Editorial


EL BRENY DEL SEGLE XXI

Independenment de si ja hem entrat o no al segle XXI, les noves tecnologies de la informació i de la comunicació ja fa alguns anys que han començat a revolucionar el panorama dels mitjans de comunicació, especialment el dels grans grups mediàtics. Els mitjans petits, com és lògic, tot just comencen a adonar-se de les possibilitats que ofereix internet, i alguns, convençuts de la seva importància o actuant per mimetisme o influència dels grans mitjans, ja han decidit aventurar-se en aquesta nova jungla de dades sense control.

El món d’internet té els seus origens a finals dels anys 60, en plena guerra freda i amb els alts estaments militars preocupats per idear un sistema de transmissió de dades a prova de bombes. No devien tenir gaires coses a dir-se els militars i de seguida les universitats van aprofitar l’invent per transmetre’s coneixements de forma ràpida i segura. Així va néixer la xarxa de xarxes que ha revolucionat aquest tombant de segle. En les societats desenvolupades res ni ningú no n’ha quedat al marge i si encara hi ha algun nucli de resistència no trigarà gaire a rendir-se a l’evidència. El Tercer Món, com sempre, sí que n’ha quedat exclòs. 

La qüestió és que ara tot és “punt com” i ningú ja no et demana l’adreça, sinó l’e-mail (correu electrònic per als menys esnobs). La tecnologia ho ha fet possible. Però davant d’aquests canvis, els mitjans d’àmbit estrictament local com El Breny, amb poca difusió, sense grans moviments econòmics i que massa sovint prou feina tenen per anar subsistint, no poden oblidar que s’han de plantejar molt bé el futur si no volen que dintre de molt poc anys tothom els vegi com si s’haguessin quedat ancorats en l’edat de pedra. Tenint això en compte, El Breny va decidir ja fa més d’un any entrar de ple en el segle XXI, oferint més i millors serveis als seus lectors. Amb aquest objectiu vam crear una edició electrònica de la revista, amb els mateixos continguts que l’edició en paper, però consultable en tot moment i des de qualsevol punt del món. I ens vam dotar de correu electrònic per rebre molt més fàcilment les col·laboracions, suggeriments, cartes, consultes o crítiques que fins aleshores només podien arribar pels sistemes convencionals. 

En aquests moments accedint a la web d’El Breny es poden consultar els números de la revista d’aquest darrer any i s’hi poden fer recerques que en pocs segons permeten trobar una paraula concreta en les pàgines de tots aquests números. També és possible subscriure’s a la revista sense necessitat de moure’s de davant de l’ordinador i contactar amb la redacció de la forma més còmoda possible. La web d’El Breny és també un mitjà complementari a l’edició en paper, que permet ampliar informacions publicades i que són d’alt interès per als lectors. Un exemple és l’àlbum de fotografies dels aiguats del passat 10 de juny, a tot color, fàcilment accessible i amb espectaculars imatges que tothom qui vulgui pot guardar de forma molt senzilla en el seu propi ordinador. Estem creant també un àlbum fotogràfic de totes les persones que durant els vint-i-cinc anys d’existència de la revista han estat membres del col·lectiu. I no ens falten idees i projectes per treure el màxim rendiment d’aquesta revolució tecnològica que es diu internet. 

El Breny ha apostat fort per entrar sense complexos en la societat de la informació. Volem fer arribar el nom de Sant Vicenç a tots els racons del planeta i volem que tots els santvicentins que hi ha escampats pel món puguin sentir-se més a prop del seu poble i de la seva gent. Amb aquesta voluntat innovadora i amb l’ajuda de les noves tecnologies El Breny inicia una nova etapa amb la mirada posada en el segle XXI.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet