Editorial


LES PLACES DE SANT VICENÇ

A tots els pobles les places són espais essencials d'activitat social. En algunes ocasions són punts de trobada, de debat ciutadà; en altres són espais d'esbarjo, de lleure; en altres són espais d'activitat econòmica; en altres són escenaris d'actes festius. Les places reflecteixen, per tant, la vitalitat i la cohesió social dels pobles.

A Sant Vicenç totes les places tenen una significació especial. La plaça d'Espanya és el centre neuràlgic d'un barri actiu i en expansió, per fi condicionada i transformada en espai de lleure i reunió; la plaça de la Generalitat és la porta d'entrada al poble i aviat testimoni de la recuperació de la fàbrica Soler com a zona institucional (?), cultural (?) i comercial (?); la plaça de l'Onze de Setembre és el gran escenari santvicentí a l'aire lliure, carregada de simbolisme i cèlebre per la seva oblidada font màgica; la plaça de Sant Vicenç és l'origen i la frontissa del poble, encaixada actualment entre la via del tren i a carretera; la plaça de Catalunya és un petit però agradable pulmó verd, lloc sardanista i estudiantil, massa allunyat del centre del poble i, per tant, massa oblidat i desconegut; la plaça del Pi, antigament molt concorreguda, és ara un punt de trobada de nouvinguts que corre un seriós perill de marginalitzar-se; la plaça d'Anselm Clavé és l'epicentre del comerç santvicentí, el gran aparcament del nucli urbà, convertit els divendres en un atapeït i bulliciós mercat, segurament un dels més grans i més ben assortits que es poden veure en molts quilòmetres a la rodona; la plaça de l'Abat Escarré és un raconet institucional, massa petit com perquè pugui tenir una altra utilitat; i la plaça de l'Ajuntament és la combinació de totes les altres, perquè és un punt de trobada, un espai de debat, és al bell mig del poble, està envoltada de comerç, és escenari de multitid d'activitats, d'un antic mercat pagès i, a més a més, està presidida per l'edifici consistorial.

La plaça de l'Ajuntament, per tant, concentra i reflecteix la personalitat urbana de Sant Vicenç. Ara, però, ha deixat de ser aparcament, la qual cosa no deixa de ser prou significativa. Les recents obres de restauració del paviment han culminat amb la col·locació d'unes jardineres que concedeixen més espai als vianants i, en conseqüencia, redueixen el dels vehicles. No impedeixen el trànsit, però sí que alliberen el punt més cèntric del poble de llocs per estacionar-hi. A canvi l'Ajuntament ha obert el solar del carrer de Sant Josep i l'ha habilitat com a aparcament substitutiu. Les carrosses reials tindran a partir d'ara companyia. Calia? Naturalment, cadascú ho veurà segons la seva conveniència, però qui segurament veu més perjudicats els seus interessos són els comerciants. La plaça de l'Ajuntament oferia fins ara un lloc d'estacionament ràpid, molt atractiu per als clients dels comerços propers. Caldrà veure si l'alternativa continuarà sent tan atractiva, tot i l'evident proximitat i amplitud del nou aparcament.

No obstant això, la decisió de l'Ajuntament planteja una sèrie d'interrogants, el més important dels quals el motiu d'aquest canvi. S'està pensant seriosament en la recuperació estètica del centre urbà de Sant Vicenç? Tot i que aquest argument no s'ha esgrimit, seria molt desitjable que es tingués present. I si per casualitat és així, és d'esperar que la recuperació no s'acabi a la plaça de l'Ajuntament. O es tracta, tal com es va informar als comerciants, d'una preocupació per la possibilitat que entre tants vehicles es pugui camuflar un artefacte explosiu? En aquest cas, per inversemblant que sembli, és evident que cal respectar-ho, perquè la seguretat dels ciutadans ha de ser prioritat absoluta en qualsevol acció de govern.

En la consulta que mensualment fa El Breny des de la seva edició a Internet [www.elbreny.com], la gran majoria dels internautes que van entrar-hi es van mostrar favorables a les obres que s'han fet a la plaça de l'Ajuntament, tot i que una part important manifestava la necessitat que les obres de restauració no s'acabessin amb el paviment. En aquest sentit no es pot oblidar el lamentable estat en què es troba la font modernista que hi ha al centre de la plaça. Com tampoc no es pot oblidar que la plaça d'en Clavé ha arribat ja a una situació límit, esperant que algun dia li toqui el seu torn. Té projecte la plaça de l'Ateneu? Podran opinar els ciutadans? O ja ens ho trobarem quan ens ho hàgim de trobar?

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet