Entitats


1. EL MIJAC ENGEGA

2. CENTRE EXCURSIONISTA. ACTIVITATS D'ESTIU

3. LA CORAL AL VENT A MÈXIC

4. ACTIVITATS DE L'AGRUPACIÓ SARDANISTA

5. XIII MARXA POPULAR DEL CENTRE EXCURSIONISTA

 


 

EL MIJAC ENGEGA

Ep nois! El proper dissabte 7 d’octubre a les 4 de la tarda, el MIJAC enceta la nova temporada amb un munt d’activitats. Si no sabeu què fer els dissabtes a la tarda, veniu al MIJAC! Hi trobareu tallers, excursions, xanques, festes, jocs i moltes coses més. Veniu a descobrir-ho el dia 7 a la plaça de l’Església. Us hi esperem!
Els munis


 

CENTRE EXCURSIONISTA. ACTIVITATS D'ESTIU

Ja fa uns quants anys que el Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet realitza la major part de les activitats que ens són pròpies i mouen un gran nombre de gent durant aquestes dates d’estiu.

Seccions, amics de la natura, esquí, muntanya (veterans i joves), escalada, natura, barranquisme i d’altres.

No hi ha dubte que el muntanyisme santvicentí va endavant. Aquestes vacances d’estiu han estat en plena vitalitat, amb un ventall d’activitats diverses i aquesta és la garantia de que casa nostra manté la continuïtat per seguir endavant.

Relació de sortides.

Camí de Sant Jaume (Santiago de Compostel·la)
(Camino de Santiago)

- Marc Sanmartí.
- J. M. Rubio.
- Anna Gomis.
- Ricard Gomis.
- Imma Ambròs.
- Rosa Cortina.
- Higínia Pineño.

Ascensió al Montblanc i Ferrata Briançon (Alps)

- Oscar Taboada.
- David Salcedo.
- Sílvia Cruz
- Raül Caballero.

Escalades a Montserrat, Moià, Benasque, Pedraforca, Cilindre de Marbore, Tristanya, Aneto, travessa de Queralbs a Núria.

- Montse Vendrell.
- Xavi Salcedo.
- Isaac Rodríguez.
- Marc Rodríguez.

12-14 d’agost, ascensió Aneto i Posset.

- Joan Rodríguez.
- Marc Rodríguez.
- Isaac Rodríguez.

Sortida als Dolomites (Itàlia)

- Pepita Guardia.
- Sara Codina.
- Rosa Puig.

Ascensió al cim Contraix i Punta Alta.

- Lluís Cortina.
- Annabel Montero.

Ascensió Clara Vides i Gias de 3012 i 3028 m.

- Anna Gomis.
- Goretti.
- Ita (Margarita).

També hi ha diverses activitats de Montserrat i Parc Natural de Sant Llorenç

 

LA CORAL AL VENT A MÈXIC

Després de diverses temptatives, la Coral Al Vent ha pogut viatjar al país nord-americà. Les gestions portades a terme per la Junta Directiva de la nostra entitat i la bona predisposició de l’Orfeó Català de Mèxic 
per organitzar la nostra estada en aquelles terres arribaren a bon port. Així doncs, el dia 18 d’agost i de matinada, la Coral Al Vent començava el viatge que pràcticament durà 24 hores fins arribar a Mèxic D.F. En el mateix aeroport fórem rebuts per membres de la Junta Directiva de l’Orfeó i de la seva Massa Coral, també hi eren presents els amfitrions que havien d’acollir-nos a les seves llars. Com que era divendres i en aquella ciutat tot és immens, el trànsit també pateix uns embussos monumentals i alguns arribaren a casa prop d’una hora després de deixar l’aeroport.

La Coral Al Vent en plena actuació a Mèxic El dissabte tingué lloc la recepció oficial a la seu de l’Orfeó Català en la qual, el seu president ens donà oficialment la benvinguda i la presidenta de la Coral Al Vent, Dolors Alonso li agraí la invitació i llegí una salutació del nostre alcalde. L’acte s’acabà amb una actuació de la Massa Coral de l’Orfeó i un refrigeri amb els brindis corresponents amb cava català, naturalment. La vetllada no s’allargà massa ja que encara no estàvem recuperats del viatge i al matí ja havíem visitat el “Museo Nacional de Antropología”.

El diumenge ens portaren a visitar el conjunt arquitectònic de Teotihuacan, que es troba a unes dues hores de la capital i on es poden admirar les famoses “piràmides” del Sol i la Lluna, que es feien servir per oferir sacrificis a aquelles divinitats pre-colombines. A partir del dilluns començaren els nostres concerts a diversos llocs de la ciutat: a la Residencia San Francisco, a Radio Opus 94, a l’Aula Magna de la Escuela Nacional de Estudios Profesionales de la Universidad Autónoma de México, a la Capilla del Hospital Español, al auditori Hermilo Novelo del Conjunto Cultural Ollin Yolizti, al Orfeó Català i a l’església de Santa Teresa la Antigua. Al acabar el concert de l’Orfeó, conjuntament amb la seva Massa Coral cantàrem tres peces: Muntanyes del Canigó, la Sardana de les Monges i el Cant de la Senyera. Alternant amb els concerts encara ens quedà temps per visitar Coyoacán, Xochimilco, Taxco al estat de Guerrero i la Plaza de la Tres Culturas. 

En els pocs dies lliures que ens quedaren, alguns membres de la coral, acompanyats dels amfitrions visitaren Cuernavaca, Puebla, el santuari de Guadalupe... El dimarts dia 29 tingué lloc el comiat a la seu de l’Orfeó que consistí en una “Fiesta Mexicana” i en la qual poguerem degustar menges típiques del país que ja havíem anat descobrint en dies anteriors com: “frijoles, enchiladas, res asada, tortas, tacos de pollo, mixote, carnitas, micheladas, etc.” No cal dir que tot o quasi tot estava ben amanit amb salses en les quals no hi faltava mai el famós “chile”. Per aperitiu i a qualsevol hora una copeta de tequila ens posaven prou a to. L’experiència ha estat positiva per a tots i sembla, per les opinions escoltades, que el nivell artístic assolit per la coral ha estat notable. El tracte rebut de part de l’Orfeó Català de Mèxic ha estat formidable i les atencions rebudes dels amfitrions superaren amb escreix el que podíem esperar. Quan la massa coral de l’Orfeó Català de Mèxic vingui a Sant Vicenç esperem retornar-los tot el que ens han ofert. Tot plegat, una experiència inoblidable i entranyable.

ACTIVITATS DE L'AGRUPACIÓ SARDANISTA

La gran activitat de la gent de l’Agrupació Sardanista, fa que no parin un moment, doncs no només organitzen ballades de sardanes per les festes més indicades i tradicionals del poble sinó també concerts i recentment han participat en les Gitanes al carrer. I com que no en tenen prou també fan sortides a diferents indrets per anar-hi a ballar sardanes o participar en homenatges a la nostra dansa, com l’any passat a Manlleu que va ser la Ciutat Pubilla de la Sardana. Enguany és Cassà de la Selva.

Membres de l’Agrupació de Sardanista darrera de la placa amb el nom de Sant Vicenç que hi ha a la plaça de la Sardana de Manlleu A Manlleu, bonica vila de la comarca d’Osona, i com a cloenda de Ciutat Pubilla del 99, es varen organitzar un seguit d’actes durant el dia 14 de maig per celebrar-ho. Un dels més emotius, sens dubte, va ser la inauguració de la Plaça de la Sardana, una plaça gran i molt bonica, envoltada per les 80 plaques amb el nom de tots els pobles que celebrem aplecs de sardanes. La placa del nostre poble no hi podia faltar, com es pot comprovar en la fotografia

Com que els sardanistes s’ho van passar d’allò més bé, aprofitem per convidar-vos a visitar aquesta bonica vila quan ho desitgeu. Ja ho sabeu a Manlleu hi falta gent, santvicentins.

Aquest any es celebra a tot Catalunya el 150è aniversari de la tenora, i a tal fi es va organitzar per part de l’Agrupació Sardanista a la Biblioteca Popular Vicenç Vives una conferència-demostració d’aquest instrument tan català i que tan de moda està.

La conferència va resultar molt didàctica i divertida, ja que Enric Ortí, de la cobla Jovenívola de Sabadell, tenia la lliçó ben apresa. Ens va explicar que les antecessores de la tenora eren les xeremies medievals. Aquestes eren més petites amb menys forats amb un só diferent. També ens va fer una demostració amb les polèmiques dues tenores, la de fusta i la metàl·lica

Enric Ortí fent una demostració durant la seva conferència sobre la tenora a la Biblioteca de Sant Vicenç La de fusta és la tradicional i la metal.lica la moderna i és per això l’estira i arronsa de quina sona millor, la polèmica està servida. Segons l’Enric, i després de fer-nos una petita demostració amb l’una i l’altra, el só és tan igual, que només alguns tècnics molt enrevessats diuen trobar-hi alguna diferència. Evidentment la gent de l’auditori no va notar la diferència. Per acabar amb la gran trifulga, el gran tenorista va reptar a diferents entesos i tècnics perquè endevinessin quina era una i quina era l’altra segons el so que feien cadascuna.

Els que estaven en contra de la metàl·lica argumentaven que era massa lluent i es veia que era metàl·lica. Quan una gran majoria assegurava que sonava millor la de fusta, el tenorista va rascar la pintura, quedant al descobert que també era metàl·lica, deixant bocabadats i amb un pam de nas als acèrrims defensors de la tenora de fusta.

L’Enric, i dins les poques possibilitats tècniques del moment, ens va fer una demostració de com es feia la llengüeta de la tenora, la canya, que es fa d’un tros de canya, que un cop manipulada sàviament es converteix en la part més important de la tenora, ja que amb els impulsos de l’aire se senten les notes, que seran augmentades i corregides mitjançant els forats corresponents perquè surtin finalment per una campana ampla per acabar omplint tot l’espai dels concerts i regalant les oïdes de qui escolta el cant de la tenora.

En la foto (nº1) podem veure a l’Enric en plena actuació amb la polèmica tenora, en l’acollidor entorn de la Biblioteca i l’atent públic assistent.

Va ser una gran vetllada, un encert de l’Agrupació Sardanista, amb una bona assistència de públic, amb la simpàtica col·laboració dels alumnes de l’Escola de Música Municipal.


XXV Aplec de la Sardana

El XXVè Aplec del dia 17 de setembre serà de traca i mocador com es mereix l’ocasió

El matí a les 11 hores a la Plaça Catalunya hi haurà rebombori i traca marinera, a continuació cercavila pels carrers del poble, animada per la banda-cobla del col·legi Santa Maria de Blanes. A les 12 hores sardanes, al acabar, a les 14 hores, dinar de germanor per tothom qui tingui gana. Un cop fet el dinar, a les 17 hores més sardanes per les cobles Jovenívola de Sabadell i Contemporània de Barcelona. Us hi esperem. Com més serem més rebombori farem i més riurem.

L’agrupació té un CD per vendre aquest dia amb una excepcional selecció de sardanes dedicades als pobles i ciutats que celebren aplecs. També podeu demanar el CD al telèfon 93-833 03 62.

XIII MARXA POULAR DEL CENTRE EXCURSIONISTA

Amb motiu del 46è aniversari del Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet, s'ha previst organitzat la XIII Marxa Popular a peu i en bicicleta, que tindrà lloc el proper dia 22 d'octubre.

Hi haurà dos recorreguts, una marxa llarga i una curta. La inscripció està oberta fins el 22 d'octubre. En el curs de la marxa hi haurà avituallament i al final de la cursa es farà entrega d'una samarreta record. Us hi esperem.

La secció de muntanya, excursionisme i senderisme portarà a terme un cicle de sortides al Parc de Sant Llorenç.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet