Cartes a El Breny


1.
CASTELLET (Valentí Santacreu)

2. DIJOUS LLARDER (Un santvicentí)

3. AGRAÏMENT DE LES FAMÍLIES LUNA I BACH A L'HOSPITAL GENERAL DE MANRESA (Famílies Luna i Bach)

4. NOVETAT EDITORIAL (ACCPE)

 


CASTELLET

Benvolguts amics:

Segons notícies rebudes de la nostra Parròquia en aquests dies, l'ajuntament de Sant Vicenç i el Bisbat de Vic, estan en negociacions per que el Conjunt Arquitectònic de Castellet passi a ser de propietat municipal. Aquestes negociacions tenen el denominador comú de que ambdues parts coincideixen amb la finalitat, restant solament per lligar les condicions legals.

Per altra banda tot el poble coneix l'aportació de quasi 10 milions de pessetes de la Generalitat de Catalunya. Aquests diners juntament amb els acords del Consistori demostren haver iniciat un bon camí. Com aquestes accions son coincidents amb les nostres propostes, volem fer públic tot el que aquí es diu i a la carta adreçada des de la Plataforma al nostre Alcalde:

"Ens hem assabentat per la Parròquia de la coincidència d'interessos entre l'ajuntament que vos presidiu i el Bisbat de Vic per els quals el Conjunt Arquitectònic de Castellet pot passar a ser propietat del nostre Ajuntament
Per aquesta bona noticia, la contribució de mes de 9 milions de pessetes procedents de la Generalitat de Catalunya, la dotació municipal establerta i les mesures aplicades sobre els ingressos procedents dels permisos d'obres, ens felicitem del camí emprés, ja que es el desitjat per tots. Per això aprovem aquestes accions i us fem palès el nostre oferiment per tot el que vagi dirigit a les mateixes finalitats.

Aprofitem aquesta avinentesa per agrair també públicament a les persones que donen suport a la Plataforma "Salvem Castellet" perquè el testimoni de les seves 620 firmes han possibilitat un final positiu. Ens congratulem de tan bones notícies. A tots moltes gràcies !

Us saludem atentament.


Valentí Santacreu


DIJOUS LLARDER

El passat 22 de febrer era Dijous Llarder i vaig pujar a Vallhonesta a fer un tomb. Una colla d'un col·legi feien un gran partit de futbol a la feixa gran de baix, lloc apropiat i adient per als jocs. En arribar ja plegaven i feien cap a l'ermita on eren els altres companys. Pujant pel camí empedrat vaig observar que tres pollancres dels que es troben plantats arran de paret estaven trencats expressament, i en dir-ho a un dels mestres va contestar que no en sabia res, i que no ho havien fet ells tot i ser l'únic grup que hi havia i el dia abans, que s'havia pujat a repoblar, no ho estaven.

A dalt l'ermita els professors passaven llista a punt de marxar, jo treia el cap al jardí i les pedres estaven mogudes i el terra ple de bosses i restes de menjar. En cridar el professor per ensenyar-li "el present", en cridà un altres que portava una bossa de deixalles i li va dir que ho plegués tot. Ningú els ha dit que si han gaudit d'aquell entorn, un cop abans de marxar, cal donar un tomb perquè no quedi res al terra i embruti el lloc?

Davant aquests fets crec que a la gent que va a gaudir de la natura se li hauria d'explicar el que representa, que per sobre de tot cal "respecte" a l'entorn i finalment que cal deixar-lo en condicions, net i fent-se responsable dels seus actes guardant les deixalles a la seva bossa i tornant cap a casa llençant-les al contenidor. 

Tothom qui vagi al bosc ha de ser responsable amb el medi ambient ja que els altres tenen dret a trobar-lo NET i RESPECTAT. Cal tenir en compte que aquest és el futur per el jovent.

Un santvicentí


AGRAÏMENT DE LES FAMÍLIES LUNA I BACH A L'HOSPITAL GENERAL DE MANRESA

Volem agrair profundament a tot l'equip de l'Hospital General de Manresa. Tota l'ajuda i el suport rebut pel nostre estimat marit i pare des del primer dia del seu ingrés, degut a una greu malaltia, fins que al final fou vençuda. Gràcies a la seva lluita, professionalitat i humanitat, el Lluís ja fa dies que torna a ser a casa, amb l'alegria de tota la família.

Han passat forces dies des de que es varen produir els moments difícils que comentem, però ens sembla que sempre és temps per manifestar el nostre agraïment.
I així ho fem i amb molt de gust.

Una abraçada a tots,

FAMÍLIA LUNA I BACH


NOVETAT EDITORIAL

Una de les novetats de SANT JORDI d'enguany (2001) és "BAGES", volum 2.5 de la col·lecció "Comarques i Subcomarques de Catalunya." Subtítol: Delimitació geogràfica, llegendes, relats excursionistes.

L'ha escrit, com els volums anteriors, en Ricard Serra i Feu (manresà, actualment a Barcelona), de l'Agrupació Catalana Colldejou de Promoció Excursionista (A.C.C.P.E.) amb la col·laboració d'altres socis d'aquesta entitat que el 1999 va celebrar les Noces d'Argent i que ha publicat ja 17 volums dins d'aquesta col·lecció.

Pel seu contingut el llibre pot interessar a una gran diversitat de lectors:

- Rutes en cotxe per conèixer indrets (alguns força desconeguts) d'aquesta comarca, subdividida en subcomarques i rodalies.
- Itineraris d'excursions a peu o amb bicicleta de muntanya pels més bonics i amagats racons. Indicacions de Senders G.R. i P.R. Anècdotes succeïdes seguint aquests indrets.
- Llegendes, dites i refranys geogràfics.
- Fotos i dibuixos de pobles, esglésies, cims i racons pintorescos.
- Història de la divisió comarcal de Catalunya, pel que fa al Bages i plantejament subcomarcals que, en molts casos, s'han avançat a les propostes de noves comarques i retocs a subcomarques que una comissió, amb l'anomenat "informe Roca", ha presentat recentment al Parlament de Catalunya. En canvi, aquest llibre no és gaire partidari de la supressió de municipis.
- Llistes senceres de tots els agregats de cada municipi i dels cims i turons més importants (amb la seva altitud) sense oblidar les urbanitzacions.

Aquest llibre va ser presentat pel Centre d'Estudis del Bages el dijous 29 de març, a la Biblioteca del Casino de Manresa, a les 20.30.

Tres fonts d'informació documenten el llibre:

- Viatges i excursions per totes les subcomarques i rodalies del Bages.
- Buidat a fitxes dels 3550 llibres de la biblioteca A.C.C.P.E. especialitzada en l'aprofundiment comarcal de Catalunya.
- Informació d'alguns ajuntaments i entitats.

Des d'un mes abans de Sant Jordi el llibre va arribant a les llibreries (o papereries, en el cas de pobles petits) de les poblacions del Bages. A continuació es distribueixen a Barcelona, a d'altres poblacions grans de Catalunya i a pobles de comarques veïnes del Bages.

A la venda, a la llibreria Clavé de Sant Vicenç de Castellet.


A.C.C.P.E.:
Secretariat d'Aprofundiment Comarques Catalanes
Passeig Bonanova, 8
08022 Barcelona

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet