Hivern amb la ja tradicional "Nit jove". Aquest any va comptar amb la presència de l'Orquestra Mitjanit (orquestra bastant coneguda per tot el jovent). Aquesta actuació estrenava la nova sala polivalent de Can Soler i era la primera vegada que s'obria al públic santvicentí. L'actuació va començar pels volts de les dotze de la nit i l'entrada només valia 5 euros (832 pessetes). Tot i que al principi semblés que hi hagués poc jovent, la cosa es va anar animant poc a poc fins arribar a les 400 persones que volien gaudir de valent amb la música més moderna d'aquest i dels últims anys. El ball i la festa va durar fins als volts de quarts de cinc de la matinada i va ser organitzat per la Comissió de Festes.

Presentació del llibre "Un recorregut per Sant Vicenç de Castellet"

El dia 19 de gener, que era dissabte, es va presentar el llibre "Un recorregut per Sant Vicenç de Castellet" pels volts de les cinc de la tarda a la sala de Can Soler. Els autors, que en són més de 1200, tenen entre 2 i 18 anys i són tots els alumnes de totes les escoles del poble. Els més petits són de l'Escola Bressol "El Niu", després hi ha alumnes de l'Escola Pública Sant Vicenç, de l'Escola "Mare de Déu del Roser" i finalment l'alumnat de l'Institut Castellet. 

Presentació del Llibre del PobleEl llibre "Un recorregut per Sant Vicenç de Castellet" té unes seixanta pàgines i ha estat editat per l'Ajuntament de Sant Vicenç i l'assessorament històric de Jordi Suades. Les coordinadores del projecte van ser la regidora de cultura de l'Ajuntament santvicentí, Glòria Torner i com a membres de totes les escoles del poble Antònia Albareda, Anna Mª Cinca, Mª Jesús Sieiro i Montserrat Vima. La presentació del llibre va ser a càrrec d'en Quim Casajuana i va comptar amb la presència de l'alcalde de Sant Vicenç, Joan Montsech; la regidora de cultura, la cap de Serveis de l'àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona, Teresa Coch; totes les coordinadores del treball i de l'editor Jordi Suades.

Un cop va finalitzar l'acte formal de presentació, la festa va continuar amb l'espectacle infantil per part del grup "Xarop de Canya". Aquests van fer ballar i jugar de valent a tots els nens, nenes; nois i noies que havien vingut a veure com havia quedat el llibre finalment acabat, que durant tant de temps han anat col·laborant fent-hi dibuixos, escrits,... Quan va acabar la ballaruga i per recuperar forces es va repartir coca i xocolata per a tothom.

Torneig d'escacs i teatre

També hem de dir que el mateix dissabte dia 19 a les quatre de la tarda es va fer el 15è Torneig d'escacs de partides ràpides organitzat pel Club d'Escacs Castellet.
A les 10 de la nit, a la Societat Coral l'Estrella va comptar amb la tradicional obra de teatre de Festa Major. Aquest any es va representar l'obra "El procés d'ombra d'un ase" a càrrec de la companyia "Quatre per quatre".

Marxa popular, exposició d'antiguitats i ball de Festa Major

Per als més matiners, el diumenge a les vuit del matí es va organitzar la novena Marxa Popular d'Hivern a càrrec del Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet que va comptar amb la presència de molts caminadors aficionats per gaudir de la natura i d'una bona passejada.

Exposició “Nines i ninos, i altres antiguitats”Al migdia, a la Sala de Sessions de l'Ajuntament es va inaugurar l'exposició "Nines i ninos i altres antiguitats" a càrrec de l'alcalde Joan Montsech i la presidenta de l'Agrupació Artística Castellet, Engràcia Santiago. D'aquesta exposició en destaquem un rellotge de roure del segle XVIII-XIX que encara funciona i un exemplar de l'obra "El Quixot" de Miguel de Cervantes de l'any 1800. També hi ha moltes eines del camp, de la matança del porc, tauletes de nit, cadires, miralls,... Alguns dels objectes exposats s'han posat a la venda i amb els diners que es recullin aniran per poder subvencionar el "Monument de la Mare" i per condicionar l'espai on es vol col·locar aquest monument.

Un cop arribat al vespre, pels volts de quarts de vuit, la sala de Can Soler va tornar a ser la protagonista ja que es va celebrar el Ball de Festa Major. Aquest ball va comptar amb la presència d'unes 300 persones i va ser amenitzat per l'Orquestra Gerunda. El Ball de Festa Major també va ser organitzat per la Comissió de Festes de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet.

El 22 de gener, Sant Vicenç

El dia de Sant Vicenç, el 22 de gener a les 11 del matí es va fer la Missa Solemne en honor al nostre patró a càrrec de Mn. Miquel Codina i presidida per Mn. Jaume Campalans i Serradell, que va ser vicari de la Parròquia de Sant Vicenç. Un cop acabada la Missa, a dos quarts d'una del migdia es va fer un espectacle infantil per part del grup "Set de so" a Can Soler. A la tarda, va ser l'hora de ballar sardanes a la Plaça de l'11 de Setembre amb la Cobla Jenisenca. La ballada de sardanes va ser organitzada per l'Agrupació Sardanista del nostre poble.

La patinada popular i la Petanca

El dia 27 de gener i encara dins dels actes de la Festa Major d'Hivern es va organitzar la Patinada Popular a càrrec del Club d'Hoquei Castellet. La marxa va començar per allà les dotze del migdia i va tenir la sortida a la Plaça de l'11 de Setembre. El dia 17 de febrer a la zona esportiva es va fer el Torneig de petanca de Festa Major organitzat pel Club de Petanca Sant Vicenç.

JORDI LARGO


FRANÇA VISTA PELS HEREUS I LES PUBILLES DE SANT VICENÇ

Com és habitual, ja fa uns anys que el Foment de les Tradicions Catalanes organitza una sortida per tots els hereus i totes les pubilles de Catalunya. La mateixa organització va convidar als representants del poble d'enguany (Miriam Ramos, Natàlia Segarra, Oriol Mares i Jordi Largo) a participar en aquesta excursió que es va fer els dies 6, 7, 8 i 9 de desembre d'aquest mateix any. Aquest viatge va ser finançat per l'Ajuntament de Sant Vicenç. Va comptar amb la presència d'hereus i pubilles d'Argentona, Breda, Calella, Les Borges Blanques, Pineda de Mar, Roses, Tordera, Vilassar de Mar, entre d'altres. De la comarca del Bages van participar els representants de Navàs, Sant Fruitós de Bages, Sant Salvador de Guardiola i de Sant Vicenç de Castellet. Com a màxima representació del Foment de les Tradicions Catalanes hi havia el seu president, el senyor Josep Planes, la Pubilla de Catalunya, la pubilla de les comarques barcelonines, tarragonines, lleidatanes i gironines.

El viatge va començar el dia 6 de desembre a la matinada quan els nostres representants van anar a buscar l'autocar que els portaria fins a Vilafranca de Conflent (Catalunya Nord). A mig camí van parar per agafar forces. Un cop van arribar a Vilafranca de Conflent van visitar la ciutat emmurallada i més tard van contemplar la gran riquesa geològica que tenen les Coves de "Grandes Canalettes". Una vegada ben atipats del dinar i guarnits amb el vestit típic d'hereu i pubilla, es van dirigir cap a Perpinyà. Allà van ser rebuts per l'Ajuntament i es va celebrar una boda fictícia per tal de poder veure com es casaven els habitants d'aquesta ciutat mig catalana i mig francesa. A la mateixa ciutat van visitar el famós "Castellet" (de Perpinyà no de Sant Vicenç). Més tard, es van dirigir cap a Roses on estaven allotjats a l'Hotel Sant Marc.

El dia següent, 7 de desembre, van visitar la famosa ciutat d'Avignon on van poder meravellar-se amb les imponents muralles que envolten aquesta ciutat francesa. També van visitar el Pont d'Avignon, que es caracteritza perquè sembla un pont que està a mig fer ja que durant un bombardeig es va enderrocar la meitat d'aquest pont. També van veure el Museu dels Papes. Llavors, un altre cop de tornada cap a l'hotel de Roses.

El 8 de desembre es van dirigir cap a la ciutat medieval de Carcassone on van passar tot el dia contemplant el magnífic castell que hi ha, juntament amb les diferents parts que formen aquesta grandiosa ciutat plena d'encant. L'últim dia, el 9 de desembre van anar cap a Andorra a fer les compres de rigor i van dinar en un petit poble de la comarca de Lleida i que està a Andorra i que s'anomena Ós de Civis. Un cop van acabar de dinar van agafar la carretera fins als respectius pobles. Podem assegurar que en aquest viatge van fer moltes noves amistats difícils d'oblidar i que s'ho van passar d'allò més bé coneixent nous pobles i ciutats.

JORDI LARGO


ACCIDENTS MORTALS

Dos accidents de trànsit han colpit l’ànim dels santvicentins durant les festes nadalenques. En tots dos casos hi van perdre la vida persones conegudes i estimades del nostre poble. 

La família formada per Josep Muñoz Magarín, de 46 anys d’edat, la seva esposa, Josefa Ramírez Vilches, de 47 anys d’edat; i el seu fill Germán, de 14 anys, van perdre la vida en un desafortunat accident de circulació, quan tornaven de passar el Nadal a casa dels pares del Josep, que vivien en un poble de la província de Còrdova.

El fatal accident es produïa el dia 26 de desembre, pels volts de 2/4 d’11 del matí, al terme de Villarrobledos, quan l’Opel Kadett en que viatjava la família va col·lidir frontalment amb un Nissan Almera, a causa de la intensa boira que hi havia en aquell moment.

El “Pepe”, com l’anomenava tothom, era molt conegut, ja que era carter del poble. A més també se’l coneixía per la seva afició a la fotografia, amb la que col·laborava amb entitats locals. També era molt aficionat al futbol sala, esport que va practicar durant molts anys. El seu fill Germán estudiava primer d’ESO a l’escola Verge del Roser i era membre del Club de Natació Castellet.

D’altra banda, el dia 4 de gener cap a les 7 del vespre moria també en accident de trànsit la Mercè Jané Callís, de 53 anys d’edat, mentre viatjava amb el seu espòs, el doctor Joan Bergas, i una amiga de la família, Maria Gelabert, per l’autopista A-18 en direcció a Sant Vicenç. L’accident va tenir lloc quan el cotxe va lliscar i es va precipitar pel marge de l’autopista. La Mercè hi va perdre la vida a l’acte i els altres dos ocupants del vehicle van ser traslladats al Centre Hospitalari de Manresa amb ferides de diversa consideració.

La família Bergas Jané és molt coneguda i apreciada al poble, en especial pels 40 anys que en Joan Bergas ha estat dedicat a exercir la medicina a Sant Vicenç com a metge de capçalera, una professió que li venia de família, ja que el seu sogre també havia exercit com a metge.

Una gran multitud de veïns de Sant Vicenç van donar l’últim adéu a la Mercè el dilluns 7 de gener en el funeral que es va celebrar a l’església parroquial.

Totes dues notícies van caure al poble com una bomba, i va deixar encongit el cor dels santvicentins, ja que aquestes dues famílies són molt conegudes, respectades i estimades. Les mostres de dolor es varen fer patents en els enterraments amb l’església plena a vessar i amb gent al carrer malgrat el fred rigorós d’aquestes dates.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet