Entitats


1. PASTORETS

2. NADAL, LLUM I MISTERI

3. ELS ARBRES MOREN DRETS

 


PASTORETS

Altre cop, i ja fa uns quants anys, els integrants de l’Associació Musical Castellet, sense descuidar en cap moment la música que els uneix, s’han posat dalt d’un escenari per escenificar una de les tradicions més velles del Nadal, els Pastorets. El marc del teatre de la Societat Coral l’Estrella ha estat el lloc triat per rememorar de manera bastant peculiar la història d’en Josep Maria Folch i Torres; Gescartera, corrupció, l’euro i els últims balls de moda han servit per donar un tomb a la forma tradicional de fer els pastorets i fer-los com segurament en Folch i Torres els hagués fet avui en dia, segons ells mateixos expliquen. Els pastorets es representaren aquest any el dia 29 de Desembre i el dia 13 de Gener ja que el dia 6 de Gener van ser ajornats per causes de força major. També aquest any Els Pastorets santvicentins han introduït novetats. Si l’any passat s’aconseguia que pares s’integressin com a figurants a l’obra, aquest any ja n’hi havia amb paper destacat, i alhora membres del grup teatral local Cul-i-seu també han entrat en el repertori.

La novetat que en diferència ha estat la més notòria ha vingut de la mà de les noves tecnologies. Una presentació realitzada amb ordinador, amb la foto de tots els participants als pastorets donava el tret de sortida a la representació, més endavant, a la mitja part, un repertori d’anuncis amb molta vessant còmica eren reproduïts a la pantalla. Una forma diferent de fer passar l’estona entre acte i acte que fou acollida favorablement pel públic assistent.


NADAL, LLUM I MISTERI

L’Esbart Dansaire Santvicentí juntament amb la Coral Al Vent han tornat aquest any a escenificar el muntatge “Nadal, Llum i Misteri”. L’espectacle sobre música d’en Francesc Vila, textos de Joan Farràs, coreografia de Joan Maria Segura i vestuari de Lídia Estany el posen en escena 25 dansaires, 28 cantants i 4 músics a més de 15 persones entre feines tècniques de llum i so, maquillatge, vestuari i escena. “Nadal, Llum i misteri” és una espectacle de col·laboració entre entitats santvicentines que fou presentat el Novembre del 2000 dins del marc incomparable de la Seu de Manresa per la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional 2000 i s’estrenà oficialment a l’església santvicentina durant el mes de desembre. L’any passat l’espectacle es va poder veure a la basílica de Montserrat i al Centre Cultural de Fals. Aquest any, a banda de dues representacions a Sant Vicenç, l’han pogut gaudir molts més espectadors; Monistrol de Montserrat, Castellbell i el Vilar, Pont de Vilomara i Callús.

L’espectacle complet consta de dues part, un concert coral inicial a càrrec de la Coral Al Vent i una segona part amb el muntatge d’onze cançons de Nadal com: Nadal, Misteri, Neu, Prec, Ara que el món s’ha adormit, Establia, El crit de Déu, Dorm infant dorm, Neu vermella, La música de l’alegre Jan i l’Oblit totes elles enllaçades mitjançant la poesia.


ELS ARBRES MOREN DRETS 

Els dies 1 i 2 de desembre, el grup teatral Cul-i-seu posà en escena a la Societat Coral l'Estrella, el drama "Els arbres moren drets" de l'autor Alejandro Casona (pseudònim d'Alejandro Rodríguez Álvarez). Aquesta obra, traduïda en molts idiomes, és una de les més representatives d'aquest autor asturià que fou mestra a Les (Val d'Aran).

Alejandro Casona era un home d'inquietuds pedagògiques, seguidor de les idees de la República, que passà a Amèrica l'any 1937, on tingué molt èxit. Tornà a Espanya l'any 1963 i morí l'any 1965. Fou un autor molt reconegut ens els anys difícils dels 50. "La Dama del Alba", "La barca sin pescador", "Nuestra Natacha" i moltes altres obres, aconseguiren amb el seu estil poètic i fantasiós ajudar a superar la sequedat cultural de l'època.

L'obra representada a Sant Vicenç: "Els arbres moren drets" està dividida en dos actes. En el primer, l'espectador és introduït en un món estrany i fantasiós, ple de bojos meravellosos i altruistes, que el deixen perplex i amb la sensació de no saber cap on anirà el tema. En la segona part es descabdella el misteri i l'obra es desenvolupa en un clima de força emocional i poètica. El personatge principal és l'"àvia". Personatge entranyable que surt sovint en les obres d'aquest autor i que ens mostra una dona forta, perspicaç i intel·ligent, encara que estigui embolcallada d'una figura fràgil i indefensa. Aquesta àvia espera, contra tota esperança, el retorn del seu nét descarriat, que fa anys que va partir a Amèrica. L'amor del seu marit aconseguirà per intrincats viaranys la realització d'aquesta il·lusió. 

Els actors han de fer creïble aquest drama poètic i psicològic en el que s'entrecreuen la realitat i la ficció. I contemplant els rostres dels espectadors queda clar que els actors aconsegueixen introduir-se en els personatges i fer viure els seus sentiments i el que és més important, ser capaços de compartir-los amb el públic. La direcció s'endevina acurada i meticulosa demostrant amb uns tocs de meravella i imaginació que algunes obres tenen un valor intemporal. També hem de destacar el notable èxit d'assistència.

Mª CARME GRAUVILARDELL

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet