Festa Major 2001


FESTA MAJOR DEL MIL·LENARI

Les atraccions de fira, un cop més, van fer les delícies dels més menuts La plaça de l'Ajuntament va acollir la V Trobada de Puntaires
Homenatge a Rosa Aymar i Pera, santvicentina centenària El diumenge dia 8 la Coral Al Vent va interpretar la Missa Brevis a l'Església Parroquial

EL CORREFOC TORNA A TRIOMFAR AMB EL SEU DIABÒLIC ESPECTACLE

Dins dels actes de la Festa Major del mil·lenari, i tal com ja fa uns quants anys, el correfoc ha estat un dels actes que aplega més gent als carrers cèntrics de Sant Vicenç. La Música de tabals i tambors durant tot el recorregut, el gegant Malparit traient foc vermell per les banyes, la cabra amb foc constant, les bruixes amb la seva pitjor arma, les traques, i finalment els diables amb maces i carretilles estaven acompanyats aquest any per una colla nova, els diables de Malgrat de Mar. Dues formes diferents de fer correfoc que es complementaren correctament durant tot el recorregut. 

Amb tot aquest bestiari el correfoc del mil·lenari, organitzat per la Colla de Geganters i amb la col·laboració del Centre Excursionista, es pot dir que realment va "córrer el foc" i molt ja que segons els comentaris d'aquells que van entrar-hi i dels que s'ho miraven de lluny hi va haver més foc que mai. 

La novetat més important d'aquest any però no va ser en el correfoc en si, sinó en la forma de començar-lo. El programa anunciava "Espectacle visual de foc sense la col·laboració del públic", un títol no gaire concret ni intel·ligible per voler deixar entendre que es volia començar amb un espectacle, de forma diferent, i que si es volia participar calia fer-ho com el públic normal de tots els espectacles, mirant-ho. Els santvicentins van entendre que alguna cosa es feia i eren molts els que s'aplegaven a l'hora anunciada a la plaça Clavé. En ell hi entrà, acompanyat del grup de tabalers del correfoc i portat per diables, un personatge molt misteriós tancat a una gàbia. Després d'un tira i arronsa aquest "personatge" molt inquiet, es pot escapar, però és trobat per les bruixes que des de dalt de l'Ateneu baixen amb rappel i foc de colors. El porten amb processó al mig de la plaça i el "personatge" és incinerat. L'espectacle clou amb l'inici del correfoc amb foc de totes bandes de la plaça.

ELS AZUCARILLO KINGS OFEREIXEN EL SEU ESPECTACLE A SANT VICENÇ

El pròleg a la festa major el van posar el correfoc i els Azucarillo Kings, el passat 30 de juny. La plaça de l'11 de Setembre va acollir l'actuació d'aquesta formació, dedicat a recordar antics èxits musicals, però versionats i passats pel seu sedàs iconoclasta, festiu i ballable, parodiant els grans vocalistes i grups del pop-rock espanyol i internacional. Els Azucarillo Kings, que es defineixen com una banda de cabaret-pop, van presentar a Sant Vicenç el seu nou àlbum, Razas de la noche, on versionen temes de Supertramp, Jane's Addiction, Duran Duran, Coz, The Who i La Unión, entre altres, a més de diversos temes propis. Tot i que la plaça no es va omplir, els Azucarillo van aconseguir animar molt el públic assistent, que va gaudir de la seva música i espectacle.

O'FUNK'ILLO, PROTAGONISTA DEL CASTELLROCK MÉS EXITÓS

Sant Vicenç va viure el passat 6 de juliol el festival de música Castellrock, al camp de futbol, el més reeixit de les sis edicions celebrades fins ara. Més de 500 persones, segons l'organització, van gaudir de les actuacions dels manresans Frog, del conjunt santvicentí Local Noise i del grup andalús O'Funk'illo, el gran protagonista de la nit. O'Funk'illo va sortir a l'escenari després de les aplaudides actuacions de Frog i Local Noise, i d'un improvisat concert percussionista. El quartet sevillà es va ficar el públic a la butxaca amb el seu variat repertori musical i amb tot un espectacle protagonitzat pel seu cantant a dalt de l'escenari. L'entitat que organitza el Castellrock, el Moviment d'Acció Cultural Santvicentina (MAC'S) va valorar molt positivament l'èxit de públic. MAC'S té com a objectiu dinamitzar les activitats culturals i per als joves que se celebren a la població.

ELS BALLS DE NIT OMPLEN LA PLAÇA ONZE DE SETEMBRE

Sant Vicenç va viure un ambient realment festiu durant la seva festa gran, especialment als vespres i a un dels principals espais de celebració, la plaça de l'Onze de Setembre. El motiu van ser els diferents balls de nit, que es van celebrar dissabte, diumenge i dilluns. Concretament, dissabte va ser força especial perquè van coincidir a la mateixa hora el ball de festa major a càrrec de l'orquestra Marina i l'actuació dels grups Uf i Cian, dues joves formacions de pop-rock bagenques a la terrassa del bar de la piscina. La plaça també es va omplir diumenge i dilluns a la nit, amb les actuacions de l'orquestra Montgrins i Empordà-Fusió, respectivament.L'orquestra Montgrins, protagonistes de les nits musicals

L'ORQUESTRA MONTGRINS, PLAT FORT DELS BALLS DE NIT

L'Orquestra Montgrins, amb el seu gran concert del dia 8 de juliol a la tarda, ens feia recordar els dels bons temps. Fou una demostració de que Catalunya compta encara amb un grapat de bones i grans orquestres. La seva actuació a la plaça de l'Onze de Setembre fou un concert variat i amb temes molt encertats que a la mitja part, tot fent la xerradeta, molta gent confessava que li havia posat la pell de gallina. Un gran concert que ja es podria repetir molt més sovint del que acostumem a tenir-ne.

LA FESTA MAJOR RECUPERA EL PREGÓ TEATRAL DEL CUL-I-SEU

El cap de setmana de festa major pròpiament dita es va inaugurar oficialment dissabte 7 de juliol, a la tarda, amb el pregó, que va recuperar el seu format teatral de la mà del grup de teatre local Cul-i-Seu. Aquest té la particularitat que no és el tradicional pregó de festa major, que explica el programa d'actes, sinó que es tracta d'un espectacle teatral complet. 

L'espectacle Mil·lenari o milionari? va ser representat per deu persones del grup Cul-i-Seu i es va encarregar de recordar que enguany Sant Vicenç celebra els mil anys d'història. Amb una combinació de diàleg, coreografies i música, amb un vestuari molt ben trobat, també va fer un repàs satíric a les notícies del 2001, en què no van faltar les vaques boges, les davallades de la pesseta i el naixement de l'euro. Enguany, un dels canvis va ser que durant el pregó no es va fer, com era habitual, la proclamació de la pubilla i l'hereu locals, que va celebrar-se diumenge 8 a la tarda, a la plaça de l'11 de Setembre.

PROCLAMACIÓ DELS HEREUS I LES PUBILLES DEL MIL·LENARI DE SANT VICENÇ

Hereus i pubilles del Mil·lenari de Sant VicençCom ja és tradició, el nostre poble al igual que molts altres de la geografia catalana escullen la figura de l'HEREU, la PUBILLA, el FADRÍ i la DAMA D'HONOR per la seva Festa Major per representar el nom del poble al llarg de tota Catalunya.

Dins els actes festius de la Festa Major d'enguany es va fer la "Proclamació de la Pubilla, l'Hereu, la Dama i el Fadrí de Sant Vicenç de Castellet de l'any 2001 - Any del Mil·lenari". 

Aquest any 2001 és un any molt important pel poble de Sant Vicenç, ja que com tots sabem es celebren mil anys d'història santvicentina. La primera referència escrita de la que se'n té constància és de l'any 1001 i és un document del papa Silvestre II en la que fa constar que el bisbe d'Urgell té sota els seus dominis el castell de Castellet. Aquesta és la raó pel qual els nous hereus i les noves pubilles són els Hereus i Pubilles del mil·lenari de Sant Vicenç de Castellet.

La Coral de l'Esplai va participar en l'Homenatge a la VellesaD'entre els vuits candidats que es van presentar per ser Hereu o Pubilla, només en van poder sortir quatre, que són els següents:

- La Pubilla és la Miriam Ramos i Garcia, que va ser presentada per l'Esbart Dansaire Santvicentí.

- La Dama és la representant del Club de Bàsquet Castellet, Natàlia Segarra i Fenero.

- L'Hereu és en Jordi Largo i Muñoz, que l'any passat també va sortir escollit però en aquell cas com a Fadrí, i que va ser presentat per la Biblioteca Popular Salvador Vives i Casajuana.

- El Fadrí també és el representant del Club de Bàsquet Castellet, l'Oriol Mares i Rueda.

Com hem dit anteriorment, van sortir proclamats "Hereus i Pubilles del Mil·lenari de Sant Vicenç" el passat dia 8 de juliol dins els actes centrals de la Festa Major i més concretament en l'intermedi del concert que va oferir la Cobla Orquestra Montgrins aquell mateix dia.

Encara que no portin ni un mes de pubillatge segur que ja deuen tenir l'agenda ben plena amb totes les sortides que han de fer per dins i fora de la comarca. De moment ja tenen preparades un munt de sortides a Monistrol de Montserrat, Navàs, Castellgalí, Navarcles, Manresa i molts altres pobles i ciutats catalanes.


Adriana Delgado, Jordi Largo, Jordi Bergas, Alfons Plans

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet